e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 de Febrer de 2010

El nostre futur en mans de la Xina

Almenys en part. Al Fòrum Econòmic Mundial (WEF) que el dissabte es va acabar a Davos, un dels temes que més va ocupar els participants va ser la Xina, amb tota la raó ja que l'economia xinesa l'any de la crisi 2009 va augmentar un 8,7% demostrant que les seves mesures són més eficients que les dels països occidentals, incloent els Estats Units.

La Xina va estar present al WEF amb el seu vice-primer ministre Le Kegiang i una delegació d'experts que triplicava la dels darrers anys. Amb aquesta presencia a Davos, la Xina va donar a entendre que d'ara en endavant s'ha de comptar amb ells a tot arreu.

Val la pena no oblidar els punts següents:
- La Xina disposa de molt diner "cash" i vindrà a invertir massivament a Europa
- La Xina és el segon país del món en noves patents de productes
- L'occident ha transferit molta producció a la Xina. Ara s'està transferint també investigació i                          desenvolupament, amb un seriós perill de perdre tota competitivitat
- Els xinesos estalvien avui per tenir diners demà mentre els americans gasten avui els diners de demà

És fàcil, i alhora trist, de constatar que la Xina ha assolit un gran èxit econòmic justament perquè no és un país democràtic i això li ha permès passar la crisi amb un sistema socialista fort impregnat de detalls pròpiament xinesos, mentre el sistema neoliberal ha portat l'occident a un cul de sac sense sortida almenys immediata.

Ignoro si hem d'arribar a l'extrem suggerit pel CEO de la companyia Swiss quan diu que els nostres fills faran molt bé d'estudiar xinés i no només l'anglès. Jo ja he arribat tard per ocupar-me del mandarí, que és el dialecte que jo escolliria, però potser els meus néts ho tindran de fer. Ai!

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
653
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR