e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 d'Octubre de 2010

Les dones manen

Amb l'elecció pel Parlament en ple de dos nous ministres per cobrir els llocs de dos dimissionaris, a Suïssa s'ha produït una situació poc comú, amb una majoria de dones en els llocs claus de la nació.

En el govern, compost de 7 ministres de cinc partits diferents, la majoria és femenina, concretament 4 dones i 3 homes. Els ministeris amb responsabilitat femenina no són gens fluixos: afers exteriors, finances, energia/transports/comunicacions i justícia /policia. 

Al mateix temps, la presidència del país (càrrec rotatiu) l'exerceix una ministra i l'any vinent, ho serà una altra. També són dues senyores la presidenta del Senat i la presidenta del Consell Nacional (Diputats). 

No és que a Suïssa s'ha establert una mena de „matriarcat "on els hàbits socials s'hagin trasbalsat, de cap manera. Senzillament s'ha escollit pels diferents càrrecs les persones més adequades entre els candidats i com que les dones han tingut les mateixes oportunitats que els homes, s'ha arribat a una situació molt normal encara que singular dins del nostre món democràtic.

Suïssa va donar el vot a les dones l'any 1971, després d'un referèndum amb un 66% de vots positius. Molt tard si es compara amb la resta de països democràtics, per un sentiment de manteniment dels papers tradicionals entre homes i dones que avui s‘ha pràcticament perdut. 

En el fons, tot el secret està en triar les persones més competents sense fer cas del seu sexe, nom, origen o condició. Una actitud que s'ha de practicar també a Catalunya cada vegada que votem.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
900
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR