e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

12 de Novembre del 2008

La lliçó del senyor Klaus

L'any 1970 vaig viatjar per primera vegada a Mèxic, per raons professionals. En les meves visites a diverses empreses del sector tèxtil, em va acompanyar el que llavors era el nostre representat, el senyor Adolf Klaus, suís amb uns 30 anys de residència a Mèxic i persona molt coneguda en l'àmbit professional.

Una de les primeres empreses que vaig visitar estava a punt de comprar una nova instal·lació i nosaltres érem uns del seleccionats com a possibles proveïdors. Vaig ser rebut per el Director General i copropietari i una vegada fetes les presentacions, em va demanar que l'hi expliques les característiques de la nostra proposta en funció de les seves necessitats.

Podeu imaginar amb quin fervor vaig exposar el producte i amb quina energia de principiant professional...

Continuar llegint...

11 de Novembre del 2008

Pinten bastos

La crisi financera mundial presenta unes dimensions, unes ramificacions i unes incògnites tan enormes que difícilment podem arribar a entendre-ho els ciutadans comuns.
Ningú ha explicat molt bé encara com s'ha arribat a aquesta situació, com han deixat els bancs centrals, la banca particular, les financeres... que les coses arribessin a tal punt sense donar cap senyal seriosa d'alarma o de correcció del rumb.

La reunions de les properes setmanes entre potencies, G-8, G-20 i altres no crec que malauradament donin cap solució, almenys immediata, ja que les causes del problema son massa diverses i complexes. La gran crisi mundial, però, no ens pot amagar o fer ignorar les "petites" crisis que sofreixen moltes empreses mitjanes i no tan mitjanes, víctimes de la permissivitat amb...

Continuar llegint...

10 de Novembre del 2008

Les nostres arrels

L'elecció de Barak Obama a la presidència del Estats Units ha fet córrer una riuada de comentaris sobre els més diversos aspectes : color de la pell, experiència política, influencia del deus orígens
familiars. Nascut a Hawaii d'un pare kenyà i d'una mare americana molt s'han preguntat quines son les veritables arrels de Obama per deduir les seves intencions polítiques del fet que es senti en part africà o no.

Tots el que vivim fora del lloc de naixement i sobretot del lloc on va transcorre la nostra infància i primera joventut, ens han i ens hem posat alguna vegada la pregunta : On són les meves arrels?.
Tothom ha de trobar la seva pròpia resposta perquè en aquest tipus de sentiments no existeixen regles o normes fixes.

Voldria escriure avui...

Continuar llegint...

07 de Novembre del 2008

Polèmica errada

En un món dominat per l'internet i els mòbils, junt amb la televisió, la ràdio i la premsa escrita, caldria suposar que tots estem ben informats i que, com a conseqüència, podem tenir opinions més concretes sobre tot el que ens envolta.

La enorme crisi econòmica que el món pateix, i que no ha arribat encara al fons del pou, està creant un moviment d'opinió bastant general que dona com a origen del problema a les hipoteques repartides a la lleugera als Estats Units. Sense que això deixi de ser cert, altres problemes son també a l'origen dels mals actuals, i d'altres (com la "bomba" de les targetes de crèdit que està a punt d'explotar) s'hi afegiran aviat. Diàriament tots discutim sobre les ajudes dels bancs centrals a la banca privada, sobre...

Continuar llegint...

03 de Novembre del 2008

El Ministre i els contes

El Festival més conegut entre els que es fan a Berlín és, sens dubte, la Berlinale que junt amb Cannes fa part dels "imprescindibles" en el món del cinema.
Un Festival menys conegut és el Festival de Contes ( Berliner Märchentage) que s'obre dijous i que aquest any es celebra per la dinovena vegada. Cada any els organitzadors escullen un país o una cultura per dedicar-hi els 15 dies de durada del festival. S'organitzen en diversos llocs de Berlín lectures, representacions teatrals, cançons etc. sempre centrades en els contes, a càrrec de professionals de prestigi i de cap manera només pensat per els infants.
Aquest any, el país convidat és Suïssa, de manera que segur que no mancarà la inefable Heidi amb el seu avi i la senyoreta...

Continuar llegint...

