e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 de Març de 2009

 

L'imatge idíl·lica de les muntanyes a la que ens hem acostumat, amaga un aspecte preocupant que convé cridar als quatre vents.


Científics de Alemanya, Àustria, Itàlia, Eslovènia i Suïssa han estudiat mostres del sòl i les plantes de 40 llocs apartats de boscos de muntanya i també mostres de l'aire i els sediments en tres cims dels Alps alemanys, austríacs i suïssos. L'estudi estava centrat en la detecció de contaminants orgànics de descomposició difícil.


Una de les conclusions és que els Pre-Alps i els Alps formen una especie de barrera i acumulen les les masses d'aire que transporten contaminants sobre els flancs de les muntanyes. El fred de la alta muntanya ajuda a que els dipòsits de productes contaminants augmenti.


A temperatures baixes, les partícules queden adherides principalment al sòl, a l'aigua o a les fulles de les coníferes (principalment avets) d'una manera similar a la rosada del matí.
Lo més greu és que els científics no solament van trobar totes les 30 substàncies sospitoses sinó que també van topar-se amb DDT i Mirex, que a Europa ja no s'utilitzen i que fa anys que estan prohibides. La concentració de DDT era en els cims 10 vegades més gran que al terra de la vall. També és va trobar en l'aire i en les fulles dels arbres cosa que demostra que encara ara s'estàn dipositant als Alps, després d'un llag viatge .


Un aspecte positiu és que a les fulles van trobar una concentració de Dioxines 10 vegades inferior a la que existia fa uns deu anys. Això demostra que la prohibició de les dioxines ha portat a una millora substancial de la contaminació. Ara és necessari que la resta de substàncies que es consideren altament perjudicials per el món animal i vegetal arribin a eliminar-se del tot.


Queda molta feina per fer però la senyal d'alarma de l'estudi esmentat ha de donar arguments suficients per no fer cap tipus de concessió a nivell internacional després que la Convenció de Estocolm ja va prohibir el DDT entre altres substàncies.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
719
1
Comentaris afegits 
Juan Lopez (Vic) 11-03-2009 - 17:25
¿Que influencia podria tener el catalanismo en la mejora de la concentración de dioxinas en los Aples? ¿Serie posible extrapolar los resultados al monte Canigó?
TORNAR