e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 de Juliol de 2009

El revers negatiu de l'energia

 

En tots els debats sobre les diferents energies l'argumentació principal, com és natural, és la de mostrar la cara positiva és a dir el balanç ecològic, el poc impacte ambiental, les reserves etc..

Sovint s'oblida un aspecte que el Paul Scherrer Institut (PSI) de Suïssa acaba de reflectir en un estudi: els accidents que cada tipus d'energia ocasiona i que fan part del revers de la medalla.

El PSI ha avaluat a nivell mundial tots els accidents ocasionats per la producció d'energia entre els anys 1970 i 2005. Val a dir que l'estadística inclou explosions de gasoductes i oleoductes, enfonsaments de mines, inundacions per trencament de preses d'embassaments, accidents a reactors nuclears i altres.

La font d'energia que més accidents i morts a causat és el carbó (1.588 accidents i 31.939 morts), mentre que els embassaments suposen l'índex més gran de morts en funció del nombre d'accidents (13 accidents i 30'021 morts), ja que el trencament d'una presa pot esborrar pobles sencers.

Estadísticament, els morts directes donen una idea falsa de la perillositat perquè a Xernobil «només» van morir directament 31 persones però s'admet que entre 10 i 30 mil persones han mort o moriran degut als efectes retardats de l'energia atòmica.

El PSI ha creat una unitat per mesurar el perill de les energies: el Gwa, Gigawatt any. Per completar l'estudi han fet una projecció a l'any 2050 sobre el nombre de morts previsible a Suïssa segons la quantitat d'energia produïda, és a dir morts per GWa. L'ordre de més a menys és: carbó, gas natural, biomassa, eòlica, solar i finalment atòmica.

L'estudi és conscient que només a avaluat una part de la qüestió energètica, l'humana, i que s'han de tenir en compte altres valors com el cost de l'energia o la producció de CO2 per decidir la política energética a nivell de cada país.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1428
1
Comentaris afegits 
Hayek (Barcelona) 27-07-2009 - 11:42
Nuclears? sí gràcies. Ben gestionades, ben administrades, rigurossament segures (amb penes de presó si no es cumpleixen els controls per part dels directius). Com es nota que Europa comença al nord dels Pirineus.
TORNAR