e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 de Novembre del 2008

Ajut per les energies "netes"

L'electricitat produïda amb energies renovables és més cara que la de les plantes tradicionals. Dit d'una altre manera: els kilowatts/hora que provenen de panells solars, d'aereo generadors, de biomassa o de geotèrmia surten més cars que els produïts per centrals tèrmiques o atòmiques.

Per dir-ho amb xifres i els panells solars com a exemple: si calculem l'energia necessària per fabricar els panells solars, muntar-los i mantenir-los durant la seva vida útil, i la comparem amb l'energia que produeixen veiem que la proporció és de 60/40. És a dir que un 60% de l'energia que produeixen se'n ha anat en la producció dels panells. El mateix càlcul per una planta tèrmica amb carbó dona una proporció de 18/82 % i una de hidràulica 5/95%....

Continuar llegint...

26 de Novembre del 2008

Els secrets de les paraules

L'etimologia dels mots, és a dir l'origen o la filiació dels mots, m'ha agradat sempre i llegeixo sovint algun diccionari etimològic sense buscar cap mot en concret , només per el plaer de fer „descobriments".

L'altre dia, en un article sobre la crisi del tèxtil (la meva activitat durant 40 anys), vaig topar-me amb el mot „texans" referit als pantalons ben coneguts de tots nosaltres. És curiós que aquesta expressió (junt amb la castellana „tejanos") no l'he sentit en cap dels molt països que m'ha tocat visitar professonalment per el tèxtil.

L'expressió que més he sentit és „jeans" o „blue jeans". Els italians fan bé en reivindicar per a ells l'origen d'aquesta peça de vestir molt...

Continuar llegint...

25 de Novembre del 2008

Art Viu

   

Un dels museus més interessants que conec, i n'he vist molts en tres continents, és el Zentrum Paul Klee de Berna. Dedicat al important pintor i teòric de l'art, fou inaugurat el juny de l'any 2005 i és obra del famós arquitecte italià Renzo Piano.

Personalment considero que els darrers anys molts museus han servit per fer edificis arquitectònics importants, deixant a vegades de banda el contingut del museu, les seves obres, que és a fi de comptes la part principal almenys en teoria.

El Centre Paul Klee ha pogut unir les dues coses. No tinc espai ni qualificacions per fer un panegíric de l'arquitectura del Centre, però recomano al lector entrar a la pàgina web(www.zpk.org)per tal de fer-se una idea de la magnifica adaptació del museu al...

Continuar llegint...

24 de Novembre del 2008

Si us plau, qui té raó?

L'altre dia comentava un estudi de l'universitat alemanya de Giessen comparant les
emissions de CO2 de diversos productes agrícoles conreats a casa nostra o a ultramar. Els resultats eren bastant sorprenents i fins i tot torbadors de tal manera que és difícil per el ciutadà „normal" saber a qui creure.

Ara m'han arribat unes declaracions de Patrick Moore, canadenc i membre fundador de Greenpeace l'any 1971 on va arribar a ser un dels directors. L'any 1986 va sortir de Greenpeace per divergències d'estratègia amb els seus co-directors.

Doncs bé, el senyor Moore diu coses com les següents:

• No entenc com la gent arriba a creure que el vent i el sol poden ser energies fiables. A Europa poden passar dies sense un insignificant ventet, o dues setmanes amb...

Continuar llegint...

22 de Novembre del 2008

L'ajut dels poetes

 

Sempre m'ha agradat la poesia. El primer poema que va fer part de la meva vida va ser un sonet escrit pel meu pare i que es va imprimir (en català!) el novembre del 1942 a les participacions del meu naixement.

I sempre m'han agradat els poetes valents, els poetes incòmodes, els que en francès anomenen "enfants terribles" és a dir entremaliats. Poetes per llegir, com Brossa o Palau i Fabre; poetes que canten, com Brassens o Brel; poetes que són cantats, com Martí i Pol. I molts d'altres.

Sempre ens pot ajudar llegir els poetes, ens pot enriquir, perquè ells saben dir les coses amb altres paraules, com el fragment del poema "La veu escrita" de Joan Brossa:

"
Els catalans preguntem
i els forasters no contesten.
Per això...

Continuar llegint...

