e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

20 de Febrer de 2013

Les teories de la conspiració mai no han produït explicacions gaire convincents de la realitat. Acostumen a ser ideològiques en el pitjor sentit de la paraula i es fonamenten en una base empírica gens sòlida. Això no significa, és clar, que ocasionalment la gent no les hagi donat per vàlides i, fins i tot, s'hagi comportat col·lectivament com si fossin reals. Ni tampoc, no ho oblidéssim pas, que la història no compti amb un bon reguitzell de complots perfectament documentables; força dels quals, a més, ordits des de l'aparell d'un o altre Estat.

El règim nascut amb la transició postfranquista fa aigües. Aquell conte de fades que ens van explicar durant una pila d'anys, d'un grapat de demòcrates de tota la vida avançant cap a la modernor europea de la maneta d'un rei bo, ja no se l'empassa ningú. Amb la crisi econòmica i l'escanyament financer que assaja l'Estat espanyol, les classes populars catalanes i el nostre teixit productiu demanen amb urgència una alternativa política que els ofereixi un futur digne i creïble. El bròquil s'està florint.

Els partits de poder que han dominat el joc polític i institucional a Catalunya des de fa més de trenta anys tenen un munt de coses a amagar. Ni la dreta catalanista ni el PSC poden exhibir un historial impol·lut i exemplar en l'àmbit de la gestió pública i del seu finançament partidista. En aquest aspecte, res del que ha sortit a la llum pública durant les últimes setmanes està mancat d'antecedents des de començaments dels vuitanta ençà. I, amb tot, seria una ingenuïtat imperdonable descartar que la profusió de filtracions interessades dels darrers dies –així com les que hi va haver durant la campanya dels comicis del 25N– pugui respondre a una estratègia d'intoxicació orquestrada des dels serveis d'intel·ligència espanyols. I això, al marge de la veracitat o no veracitat de les informacions que s'estan difonent.

L'Estat espanyol vol torpedinar el procés cap a la sobirania endegat pel poble de Catalunya. No ho farà, però, a la manera clàssica, a canonades. Ben al contrari: ho intentarà per mitjà d'una guerra psicològica i ideològica en la qual la incidència sobre l'opinió pública –i la publicada– serà l'objectiu fonamental. Davant d'aquest estat de cosses, l'educació política i la maduresa democràtica de la ciutadania són el millor antídot per evitar que s'escampi una perillosa sensació de desànim, malfiança i confusió. És necessari, però, que la dreta catalanista entengui d'una vegada que, si vol avançar realment cap a l'exercici del dret a decidir el 2014, ha d'abandonar definitivament els vells usos i costums que ha practicat amb impunitat durant tant de temps. Sols arribarem a la independència a través de la màxima transparència.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1282
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR