e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Desembre del 2008

Quosque tandem?

 

 

Val la pena emprà avui la famosa frase de Ciceró, convertida en aforisme. „Quosque tandem?" Fins a quan?. Per dir-ho complert : „ Fins a quan abusaran de la nostra paciència?".

El dilluns el President del Govern de Madrid, senyor José Luis Rodríguez, va dir que „el PSC i el PSOE són el mateix", i també que „els resultats que el PSOE té a Catalunya avalen la seva política".

El finançament de Catalunya encara no té data, però el PSC ja ha donat els seus vots al Congrés del Diputats sense protestar, ni pressionar, ni fer res del que van dir fa un parell de dies. Potser per recordar-nos que el PSC ( oficialment PSC
-PSOE) és molt més depenent de Madrid del que voldrien molts dels seus votants. Catalunya necessita un partit d'esquerra autònom.

L'Estatut porta més de dos anys a...

Continuar llegint...

18 de Desembre del 2008

L'enauesta sobre el cas Swiss

 

 

He vist a l'Avui.cat els resultats de l'enquesta sobre l'ús ( o el no ús) del català per part de la companyia Swiss. La gran majoria dels que han respost creuen que el govern català hauria d'haver intervingut a fons. Jo també ho crec.

El que m'ha sorprès és l'estil, el to, l'agressivitat dels comentaris a la enquesta que gent amb la cara coberta per un pseudònim han escrit.

Jo he comentat dins del meu blog els casos Air Berlin (el dia 19 de setembre) i el de Swiss (el 20 de novembre i el 15 de desembre).

El meu blog probablement es llegit per un nombre fidel però reduït de persones i, en tot cas, de persones amb un nivell de tolerància, de bona educació i de sintaxi molt millors que els d'alguns comentaris de l'enquesta. He...

Continuar llegint...

17 de Desembre del 2008

Cuba i els Estats Units

 

 

Fins ara tothom creia que les relacions polítiques i diplomàtiques entre el govern de Cuba i el dels Estats Units existien només a través d'intermediaris. L'ambaixada de Suïssa a La Havana fa molts anys que és l'encarregada dels afers dels EEUU i d'altres països que han mantingut unes relacions ininterrompudes amb Cuba (cas d'Espanya, Canadà o Mèxic) han fet també d‘enllaç puntualment.

Ara he llegit una entrevista que l'actor i director de cinema americà Sean Penn ha fet a Raúl Castro a finals d'octubre. La podreu trobar a la pàgina: http://www.huffingtonpost.com/sean-penn/mountain-of-snakes_b_146765.html. Per cert que Penn també va entrevistar a Hugo Chávez de Veneçuela.

De les declaracions de...

Continuar llegint...

16 de Desembre del 2008

La propina de Nadal

 

 

 

Ara que s'atansa Nadal em venen a la memòria imatges de la meva infància a Manresa amb els guàrdies urbans envoltats de torrons, neules i ampolles de xampany que els ciutadans deixaven als seus peus com a gratificació de Nadal (que en castellà se'n diu „aguinaldo" i en català „estrenes").

També passaven per les cases l'escombriaire, l'esmolet, el carter i el repartidor de gel, entre altres, per deixar la seva felicitació impresa i emportar-se una propineta.

Per cert, propina prové del llatí „propinatio" que vol dir provocació, repte o convidada a beure. Els francesos en diuen „pourboire" i els alemanys „Trinkgeld", paraules que també s'originen en la beguda....

Continuar llegint...

15 de Desembre del 2008

Swiss fa figa !

 

 

El dia 20 de novembre vaig escriure al bloc sobre la sol•licitud del partit „Unión Progreso y Democrácia" a la Swiss perquè en els vols de Zuric a Barcelona deixessin de saludar als passatgers en català i passessin a l'espanyol.

La noticia de que a partir del 1 de desembre Swiss saluda als passatgers per Barcelona en alemany, anglès i espanyol m'ha decebut i irritat.

Ignoro el tipus de pressió que Swiss ha rebut, tant per part del partit UpyD com de l'ambaixada espanyola. Potser també de Lufthansa, que és la propietària de Swiss encara que permet que la companyia suïssa tingui una imatge externa individualitzada....

Continuar llegint...

