e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Novembre de 2009

La lamentable polèmica sobre l’ús d’un servei de traducció català-castellà al Parlament ha posat en evidència, una vegada més, aquests darrers dies, l’autoodi i l’acomplexament que encara arrossega l’establishment sociovergent en relació a l’impuls i la dignificació de l’ús social de la llengua catalana. Que es paeixi malament que una delegació nicaragüenca pugui seguir una sessió de treball d’una comissió parlamentària per mitjà d’un sistema de traducció simultània és un indici ben revelador de tot plegat. I és que, per a les ments benpensants de sempre, en segons quines circumstàncies parlar català és un luxe superflu. Si, a sobre, a més, comporta una despesa de 1.000 euros en traductors, frega gairebé el delicte penal.

El secretari de Cooperació del Govern de Catalunya, David Minoves, artífex de la reunió de la comissió parlamentària en la qual s’han esdevingut els fets relatats, ha estat sotmès a un linxament indigne d’un país que mereixi aquest nom. I tot perquè ha utilitzat amb normalitat el català davant una delegació estrangera que ens visitava precisament per conèixer la nostra realitat política i institucional. Si s’hagués expressat en espanyol, ni La Vanguardía ni El Periódico ni, per descomptat, el convergent Felip Puig i el socialista Joan Ferran no haurien dit ni piu. Aquesta és la normalitat de la sociovergència. Quina pena, ja se la poden ben confitar!

És bonic això que CiU i PSC, en hores baixes per motius perfectament descriptibles, es donin el bec per escenificar que, quan convé, es xiuxiuegen paraules dolces a l’orella i s’estimen molt. Són ben lliures de fer el que vulguin. Ara bé, que la víctima dels seus tripijocs no sigui la dignitat de la llengua catalana, si us plau.

Amb les coses de menjar no s’hi juga i, pel que es veu, només Esquerra sap aguantar el tipus en la defensa de la més bàsica i elemental catalanitat. CiU i PSC, a la que se’ls deixa sols, fan figa. Una vegada més ni uns ni altres no han donat la talla.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1149
3
Comentaris afegits 
marcel (molins de rei) 13-11-2009 - 18:06
Nen, t'has lluit, sembla que ERC és al Govern amb PSC, no cridis massa no cal que sortiu a TV3, que aneu al carrer. Sembla que això d'austeritat no va amb vosaltres, no hi ha gent d'Esquerra a l'atur?Prioritats, be com els peatges gratuits, je,je,je sona
Antiparàsits (DDT City) 13-11-2009 - 13:54
Marc, no et fiquis amb el Lòpez. Ell treballa (jajaja) pel poble (jajaja) com tots els polítics i per fer del món un lloc millor (jajaja). No li diguis q és important o no, els polítics són millors q nosaltres i ho saben tot. Quina sort tenim d'ells!
Marc (independentista sense partit) 13-11-2009 - 10:38
Noi, tu et mires el que escrius? Saps que estem enmig d'una crisis? Quines solucions aporta el teu partit? Que passa amb els milers d'aturats? Com es reactivarà el consum? Com evitem la fuga d'empreses? Aquestes coses son les que avui interessen.
TORNAR