30 d'Octubre del 2008

Un nou James Bond sortit de Suïssa

En les més de 20 pel·licules estrenades fins ara amb James Bond com a protagonista, Suïssa ha tingut un paper relativament important si considerem la poca o nul·la predisposició del país a provocar situacions conflictives com són les que l'heroi ha de resoldre. Vegem algunes curiositats:

Poca gent sap que la mare de James Bond era suïssa. Bé, vull dir que Ian Fleming, l'autor literari del personatge, l'hi atorga aquesta nacionalitat de manera que sense Suïssa no existiria literàriament James Bond.

L'escena més recordada de la primera pel-licula de la serie, "Dr. No" del 1962 és la sortida del mar amb biquini blanc de la primera "noia Bond". Era l'actriu suïssa de Berna Ursula Andress.

Les escenes més espectaculars de la pel·lícula "On Her Majesty's Secret Service" del 1969 van ser filmades al restaurant giratori Piz Gloria en el...

Continuar llegint...

29 d'Octubre del 2008

Monarquia discriminant

S'ha publicat la noticia que el Primer Ministre de la Gran Bretanya, Gordon Brown, ha encarregat a un grup parlamentari començar un proces que porti a suprimir dues normes de la Constitució d'aquell país.

La primera és la que diu que els catòlics estan exclosos d'accedir al tron, fins i tot si estan casats amb un o una catòlica encara que ells siguin anglicans. El fet que la Corona britànica mantingui unides la representació de l'Estat amb la de l'Església Anglicana és un anacronisme que només s'ha aguantat per el tradicionalisme innat del súbdits, peró que a la vista del comportament personal del membres de la família reial, no s'aguanta ni amb agulles. Suposo que l'idea de la supressió d'aquesta relíquia històrica tindrà molts...

Continuar llegint...

22 d'Octubre del 2008

Dubtes i més dubtes

Tots els mitjans de comunicació, escrits, parlats i electrònics, ens aclaparen darrerament amb un allau de noticies sobre la situació financera mundial i nacional. Les opinions son per tots el gustos i van de la desesperació i poca esperança en el futur fins al optimisme encara que mesurat. Uns creuen en el sistema econòmic liberal, i d'altres dubten de tot i no veuen cap sortida a la crisi.

Cada vegada que s'obre una campanya mediàtica tant insistent, busco un descans mental en la poesia que sempre acostuma a donar bons resultats. Bé, quasi sempre!. Casualment m'he topat amb un llibre de poesies de Josep Palau i Fabre que feia molt temps que no llegia i m'he donat compte de que en altres temes fora dels econòmics, els dubtes i les conviccions també conviuen dins dels homes. La recerca de...

Continuar llegint...

15 d'Octubre del 2008

LSD i la bona confitura

Un lector d'aquest blog em suggereix que algun dia parli del Doctor Albert Hoffmann, ciutadà il·lustre de la ciutat de Basilea. Encara que el seu nom no sigui massa conegut només cal dir que és el descobridor de la LSD, es a dir la dietilamida del àcid lisèrgic, que va donar ( i encara dona) molts temes de discussió sobre el seu ús, la seva prohibició, l'aplicació per determinades teràpies etc..

Que em perdoni el meu lector però, en un temps on Internet i Wikipedia han fet fàcil trobar biografies i milers i milers de documents sobre quasi tothom, no tinc cap opció a dir res d'interessant de la meva collita sobre el Dr. Hoffmann ni sobre la LSD, que no he provat. De tota manera, reconec sense embuts el gran merit del Dr. Hoffmann i el seu...

Continuar llegint...

13 d'Octubre del 2008

La (des)memòria històrica

La revista d'un diari dominical publicava ahir un reportatge sobre el suïs Eolo Morenzoni, de
83 anys, antic lluitador de les Brigades Internacionals a la guerra del 36.

Es interessant constatar que als anys 30 Suïssa observava amb preocupació la pujada del nazisme a Alemanya i del feixisme a Itàlia, els dos grans veïns al nord i al sud i que per no causar cap mena de tensió, durant un temps el govern i sobretot el llavors encarregat dels afers estrangers Giuseppe Motta, posaren bona cara als dos grans veïns, i per mimetisme també al bàndol de Franco. Això explica que els suïssos lluitadors al costat dels Republicans fossin rapidament jutjats i condemnats a diverses penes per el fet d'haver servit en un exercit estranger, cosa que per altre banda està expressament prohibida per la constitució.

El senyor Morenzoni, una vegada tornat a casa, va ser condemnat a 2 mesos d'empresonament i es...

Continuar llegint...