e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

08 de Desembre del 2008

El Rei i el català

ERC ha demanat al Govern espanyol, per boca del senador Miquel Bofill, que prengui les mesures necessàries perquè el Rei rebi classes de català.

Em sembla curiós que un partit republicà es preocupi pel bagatge cultural d'un monarca, quan la seva feina ha de ser la de fer el canvi de monarquia per república. De totes maneres, s'ha d'agrair que públicament es toqui un tema tan absolutament obvi i que durant molt anys ha estat voluntàriament ignorat.

Tant el Rei d'Espanya com el seu hereu (que porta diversos títols catalans) tindrien de demostrar més estima per els seus "súbdits" i no conformar-se, de tant en tant, en llegir algunes frases en català, pronunciades de rutina, sense ganes i defectuosament.

Potser per el Rei ja és una...

Continuar llegint...

07 de Desembre del 2008

Bombolles (3)

Ahir va ser un dia de molts discursos, de grans quantitats d'auto complaença i de llargues mirades al melic.

Vaig enyorar al pastor peruà que parlava a les muntanyes, i elles l'hi responien.Continuar llegint...

06 de Desembre del 2008

Prou de xerraires !

 

 

Avui dia es parla de pol•lució atmosfèrica, de pol•lució de les aigües, de pol•lució lumínica i alguna d'altre, però no es parla de la pol•lució de xerraires.

Estem envoltats de gent que ens expliquen, sovint sense que ho demanem explícitament, el perquè van fer o deixar de fer això i allò.

Els esportistes rarament diuen quelcom d'interessant quan se'ls pregunta, amb algunes excepcions (Guardiola és una d'elles).

Els homes i les dones del temps ocupen la meitat del temps a explicar perquè van errar la previsió que van fer ahir, i l'altre meitat a donar la previsió errada d'avui.

Els politics, quan són preguntats, en expliquen les seves decisions de tal manera que una vegada han acabat de parlar ningú sap exactament quina era la pregunta.

Només els fets han de servir per donar el...

Continuar llegint...

05 de Desembre del 2008

Lliçons del inques

En un dels meus viatges al Cuzco i Machu Picchu, vaig tenir ocasió de parlar una bona estona amb un indígena que sortosament entenia i parlava força bé l'espanyol.

Vivia a Ollantaytambo, que és un extrem de la Vall Sagrada del Inques amb el riu Urubamba com a traç longitudinal. Em va explicar que durant molts anys va fer de pastor i que passava pràcticament tot el dia sol amb el seu bestiar. Vaig preguntar-l'hi si no s'avorria tantes i tantes hores sense parlar amb ningú i em va contestar literalment : " Mire, señor, yo hablo con mis animales, con las piedras y con las montañas. Y me responden".

Vaig quedar mut i pensatiu. Davant del panorama que tenia a la vista, vaig comprendre que ell segurament tenia raó i que nosaltres, amb la nostra civilització...

Continuar llegint...

04 de Desembre del 2008

L'Estatut, descolorit

 

El Tribunal Constitucional segueix a l'espera d'un moment políticament oportú per fer publiques les retallades al Estatut. Mentrestant, la finançament no acaba d'arribar malgrat els terminis que el govern de Madrid posa i que ell mateix es salta " a la torera" mai tant ben dit.

I els partits?. El PSC, cada quinze dies per boca de Montilla diu que ja està bé , que ja és hora de arribar a un acord. Tot això dit sense massa volum perquè no pot oblidar que segons els seus Estatuts el nom del partit és Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE). Per tant, l'afegit PSOE demostra un condicionament i les seves queixes porten silenciador.

El PP i Ciutadans, contents de que l'Estatut tardi a aplicar-se i enfeinats en buscar problemes entre el castellà i el català.

Els de CiU, apart les seves baralletes internes, no acaben de pair el post-pujolisme i no donen cap...

Continuar llegint...

03 de Desembre del 2008

Els accidents evitables

L'increment exponencial d'accidents de cotxes sobretot els caps de setmana, amb joves al volant i -cada vegada més- amb motors modificats, ha alarmat les autoritats suïsses. No és lamentablement un problema exclusiu de Suïssa ja que arreu del món aquest tipus de fets són similars.

