e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Febrer de 2011

La noticia de la sortida d'un nou diari en català mereixeria ser un motiu d'alegria. El naixement de „La Vanguardia "en català no aconsegueix entusiasmar a ningú i els motius són molt diversos. 

A la majoria de cases dels de la meva generació, La Vanguardia era el diari que durant molts anys va gaudir de pràcticament el monopoli de la premsa escrita. Encara avui, molta gent llegeix La Vanguardia per una qüestió de tradició i malgrat les alternatives que han anat sortint, una part de la societat catalana mai ha deixat de comprar el diari del grup Godó. 

De „La Vanguardia Española"del franquisme a „La Vanguardia.cat"d'ara no hi ha massa diferència d'actitud: una visió dels fets i les noticies amb un enfocament còmode, tractant de no fer enfadar al govern central. Fets com el del seu director Galinsoga, substituït per la força de la pressió d'uns valents catalans, són l'excepció d'una historia periodística caracteritzada per la seva facilitar per „emmotllar-se , per no fer enfadar als que manen.

La prevista „La Vanguardia.cat"no serà res més que una edició en català, no un nou diari. Els periodistes i col-laboradors escriuran indistintament en català o en castellà i l'empresa ha previst la traducció per vies digitals, és a dir, traducció amb un programa electrònic i una repassada final per part d'uns correctors. No gaire diferent de „El Periódico.cat", amb totes les diferències ideològiques que es vulgui.Diaris com l'AVUI, l'ARA, „El Punt ", „regió7 "i altres estan pensats i escrits en català, i aquesta diferència respecte als diaris parcialment traduïts sempre marcarà l'existència de dues categories. 

Malgrat tot, la sortida de „La Vanguardia.cat "en un moment on sembla que la premsa escrita està perdent vendes, en part per la premsa gratuïta i en part per la premsa digital, és una noticia reconfortant si és que ajuda a col•locar el català al lloc de llengua normal de comunicació que li correspon. Esperem que tota l'operació no estigui pensada de cara a les subvencions, sense les que molta premsa no arribaria al proper Nadal.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2158
1
Comentaris afegits 
Oriol Moragues i Mas (Montreux) 28-02-2011 - 20:17
El meu pare té més de 80 anys i durant molts anys havia comprat cada diumenge aquest diari "perquè tenia molt paper". I això ho feien molts Catalans. Quan eixí l'Avui es passà a l'Avui però seguia comprant La Vanguardia el diumenge "pel paper".
TORNAR