e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 de Juliol de 2009

Els 'opinaires' de CiU la ballen, pobrissons!

Es veia a venir i probablement era inevitable: el debat públic sobre l’acord del finançament ha degenerat en una batalla per la interpretació dels fets amb un biaix barroer i descaradament partidista. Una batalla en la qual el que menys compta és l’anàlisi realista del que permetia obtenir el misèrrim Estatut pactat entre Mas i Zapatero i, a partir d’aquí, en ponderar el que el Govern de Catalunya ha arrencat d’Espanya. I, per una vegada, em sembla que la responsabilitat principal de la moguda no recau directament en el camp de les organitzacions polítiques.

Per a Esquerra, el nou finançament està molt lluny del que Catalunya mereix. Tanmateix, tenint en compte les limitacions extremes del text estatutari, conté avenços gens menyspreables com ara la consolidació d’un règim amb una transparència major o, sobretot, la reducció d’una tercera part del dèficit fiscal amb l’Estat. Que ningú no s’enganyi: no és el que ens correspon com a Nació que vol constituir, en el futur, una República independent. Se situa, però, sense cap dubte, en la franja alta del que era possible aconseguir en un marc legal i institucional tan desfavorable.

Per al PSC, com no podia ser d’altra manera, l’acord és legítimament tota una altra cosa. Constitueix, segons el parer de la majoria dels seus portaveus, poc menys que la consolidació definitiva d’una cultura federal a nivell d’Estat. Mentre que per a Esquerra és un modest punt de partida, per al PSC, prou que ens n’adonem, és un punt d’arribada en el qual se sent ben còmode. I per a molts anys. El seu triomfalisme, que no resisteix l’escrutini d’una opinió pública farta de les frivolitats de Zapatero, caurà pel seu propi pes segons quina sigui la sentència del Tribunal Constitucional.

CiU ha optat per comportar-se com el que és: un simple partit d’oposició. Tenia l’oportunitat de fer un gest de patriotisme fent costat a l’acord, encara que fos críticament. Ha optat, però, per una alternativa més fàcil però amb menys grandesa: el no pel no. És una llàstima però, al capdavall, és una opció legítima que cal respectar sense fer-ne escarafalls.

El problema de tot plegat, tal com apuntava a l’inici d’aquest escrit, és la qualitat del debat sobre la qüestió en l’esfera pública. I aquí sí que els “opinaires” professionals al servei del catalanisme conservador -fatalment omnipresents a la majoria dels mitjans de comunicació- s’han excedit en el seu zel per servir a l’amo i al final n’han fet un gra massa. I és que els mateixos que en el seu moment no van tenir cap càrrec de consciència per a beneir l’entesa entre Mas i Zapatero, que va convertir l’Estatut del 30 de setembre en una trista ombra de si mateix, han criticat ara, per exigències del guió, un finançament que és una resultant directa de tot allò. Són tan poc creïbles, es veu tan que toquen d’oïda i sense convicció, purament per a fer mèrits davant de no se sap qui, que, amb franquesa, no els auguro gaires dies més en aquesta festa. Sospito que, per poc que puguin, marxaran ben aviat de “vacancetes” i, com deia aquell, bon vent i barca nova.

Esquerra ha demostrat aquests dies que quan convé sap posar els interessos dels ciutadans i les ciutadanes per damunt de qualsevol altra consideració. I, de passada, ha deixat en evidència tota aquesta trepa de fariseus que campen impunement per la Catalunya oberta i un xic canalla del nostre temps. Ha realitzat, doncs, un servei excel·lent a la democràcia.

Els “opinaires” a sou del catalanisme conservador que van dir sí a l’Estatut de Mas i Zapatero fan, certament, cara de pomes agres. Com la ballen, pobrissons!

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1597
21
Comentaris afegits 
Mireia Dachs (Calella) 31-07-2009 - 09:35
La bilis us perd, convergents! I, el que és pitjor, us delata... I us retrata, evidentment. L'últim que us importa és Catalunya. Tot plegats sou una farsa.
No cola! (Barcelona) 30-07-2009 - 14:26
Mireia: A canvi de res? Et sona la supressió de la mili obligatòria, per exemple? Ho va fer CiU amb el PP, no amb el PSOE, mira per on! Vinga va, passa a cobrar per Nicaragua, sociata !
Mireia Dachs (Calella) 30-07-2009 - 10:41
Solé, per govern competent deus entendre un que pacti sense manies amb UCD, el PSOE o el PP sense cap mania, oi? I a canvi de res. Els de les JNC heu de ser una mica més humils i, sobretot, bramar menys i llegir una mica més.
Solé (Barcelona) 29-07-2009 - 14:46
López, el que t'agradaria es que arribés la diktadura sociata a les lleis oi?, El que us interessa unicament és perpetuarvos en les cadires i anar fent cada dia més gran la mafia corrupte sociata. Alguns aspirem a tenir un dia un govern competent....
Mireia Dachs (Calella) 27-07-2009 - 18:25
Entre els opinadors afins a CiU hi ha autèntics vividors a sou. I si almenys sabessin estar a l'alçada en els moments importants. Però no, van dir sí al pacte Mas-Zapatero i, a sobre, ara critiquen el nou finançament de Catalunya. Vergonya!
TORNAR