e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Febrer de 2011

El fet normal de la llengua

 

 

Després del partit de futbol al camp de l'Osca, l‘entrenador del Girona, Raül Agné, va contestar en català a una pregunta feta en català, tot i que va dir que després contestaria en castellà. Davant les protestes d'alguns dels periodistes presents, va abandonar la roda de premsa.

Lamentablement encara es noticia que un personatge públic parli en la seva llengua sense negar l'us d'una segona o fins i tot d‘una tercera segons convingui. Els monolingüistes, que són majoria a Espanya, no admeten fàcilment el nivell superior que suposa parlar més d'una llengua i obren la caixa dels trons cada vegada que poden.

Un cert contrast a la reprovació dels periodistes a Agné el va donar la peli cula „Pa negre ", guardonada amb molts premis „Goya ", rodada en català i basada en la novel·la del mateix nom d'Emili Teixidor. He llegit la novel·la però, per raons obvies, no he vist la peli cula.

Crec que el camí de la cultura, pot servir, encara que a escala reduïda, per fer comprendre millor la nostra identitat. I dic a escala reduïda perquè dominen  la ignorància i els diners, i el nombre „d'analfabets" que saben llegir i escriure va en augment.

Avui tenim dos noticies positives per la nostra llengua. Esperem que no es quedin en fets puntuals sinó que esdevinguin fets normals amb l‘ajut de tothom, ja siguin polítics o ciutadans sense càrrec.

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1652
3
Comentaris afegits 
Kropotkin (Vic) 17-02-2011 - 19:43
Oriol Moragues (Montreux): Jua, jua, jua,...
Oriol Moragues (Montreux) 14-02-2011 - 12:24
La intenció dels Espanyols des del 11.09.1714 és esborrar-nos del mapa. I per això han de forçar-nos a abandonar la nostra Única llengua Nacional que és el Català. Per això llurs polítics, periodistes, historiadors,.. menteixen. No ens enganyem.
Oriol Moragues i Mas (Montreux) 14-02-2011 - 10:53
El sociolingüista valencià Lluís Vicent Aracil - professor de l'UB - deia que no hi ha pas guerres entre llengües sinó entre les nacions que les parlen. El problema dels Espanyols no és pas cultural: és simplement la nostra pròpia existència.
TORNAR