e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 de Gener de 2011

Anem a pams: dues empreses suïsses, davant la devaluació de l ‘euro respecte al franc suïs i la conseqüent caiguda de les exportacions han decidit augmentar de dues hores el treball setmanal dels empleats, sense cap compensació econòmica. 

Els detalls de la decisió, que segurament crearà escola, són molt interessants. Totes dues empreses tenen una cartera de comandes plena però malgrat això els marges comercials s‘han reduït ja que molts contractes estan signats en monedes altres que el franc suïs, de manera que darrerament han deixat de guanyar entre un 15 i un 20 % calculat sobre francs. 

Augmentar el temps de treball significa produir més amb un cost menor per hora de treball de manera que es pugui compensar, si més no parcialment, la devaluació de l'euro, o la revaluació del franc segons es miri. 

Les grans organitzacions sindicals, però, han denunciat els acords de les dues empreses ja que temen que la mesura es propagui, perjudicant els drets dels treballadors, segons diuen. Potser el que temen és que les mesures tinguin efecte positiu al marge de les seves estructures malgrat que les lleis permeten en casos molt concrets l'augment de treball sense compensació.

És d'esperar que s'establirà un diàleg amb arguments clars sobre la taula i fent servir el cap i no el fetge, amb la convicció que ni tots els directius són uns espremedors ni tots els sindicalistes uns descamisats cridaners. 

Pels amants dels detalls, les dues empreses són Dätwyler, fabricant de cables, amb 950 treballadors i Transfor, fabricant de transformadors, amb 280 treballadors. 

Tal com la llarga historia laboral demostra, l'única manera de prosperar és treballar i sobretot treballar bé cosa de la que encara molts no se n'han adonat.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1458
4
Comentaris afegits 
Oriol Moragues (Montreux) 17-01-2011 - 08:50
El meu primer patró suís em digué que el veritable govern CH no era el Conseil Fédéral sinó el lobby Bancs-Assegurances. Jo hi afegiria la Pharma. Malhauradament el sector industrial - inclosa la Rellotgeria - no té gairebé influència al Parlament.
Ramon (Suïssa) 16-01-2011 - 17:32
...i justament perque les empreses pateixen de la devaluació de l'euro sense que en siguin responsables, cerquen solucions al marge del sistema bancari per tal de no reduïr llocs de treball. Si la situació euro-franc no millora aviat el desastre és segur.
Oriol (Montreux) 16-01-2011 - 15:02
Ahir varen reunir-se amb el Conseller Federal d'Economia empresaris, bancs i sindicats per trobar solucions a la pujada del CHF. El PS ha proposat un paquet de mesures. Els Bancs - grans beneficiaris i responsables de la pujada - en són contraris.
Oriol (Montreux) 16-01-2011 - 15:00
Nick Hayek a dit aquesta setmana a la TSR que són els bancs suïssos els qui estan provocant la pujada del CHF. El darrer any han fet venir milers de milions d'euros i canviats a CHF dels clients i llurs traders especulen a la baixa de l'Euro.
TORNAR