e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

12 d'Agost de 2010

Els de la meva generació, a l'escola estudiarem obligats l'historia d'Espanya amb una visió centralista, imperial, colonitzadora i, per tant, esbiaixada. L'historia de Catalunya no ens va ser explicada ni tan sols com a part de la d'Espanya. Res de res.

No cal dir que, fins a l'arribada de la democràcia, les ocasions de participar políticament només eren les «il-legals» de manera que l'activitat política de la nostra joventut es podia mesurar segons el nombre de corredisses davant dels «grisos». I prou.


La conseqüència és que o bé no disposem de cultura política o bé l'hem adquirit tard, uns a dins de casa i altres a fora. El fet d'existir els partits polítics que, amb afiliació o no, permeten prendre decisions quan som cridats a les urnes no demostra que existeixi una veritable cultura política. 

El petit exemple de Suïssa (d'una extensió aproximada com Catalunya) amb quatre llengües i amb regions de caràcters diferents, val la pena de considerar-lo. El govern està composat de 7 consellers federals (ministres) de 4 partits diferents (actualment de 5 partits per una raó especial que ara no cal explicar). Val a dir que dels set membres 3 són dones i que com que dos membres han dimitit, abans d'acabar l'any fins i tot pot ser que la majoria dels membres del govern siguin dones.

Aqueta complexitat de pobles, partits i llengües, només es pot acceptar i només funciona amb una gran dosí de cultura política. Defensar les idees pròpies sense necessitat de sabotejar les dels altres, acceptar les derrotes electorals amb esportivitat i esforçar-se a fer-ho millor sense buscar excuses, i finalment donar als ciutadans els elements per anar a votar amb coneixement dels temes i les alternatives.

Per la seva banda, els ciutadans han d'acceptar els resultats de les urnes, han d'exigir als polítics integritat, esperit de solidaritat malgrat les diferències i saber plegar quan els resultats no corresponen a les promeses.

Educar políticament a la gent és el repte que Catalunya ha de solucionar abans que s'arribi a votar sobre la independència o sobre una estructura política diferent a l'actual. Només amb aquesta educació serà possible arribar allà on el país decideixi.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1045
1
Comentaris afegits 
Oriol Moragues i Mas (Montreux) 17-08-2010 - 01:32
Suïssa fou creada per la lliure associació de Cantons i Repúbliques i l'Estat Espanyol és Castella qui l'ha creat amb guerres i violència. Ja no es tracta de cultura política. Mai podrà ésser Catalunya com Suïssa sense Independència. El llast és Espanya.
TORNAR