e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 d'Abril de 2009

L'esquerra catalana tradicional, moderada i de matriu federalista, més que tímida durant la transició amb els poders fàctics provinents del franquisme, i que ha apostat històricament per la cantarella de la construcció d'una Espanya moderna i oberta a la diversitat, va acollir amb grans esperances, el 2004, la primera victòria electoral de Zapatero. Després de l'experiència amb la negociació de l'Estatut, l'assassinat polític de Maragall i l'oblit d'aquella beatífica idea de l'Espanya plural que tant es prometia, les coses han canviat radicalment. El PSOE s'ha plegat als plantejaments de l'Espanya eterna del PP i, a tot estirar, ha intentat establir acords amb el nacionalisme conservador català i basc. Amb el primer, maniobrant per tal que Mas fos president de la Generalitat després de les eleccions al Parlament de 2006 i, amb el segon, garantint-se una precària estabilitat parlamentària que ha durat fins tot just fa quatre dies.

Ara, amb el finançament de Catalunya encara empantanegat i amb l'Estatut amenaçat pel sinistre Tribunal Constitucional, a aquesta esquerra catalana se li han acabat els arguments de manera gairebé definitiva. Quan el PSOE investeix un lendakari amb el suport del PP -anteriorment no va tenir manies a cedir-li la presidència de Navarra abans de pactar amb Nafarroa Bai- és molt difícil que els ciutadans i les ciutadanes que han combregat de bona fe amb un discurs federalitzant de l'esquerra de sempre no se sentin poc menys que estafats.

La gent que ha seguit les esquerres tradicionals comença a sentir-se òrfena. I Esquerra, doncs, un partit al qual no se li arruga el melic davant d'Espanya i que sap des de la seva fundació, el 1931, que a Catalunya les forces progressistes només han estat hegemòniques quan han estat capaces d'encarnar sense complexos l'ambició nacional del país, cometria un error estratègic imperdonable si no prengués consciència d'aquesta situació.

A Catalunya, l'esquerra serà nacional o no serà.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1176
4
Comentaris afegits 
un treballador català (Cat) 06-04-2009 - 17:19
Ignatius, quan tinguem un Estat i siguem sobirans ja serem internacionalistes. De moment ens cal defensar també la nació catalana perque si no ho fem nosaltres serà la dreta catalana la que s'encarregui de fer-ho.
Ignatius (Barcelona) 06-04-2009 - 16:33
"Esquerra nacional" és un oxímoron. Defensar només la teva nació és tan d'esquerres com defensar només la teva família. L'esquerra autèntica és internacionalista.
jo (Cat) 06-04-2009 - 14:20
Miquel de Calella=Víctor Alexandre
Miquel (Calella) 06-04-2009 - 13:16
Molt bé, Eduard. El PSOE ha estat una gran decepció. Aleshores per què Esquerra fa que el govern de Catalunya sigui en mans del PSOE? A les eleccions del 2010 ho pagareu, i no arribareu als 15 diputats.
TORNAR