e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Setembre de 2012

Ara, independentistes o marcians

La multitudinària manifestació independentista de l'#11S2012 ha accelerat el temps històric d'una manera difícilment previsible fins fa ben poques setmanes. De fet, a hores d'ara, la centralitat política s'ha instal·lat definitivament al terreny del sobiranisme. La tradicional realpolitik del catalanisme conservador ha esclatat pel aires i l'esgotada pràctica del peix al cove sembla una trista romanalla d'un passat condemnat a l'oblit. Tret de la dreta espanyolista i de la direcció del PSC, cada cop més bunqueritzada i autista, el conjunt de les forces polítiques catalanes comencen a albirar com a possible, amb graus diversos d'entusiasme, un horitzó pròxim i creïble de llibertat nacional.

No són tan sorprenents, en aquest panorama, la iniciativa i els reflexos que ha demostrat tenir el centredreta catalanista. I és que, tot i que, paradoxalment, una de les víctimes principals de la manifestació ha estat el pacte fiscal, al capdavall la darrera andròmina generada per l'autonomisme, Artur Mas ha sabut aprofitar l'hegemonia gairebé indiscutida de CiU per, no sense vacil·lacions, fer una hàbil giragonsa final que, agradi o no, el situa al bell mig d'un possible escenari d'avenç a curt termini cap a l'Estat propi. Es tracta, doncs, d'una conjuntura sense precedents que ningú amb sentit patriòtic –i un mínim d'olfacte polític– no hauria de desitjar malbaratar.

L'independentisme democràtic d'esquerres té un grapat de motius –plenament justificats, tots ells– per malfiar-se del centredreta catalanista. I, amb tot, més que retreure-li la seva trajectòria de renúncies nacionals en el passat, la seva funció essencial ha de ser, ara, obligar-lo a materialitzar les promeses en compromisos palpables i concrets. I això passa, entre altres coses, per fer-lo trencar els vergonyosos acords que conserva amb el PP i a mantenir una actitud més ferma en relació als intents d'escanyament financer que assaja el Govern espanyol. Comptat i debatut, la indecisió de CiU a l'hora d'avançar decididament cap a un referèndum d'autodeterminació l'acaben pagant, primordialment, els sectors populars i les classes mitjanes que pateixen les conseqüències del desballestament de les estructures bàsiques de l'Estat del benestar.

Una esquerra nacional forta, que pugui fer de contrapès al centredreta catalanista i, alhora, allargar-li la mà per assolir l'Estat propi és, avui i demà, un element indispensable per al bon desenvolupament de la política catalana en un marc de plena normalitat com a país. A Catalunya, ara, és l'hora dels independentistes. La resta són políticament marcians.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1463
1
Comentaris afegits 
Mohammed Abdullah (Ceuta (España)) 20-09-2012 - 23:36
Asi que ya sabe el catalan que no sea secesionista a que planeta amablemente le van a invitar a irse los secesionatas cuando tengan la sarten por el mango. Viva la tolerancia, viva la democracia y viva el respeto secesionista
TORNAR