e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

12 d'Octubre de 2010


L'any passat, tal dia com avui, vaig escriure un comentari sobre la festa que a nivell nacional Espanya celebra. Com que res ha canviat, em permeto repetir el text:

"El dia d'avui ha rebut a Espanya moltes denominacions a través del temps, totes elles ostentoses, ampul-loses, com correspon a un poble convençut del seu gran destí històric al arribar al continent americà un 12 d'octubre. Recordem que se n'ha dit Fiesta de la Hispanidad, Dia de la Raza, Dia de la Hispanidad i des l'any 1987 Fiesta Nacional de España.


Considero un fet apart la celebració de la Mare de Déu del Pilar, que és molt anterior al viatge de Colom i que només coincideix amb la data encara que a la Verge del Pilar també li han penjat els títols de «Patrona de la Raza» i «Patrona de la Hispanidad».

Per damunt de tot el rebombori que comporta una Fiesta Nacional, amb desfilades militars, banderes i recepcions, voldria recordar l'altra cara de la data d'avui copiant un fragment (en llenguatje espanyol actual) de la «Brevisima Relación de la Destrucción de las Indias» publicada l'any 1552 per Fray Bartolomé de Las Casas, dominic defensor dels indígenes. 

«Entraban los españoles en los poblados y no dejaban niños ni viejos ni mujeres preñadas que no desbarrigaran e hicieran pedazos. Hacían apuestas sobre quién de una cuchillada abría un indio por medio o le cortaba la cabeza de un tajo. Arrancaban a las criaturitas del pecho de las madres y las lanzaban contra las piedras. A los hombres les cortaban las manos. A otros los amarraban con paja seca y los quemaban vivos. Y les clavaban una estaca en la boca para que no se oyeran los gritos... Yo soy testigo de todo esto y de otras maneras de crueldad nunca vistas ni oídas».

Fray Bartolomé de Las Casas no va arribar mai a ser sant ni beat però les seves obres són les primeres en defensar els drets humans del pobles conquerits. En un dia com avui crec que convé dedicar uns instants a l'altre cara de la medalla triomfalista de la Fiesta."

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
987
8
Comentaris afegits 
Oriol Moragues i Mas (Montreux) 15-10-2010 - 00:08
Espanya, els Espanyols, llur història, llur comportament, llurs "tradicions" salvatges i sobretot que no han aportat mai res a la Humanitat - només torturar i massacrar toros indefensos - em produeixen una profunda repugnància. Sort que no m'hi faig pas.
Ramon (Suïssa) 14-10-2010 - 17:20
Altres diuen que va neixer a Sevilla. Sigui com sigui, el seu testimoni és important.
Francesc (Barcelona) 14-10-2010 - 16:27
El pare Bartolomé de las Casas era el pare Bartomeu Cases o Casaus, veí de Barcelona.
Pedro (Barcelona) 13-10-2010 - 11:11
Clar que sí, Oriol. Els indis estaven encantats amb la colonització britànica. Per això van sorgir les rebelions dels cipayos, el moviment Quit India, l'Indian National Army, Gandhi, Nehru, etcètera. Van lluitar per la independència perquè eren feliços.
Oriol Moragues i Mas (Montreux) 12-10-2010 - 18:02
Un amic franco-suís em deia fa anys que els Francesos tenien un colonialisme repugnant: on anaven destruïen tota la cultura i tradicions de la gent del país. El mateix amb els Ecspanyols. Cal veure l'Índia i parlar amb ells per adonar-se de la diferència
TORNAR