e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

31 de Juliol de 2010

El braus i el concepte de "nacional"


M'afanyo a escriure sobre l'enrenou tauromàquic, per tal de no ser l'únic que encara no ha dit res sobre aquest tema.

Tinc els meus dubtes sobre si haig d'escriure «curses de braus», «curses de toros» o senzillament com proposa una amiga «corridas de toros», en espanyol, perquè és cosa d'ells. 

El poc conegut escriptor italià Pitigrilli va definir un torero com «un escorxador vestit de cupletista». Un altre escriptor estranger que ara no recordo va dir que l'únic animal que juga amb avantatge en una cursa de braus és el torero. Ho esmento perquè a fora d'Espanya les opinions sobre la decisió del Parlament de Catalunya ha tingut molt ressò, i sempre a favor de la prohibició. 

Els arguments de "Fiesta Nacional" són el més febles. No es pot declarar un espectacle taurí com a festa nacional sense que tingui un arrelament realment nacional. Les illes Canàries, considerades també com a territori nacional, ja fa molts anys que van declarar les curses de braus com a il-legals, i ningú va atacar aquesta decisió com ara ho estan fent am la de Catalunya.


Les curses de braus poden agradar o no, qüestió de gustos. També hi ha gent que prefereix la sangria a un bon vi, o un plat de tripes a una costella. Argumentar l'estètica del torero és oblidar el patiment del toro. Explicar que la cursa és una lluita entre la vida i la mort només ho pot dir qui no ha visitat mai un malalt terminal. 

Prohibir no és gens agradable, segur que no. En realitat es podria esperar que la manca d'espectadors causés la desaparició de les curses de braus, senzillament per la llei de l'oferta i la demanda. Com que aquest camí sembla molt llarg, una iniciativa exemplar, portada amb discreció i eficiència ha donat com a resultat el que ja sabem.

Si em permeteu, jo diria que els promotors de la votació mereixen donar dues voltes a la sorra de la plaça, abans que la tanquin.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1080
4
Comentaris afegits 
Ramon (Suïssa) 31-07-2010 - 13:10
ccc Méxic, si. Guatemala, Hondures, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica i Panamá, no. Veneçuela, Colombia,Perú i Ecuador, si. Chile, Argentina, Paraguay, Uruguay i Bolivia, no. Ni a Portugal ni a França maten el brau.
Genial prohibir los toros (Pero no faltemos a la verdad) 31-07-2010 - 13:00
En la vida se pueden hacer muchas cosas, pero lo que no se debe es faltar a la verdad. Las "curses de braus" son cosas de catalanes tb. En un pleno de las Cortes de Cádiz los diputados catalanes votaron a favor. Y Cambó, jeje? Documéntese por favor.
ccc (bcn) 31-07-2010 - 12:27
de Sud i Centro Amèrica.. Estic d'acord amb la prohibició però no dels arguments febles. Respecte a si és nacional o no, m'agradaria q no ho fos i crec q no ho és, però TV3 diu ser la TV nacional de Catalunya i no tothom la veu ni es sent representat.
ccc (bcn) 31-07-2010 - 12:23
"és cosa d'ells", segur? només recordar q la plaça d'Olot és de les més antigues d'Espanya i q a Barcelona hi ha hagut fins a 3 places simultàniament, més q enlloc del món. A més cal recordar la passió per les curses de braus a França i països de
TORNAR