Dues mesures és volen posar ràpidament en marxa per tal de frenar l'estadística galopant i el nombre de morts i ferits per la causa esmentada i considerant que molts conductors son reincidents.

El Departament Federal de Carreteres ha preparat el Programa Via Sicura que preveu col•locar en els cotxes dels conductors temeraris reincidents una espècie de „caixa negra", de petites dimensions, que via satèl•lit dona permanentment l'ubicació i la velocitat del...

Continuar llegint...

02 de Desembre del 2008

Votar és decidir

 

 

El diumenge 30 de Novembre va ser dia de votacions a Suïssa, tant d'ordre nacional, com cantonal i municipal.

Sense entrar a fons en els resultats voldria destacar algunes de les propostes que es van votar per tal de que el lector entengui fins a quin punt la democràcia directa „obliga" a prendre posició sobre temes diversos.

Les votacions d'abast nacional eren:

-Iniciativa per una jubilació flexible, que demanava la possibilitat de jubilar-se a partir del 62 anys sense perdre renda, sota certes condicions. Ha estat rebutjada amb un 59% dels vots.

-Iniciativa per fer que els delictes sexuals contra infants (pedofília) es puguin perseguir sense que siguin prescriptibles. Aprovat per 51% dels vots.

-Iniciativa per despenalitzar el consum privat de marihuana i...

Continuar llegint...

30 de Novembre del 2008

Miró, també Miró

 

 

El dilluns 24 vaig escriure sobre Klee i el seu museu a Berna. No voldria que algun lector pensés que la meva admiració per el centre bernès deixa de fer justícia a Miró i la seva Fundació a Barcelona. Mai he tingut actitud excloents , i molt menys en l'art. Crec que l'art és evolució i no es pot comprendre cap moviment o artista sense un coneixement clar dels anteriors, agradin més o no agradin.

Un recent article de D.Sam Abrams a l'Avui m'ha donat un motiu per complementar lo escrit sobre Klee amb el meu sentiment sobre Miró.

A mi Miró m'agrada i admiro la seva obra i la seva persona. Fins al punt que al celebrar els meus 50 anys de vida, un dels actes que vaig organitzar per un grup d'amics de Suïssa i de Catalunya va ser una visita i...

Continuar llegint...

29 de Novembre del 2008

Curt i precís

Deu ser una de les característiques innates dels homes l'impulsió a omplir, a inflar, a allargar les opinions, els discursos, els escrits. Tots els homes públics, essencialment els politics, tenen la tendència a fer discursos molt llargs que, ben mirat, es podrien resumir en un parell de frases. O molt escriptors que aprofitant la seves facultats descriptives ens encolomen un llibre amb cinquanta o seixanta pàgines de més, pel cap baix.

Crec que fou Balzac el qui una vegada va escriure una carta a un amic en la que acabava dient que l'hi perdonés l'extensió ja que no havia tingut prou temps per fer-la més curta.

I és que per escurçar, per resumir, per deixar lo essencial en una comunicació, s'ha de fer un esforç addicional que no tothom vol o sap aplicar.

Seguint l'exemple de lo que acabo de dir, posaré per avui punt i final, no sense explicar l'anècdota (espero que...

Continuar llegint...

28 de Novembre del 2008

Poca lògica amb els diners

 

 

Si una botiga a l'altre extrem de la ciutat posa a la venda telèfons mòbils amb un 25% de descompte, molts dels potencials compradors faran el trajecte per aprofitar la rebaixa. De manera que es mouen per tal d'estalviar uns 50 Euros.

Ningú estaria disposat a fer el mateix trajecte per comprar un ordinador de 2000 Euros per 1950 Euros.

Del punt de vista de l'economia aquest comportament és irracional . La diferencia de 50 Euros és la mateixa en els dos casos. Si anar a l'altra part de la ciutat val la pena o no, només depèn del valor del temps emprat i el cost del desplaçament. Si aquestes despeses son inferiors als 50 Euros, el desplaçament es pot fer tan si es tracta de comprar un mòbil o un ordinador.

Però la majoria de nosaltres no ho considera així perquè amb els diners no pensem en valors absoluts sinó en valors relatius. Un descompte...

Continuar llegint...