21 de Novembre del 2008

El català i els vols de Swiss

Tan la desapareguda companyia d'aviació Swissair com la seva successora Swiss fa molts anys que, en els vols entre Suïssa i Barcelona saluden els passatgers en català. Fa un parell de setmanes que vaig posar a Swiss com a exemple positiu en contrast amb l'actitud vergonyosa d'Air Berlin.

El partit "Unión Progreso y Democracia" (UPyD) ha demanat oficialment a Swiss que empri el castellà en els seus vols entre Barcelona i Zuric "ya que Barcelona es España y en España el idioma oficial es el castellano".

No queda massa clar si demanen que Swiss substitueixi el català per el castellà o que faci ús dels dos. Si només volen el castellà, una vegada més fan un nacionalisme centralista molt pitjor que el nacionalisme català que tant ataquen. Si volen ambdues llengües, s'han d'adreçar també a moltes altres companyies que fan cap al Prat i que ignoren...

Continuar llegint...

20 de Novembre del 2008

Els bocabadats i la cúpula de Barceló

Molt s'ha escrit i molt s'escriurà sobre la cúpula de la Sala XX del Palau de les Nacions Unides de Ginebra, inaugurada el dimarts. La polèmica va per molts camins: el preu de 30 milions d'euros, el veritable valor artístic de l'obra de Barceló, la necessitat que Espanya tenia de regalar aquesta obra...
Abans les cúpules estaven recobertes d'or per l'exterior; ara l'interior costa com si estigués recobert d'or, i més encara.

L'inauguració va ser brillant: els Reis d'Espanya, el secretari general de l'ONU, el President de la Confederació Suïssa, el Primer Ministre turc, el President del Govern Espanyol senyor Rodríguez, el Ministre d'Afers Exteriors senyor Moratinos i un llarg etcètera de 700 convidats.

A l'hora dels discursos, els adjectius van...

Continuar llegint...

19 de Novembre del 2008

Coneguts desconeguts

Escric "de Suïssa estant", un país petit, amb una llarga historia de modèstia i fins i tot de pobresa que només es va transformar en benestar en els darrers 150 anys mal comptats. Malgrat tot això, ciutats con Basilea, Ginebra o Zuric tingueren una prestigi intel·lectual molt potent anys abans del Congrés de Viena i la declaració de neutralitat de Suïssa.

Com a curiositat, faré una curta i incompleta llista de personalitats nascudes a Suïssa que han tingut prestigi a nivell mundial, encara que pocs coneguin que els seus origines són del país alpí.

Jean Calvin (Calví) 1509-1564, reformador i fundador del calvinisme que tan va influir en la configuració econòmica i social d'Europa i de...

Continuar llegint...

18 de Novembre del 2008

Ens han ensarronat?

Dia si i dia també rebem alguna informació -generalment negativa- sobre el canvi climàtic, l'efecte hivernacle, el desglaç dels pols i la quantitat de CO2 de l'atmosfera. Deixant a part la postura científica o política de cadascú, és evident que la nostra generació no ha ajudat massa a fer que la terra disposi d'unes condicions òptimes. Tots, en major o menor mesura, hem col•laborat a que les coses siguin com són i crec que ningú gosarà tirar la primera pedra.

Acabo de llegir el resum d'un estudi que s'ha fet per analitzar una serie de productes quotidians d'alimentació del punt de vista de l'expulsió de CO2 a l'atmosfera. Els resultats són bastant sorprenents i us en donaré tres exemples.

El sucre...

Continuar llegint...

17 de Novembre del 2008

L'altre Cuba

Un dels defectes més consuets al parlar d'altres indrets és el de confondre les nacions amb els governs i els governants amb els governats. Molt sovint llegim o escoltem gent amb posicions de cert nivell dir que els russos són així o que els argentins són aixà, per donar dos exemples.

La realitat és sempre diferent i només amb un cert esforç podem fer-nos una idea més certa de cada lloc ja que l'informació que rebem ens desinforma més que no pas ajuda.

Cuba és un del exemples més clars de desinformació sobre la gent, sobre el poble, principalment degut al rebuig de la majoría a la manera de governar dels castristes .

He fet cinc viatges a Cuba, en part professionals i en part de vacances. Val a dir que, contrariament a...

Continuar llegint...