e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

08 de Maig de 2009

Confesso que la sort que pugui córrer el PNB ens els propers temps no em fa perdre particularment la son. És un partit que ha construït un entramat de poder prou espès com per superar, sense gairebé despentinar-se, qualsevol adversitat institucional que pugui patir. Que ningú pensi que es llençarà a les barricades. Això no forma part del seu ADN. Els seus dirigents que, des de la transició ençà, han protagonitzat miliuna martingales amb els governs espanyols de torn, pactant amb qui fos sense manies, sabran trobar una sortida honorable a la situació. No ens enganyem: el PNB és una versió més eficaç i estèticament més aconseguida del vell model de “peix al cove” que hem patit a Catalunya durant una pila d’anys.

No m’estranyaria gens que, sota la direcció del “pinyol” d’Urkullu, el PNB ja estigui ordint futurs acords amb el PSOE. I és que, no en tinc cap dubte, els sectors d’ordre que volen mantenir l’”status quo” a Euskadi saben prou bé que una entesa d’aquesta mena donarà, més tard o més d’hora, més seguretat que no pas la inestabilitat que produirà un govern del PSOE en minoria a la mercè del PP.

No vessaré cap llàgrima pel PNB, certament. Una altra cosa és que no em requi gens admetre la meva oberta simpatia cap a la figura d’Ibarretxe. Ha estat un president honrat, coratjós, integrador i profundament demòcrata. Un polític que s’ha deixat la pell en l’intent de bastir un nou model de relació amb l’Estat espanyol que portés el poble basc a les envistes de la sobirania. El PSOE i el PP s’han encarregat de clavar-li la darrera ganivetada, prou que ho hem vist aquests dies. Abans, però, i de manera no massa elegant, la direcció del seu partit el va abandonar, més sol que un mussol, empassant-se com si res la negativa de Zapatero a debatre la seva proposta d’autogovern en seu parlamentària. El PNB, i em dol dir-ho, no es va ni plantejar la possibilitat d’articular una resposta ciutadana digna d’aquest nom al desaire del conjunt de la classe política espanyola.

Capítol a part és la lectura que s’ha fet des de Catalunya de l’elecció de Patxi López. El PSC ha actuat idènticament a quan es va perpetrar el pacte PP-PSOE a Navarra que va condemnar la gent de Nafarroa Bai a l’oposició: ha amagat el cap sota l’ala i s’ha limitat, a tot estirar, a xiular i mirar al sostre com si la cosa no anés amb ell. Que lluny que queden el dies del “Si tu no hi vas, ells tornen”! I on para, voldria saber, la il·lusió de l’electorat que va picar en aquest esquer. Santa innocència!

CiU, en canvi, ha optat per la demagògia desacomplexada marca de la casa. Els seus diputats van votar a favor de la Llei de partits i, en conseqüència, són responsables del fet que més de 100.000 ciutadans i ciutadanes no hagin tingut un referent electoral a qui donar suport. Un fet que, com saben fins i tot les criatures dels bolquers, ha obert de bat a bat les portes del govern basc al PSOE. Argumentar, com han fet alguns dels portaveus convergents més entusiastes, que ells no van votar la il·legalització de Batasuna és un insult a la intel·ligència de l’opinió pública. És com si el responsable de posar un fusell a la mà d’un assassí en sèrie argüís després que no té res a veure amb els estralls provocats.

En aquest afer només Esquerra pot tenir la consciència tranquil·la: va votar contra la Llei de partits, ha denunciat sempre que ha calgut els efectes nefastos de la seva aplicació i ha defensat permanentment la via del diàleg com l’única sortida vàlida per a la normalització nacional i democràtica del conjunt d'Euskal Herria.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1545
4
Comentaris afegits 
Josep (Terrassa) 11-05-2009 - 10:37
Vosaltres esteu fent a Catalunya el mateix que ha fet el PP a Euskadi i el mateix que ha fet el PSOE a Navarra. Si jo fos d'Esquerra no tindria la consciència gens tranquila.
Marc (Mataró) 10-05-2009 - 23:23
Clar que si. El PSOE és molt millor que el PNB. Montilla president, Catalunya independent
Josep (BCN) 08-05-2009 - 19:20
El PNB no ha dubtat en votar contra els interesos de Catalunya quan li ha convingut. I votarien NO a la nostra independència si els calguès. Per al nacionalisme basc, tot ell, Catalunya és poc més que una regió espanyola amb pretensions. Que els bombin.
Ramon (BCN) 08-05-2009 - 12:45
Em semblen molt bé els teus arguments,però no t'oblidis que vosaltres feu el mateix.Esteu aferrats al govern,a les poltrones i al cotxe oficial...governeu amb els espanyolistes.No ho oblidis abans de parlar dels altres.
TORNAR