13 de Desembre del 2008

La bicicleta i el circ

 

 

El senyor W. després del treball va arribar a casa (una casa unifamiliar en un barri tranquil) i va constatar amb gran sorpresa que l'hi havien pispat la bicicleta. No era una bicicleta qualsevol perquè havia costat uns bons diners. „Suïssa ja no és el que era. No es pot estar tranquil com abans"- va dir-se el senyor W. amb gran irritació.

Dos dies després, la gran sorpresa. La bicicleta estava al seu lloc, sense cap dany aparent. Al obrir la bústia, el senyor W. va trobar una carta, anònima, molt ben escrita i que l'hi demanava excuses per el furt.

„Estava realment en una situació de molta urgència i no vaig tenir més remei que manllevar la seva bicicleta. L'hi demano perdó i com a petita compensació l'hi adjunto quatre entrades per la propera sessió del Circ Knie".

Val a dir que el Circ Knie és...

Continuar llegint...

12 de Desembre del 2008

"Necessito adrenalina!"

 

 

L'acusat, de 28 anys d'edat, es va presentar davant la jutgessa vestit amb un abric negre, curt i cordat fins a dalt i amb el coll aixecat, com si el judici anés a durar només uns minuts i no valgués la pena posar-se còmode.

„ Jo no tenia intencions de córrer. Només volia provar si realment en tres segons pujava de 0 fins a 100 kilòmetres/hora" - va dir en un to molest.

La policia va registrar que la moto que ell conduía anava a 104 km/h dins una zona urbana limitada a 50 km/h. La moto era d'un amic i ell només disposava d'un permís d'aprenent de conductor de motos.

„ Hi ha gent que col•lecciona segells. Jo necessito velocitat, risc, adrenalina".

En els darrers 9 anys el carnet de conduir cotxes l'hi va ser retirat 9 vegades, 6 d'elles per excés de velocitat. L'any 2004 va...

Continuar llegint...

11 de Desembre del 2008

Contre els accidents


La darrera setmana vaig escriure sobre els "accidents evitables" i sobre dues mesures que les autoritats suïsses volen activar.

Per part dels sector privat, una de les mesures més impactants ha estat la de la companyia d'assegurances AXA (Winterthur) coneguda a Catalunya. Aquesta companyia ha decidir rebaixar d'un 15% la prima d'assegurança automòbil per a tots els conductors menors de 25 anys que decideixin col•locar en el seu vehicle un anomenat "crash recorder", és a dir un registrador de xocs. El registrador i l'instal•lació van a càrrec de AXA i s'ha proposat després d'una any de proves a nivell restringit.

El registrador és una petita caixa, gran com dos paquets de cigarretes, i que es col•loca sota dels seients posteriors del cotxe. No...

Continuar llegint...

10 de Desembre del 2008

L'elecció del senyor rector

 

 

La noticia va ser publicada fa uns dies i és molt significativa. El Sínode de l'església catòlica de Zuric va decidir que no només el rector sinó també els diaques i els assistents pastorals siguin elegits per els fidels per un període de 6 anys. Fins ara només era elegit el rector.

El bisbe de la diòcesi no està d'acord i ha esclatat una petita „guerra" entre el de dalt i els de baix.

Davant aquests fets que m'avanço a dir que no m'afecten ni directa ni indirectament, em venen al cap unes quantes consideracions. Per els fidels catalans serà una sorpresa saber que els rectors de les esglésies a Suïssa són elegits per els fidels per períodes de 4 a 6 anys segons el lloc. Aquesta...

Continuar llegint...

09 de Desembre del 2008

Descobrint un raïm

 

 L'historia del raïm Carménère, i del vins que es produeixen amb ell, és molt interessant. Jo vaig „descobrir" el Carménère farà uns sis o set anys a Lima, gràcies a un bon amic i delicat gastrònom. Fins a aquell moment jo no havia sentit mai a parlar ni d'aquest raïm i del vins resultants.

El Carménère fou un tipus de raïm bastant conreat a la regió bordelesa de Médoc fins que a finals del segle XIX, la terrible fil•loxera va aniquilar-lo pràcticament.

L'any 1994 un naturalista francès, Jean-Michel Bousiquot especialista ampelógraf (és a dir, la ciència que s'encarrega d'identificar i estudiar els ceps) va notar que a Xile alguns ceps de Merlot trigaven més que...

Continuar llegint...