e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Març de 2010

A la meva enquesta, guanya Esquerra

No vull entrar en detall en l’anàlisi de les enquestes publicades recentment per dos grans diaris de Barcelona. N’he vistes masses, d’enquestes com aquestes, en els darrers anys, per saber que, amb les escasses dades que es proporcionen a les seves fitxes tècniques respectives, no n’hi ha ni per començar per conèixer l’essencial: com s’han cuinat. Admeto que poden posar al descobert tendències de fons realment existents; fàcilment detectables, d’altra banda, a partir del simple exercici de parlar amb la gent. I, amb tot, sé prou bé que aventurar una assignació d’escons a partir de les mateixes és una temeritat. Les enquestes periodístiques, doncs, no pas els estudis demoscòpics per a ús intern que encarreguen els partits per a ajustar la seva estratègia, solen ser, sobretot, un exercici fenomenal i gens innocent de creació d’opinió.

A partir d’aquí, posats a això de deixar-la caure amb alegria i anant de nas, deixeu-me revelar un secret: a la meva enquesta, guanya Esquerra. M’explicaré: és l’única força que es pot presentar amb un full de serveis al país mínimament digne i, malgrat les aparences tan treballosament alimentades, els seus competidors més directes no estan precisament per tirar coets. Sobre la feina feta no m’hi estendré massa. Només diré que, amb la força que li donen els seus 21 escons, Esquerra està assolint fites importants que, sense la seva presència al Govern de Catalunya, no s’haurien ni plantejat. Tot plegat, és cert, a partir d’una aposta que contenia i conté riscos però que, si no s’hagués materialitzat, hauria obert les portes a la sociovergència volguda per Mas i Zapatero, condemnant l’esquerra independentista a l’ostracisme institucional. I tot això, a més, sense que Esquerra hagi perdut la capacitat de condicionar decisivament l’agenda política tal com s’ha comprovat en episodis tan diversos com les consultes sobre la independència, la ubicació del cementiri nuclear o en posar el punt de mira sobre la responsabilitat de les companyies elèctriques amb motiu de les darreres nevades.

Pel que fa a la competència, només quatre paraules. CiU, després del fiasco de la Casa Gran i sense haver donat encara cap explicació convincent sobre la seva implicació en el cas Palau de la Música, continua representant el de sempre, com en els millors anys del pujolisme: ordre, estabilitat, garanties per als poders fàctics i domesticació del conflicte amb l’Estat. I el PSC, tot i les aparences a dures penes mantingudes, segueix debatent-se heroicament entre l’acceptació resignada de l’ordre establert i la recerca patètica d’un federalisme espanyol inexistent; farà goig de veure com se’n sortirà, lliure del marcatge d’Esquerra, per demostrar a l’electorat que té ànima, projecte i capacitat de lideratge. No faré, per higiene mental, cap comentari sobre el club de fans del capità collons: quan ha deixat de rebre l’escalf amorós del catalanisme conservador, la seva inanitat i els seus trets més grotescos han quedat tan al descobert que no val la pena perdre-hi ni un minut.

Al a meva enquesta, insisteixo, guanya Esquerra. I la resta, com deia aquell, són punyetes i ganes de fer emprenyar.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1691
8
Comentaris afegits 
andreu (valls) 30-03-2010 - 16:24
Fes-t'ho mirar company.
Eduarda Lòpez (Centelles) 29-03-2010 - 18:12
I algú serà capaç de votar un pavo real com aquest individu?.
Daniel (Barcelona) 29-03-2010 - 16:58
Com podeu ser tan cecs de no veure que ho heu fet fatal? Vegueries sense desmuntar províncies. Referèndums si ens donen permís. Els museus amenaçats per plans demencials del Tresserras. Rodalies sense trens ni vies. Els d'ERC que ho feien bé defenestrats
manel (Taradell) 29-03-2010 - 10:12
No es cec qui no vol veure, apa Lopez segueix aixi, però a les llistes perquè no hi vas apartir del numero 18 si ho tens tant clar ?
Pere (Terrassa) 06-04-2010 - 10:50
Al graciós/a de Centelles: "pavo real" en català és "paó". I sí, jo votaré ERC, per profundes conviccions, però sobretot perquè crec que, en general, han fet bones coses aquests anys. Cagades, sí, i tant. Encerts, també. Com tothom.
TORNAR