e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

22 de Novembre de 2011

El retorn del PP al capdavant del Govern espanyol tindrà un influx evident en la política catalana. La còmoda majoria absoluta de la qual disposarà l'equip de Rajoy permetrà, a priori, que els dissenys tendents a la jibarització autonòmica i al desmantellament radical de l'Estat de benestar, generats pels seus ideòlegs més entusiastes, puguin tirar endavant sense gaires obstacles. Amb tot, el més plausible és que, almenys d'entrada, busqui vies d'entesa amb el centredreta catalanista i el PNB; en la més pura tradició del que ha estat la vida parlamentària espanyola dels darrers trenta anys.

CiU, que tot i tenir Duran com a cap de cartell ha obtingut uns resultats esplèndids, se situa a Catalunya com l´única força que, ara com ara, es percebuda per l'electorat com a dipositària d'una certa idea de centralitat. El fet, per dolorós que sigui pels que hem combatut les ambigüitats nacionals i les retallades amb biaix neoliberal en matèria de sanitat, educació i serveis socials del Govern dels millors, obliga l'independentisme democràtic d'esquerres a fer un esforç d'anàlisi per entendre les demandes, les pors i els anhels que expliquen el vot –i el no vot– de la ciutadania. Només així es podrà bastir una estratègia creïble i eficaç amb vista als anys a venir.

El vaporós pacte fiscal preconitzat per CiU pot quedar en poca cosa davant la majoria absoluta del PP i la més que previsible apel·lació a prioritzar les mesures contra la crisi econòmica a escala espanyola i europea. I si és així, de retruc, els acords que el catalanisme conservador manté al Parlament i a d'altres institucions del Principat amb Sánchez-Camacho i comapanyia, quedaran encara més en evidència. Si Artur Mas aspira realment a situar la qüestió del Concert Econòmic a l'agenda política estatal, no té altra alternativa que rectificar la seva errònia política de pactes, promoure la mobilització del conjunt de la societat civil catalana i allargar la mà a Esquerra. Fer altrament significaria fugir d'estudi i decebre les expectatives d'una part gens menyspreable del seu mateix electorat.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1026
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR