e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

23 de Gener del 2009

L’humor dels catalans


Els llibres són un refugi i permeten, per uns moments, canviar de nivell sensitiu i deixar-nos emportar per altres idees i altres vivències.

Avui he retrobat a la meva biblioteca i rellegit un llibre si voleu intranscendent però molt recomanable, escrit pel cronista Lluís Permanyer i editat fa un parell d'anys per Edicions La Campana titulat „ No la saps aquesta?". És una selecció d'anècdotes de gent coneguda i que us permetrà, si el llegiu, esclatar de riure pràcticament a cada una de les dues-centes pàgines i entendre millor la nostra manera de fer humor.

Els catalans som considerats gent seriosa i poc divertida, sobretot per els nascuts més al sud. Segurament tenen raó, en general, però l'humor i la sàtira que molts...

Continuar llegint...

22 de Gener del 2009

De bisbes i confessionaris


Fina ara, els catòlics suïssos podien rebre l'absolució dels seus pecats de manera global, dins de les denominades Absolucions Generals. Reunits els fidels a l'església, el sacerdot donava a tots l'absolució després d'unes pregàries i de que interiorment s'arrepentissin dels seus pecats.

Aquestes Absolucions Generals eren provocades per la manca de capellans, que fins i tot dificulta el celebrar a cada població la missa del diumenge. Amb la visió pràctica que dona la convivència amb les esglésies reformades, els Bisbes catòlics suïssos han aplicat durant anys la mesura raonable que ara es posa en dubte.

Efectivament, la Conferència Episcopal Suïssa ha publicat un decret en el que suprimeix les absolucions generals...

Continuar llegint...

21 de Gener del 2009

Avui no parlaré del President Obama


Mig món s'ha assegut davant la televisió i ha vist la cerimònia d'investidura
del nou President dels Estat Units, de manera que no veig que jo hi pugui afegir res.

No parlaré del gran moviment de gent que hores i hores abans la cerimònia ja omplia la ciutat de Washington i els voltants. Poques vegades s'ha vist una il•lusió tan gran en milions de persones conscients de que presenciaven un fet històric.

No parlaré de la cerimònia, que té un guió i un decorat repetit a cada President des de molt temps enrere, ni del discurs del senyor Obama, ple, com tota la seva campanya, de esperances i promeses de canvis que tan necessaris són i no només als Estats Units.

No parlaré de l'ambient eufòric, il•lusionat, alegre de tots els...

Continuar llegint...

20 de Gener del 2009

Parlar clar


Ahir al vespre vaig assistir a una conferència organitzada per un banc on tinc un petit compte.

El conferenciant era un professor de política social a dues universitats, ex-secretari de la Unió de Sindicats, i un del periodistes més llegits a Suïssa en temes de sociologia. Va parlar sobre el perquè hem arribat a la actual crisi financera, econòmica i de sistemes, i com és que en sortirem.

En poc més de 30 minuts, el conferenciant senyor Beat Kappeler va fer una exposició clara i precisa de la situació, de les causes i de les actuacions dels bancs i dels governs. No va dramatitzar res i no va fer volar coloms. Senzillament va parlar clar, molt clar, davant dels banquers que l'havien convidat i que no van sortir com herois en l'exposició dels arguments.

Va ser molt prudent a l'hora d'aconsellar com sortir de la crisi i va donar alguns punts de referència que poden permetre...

Continuar llegint...

19 de Gener del 2009

Ens voldrien insensibles

 


Cada dia tenim un ensurt al llegir la premsa o escoltar noticies, ja sigui sobre temes econòmics, politics i darrerament fins i tot esportius.

Aquesta saturació de noticies negatives fa que la gent perdi poc a poc les
(potser) poques esperances i desconfiï dels que tindrien de donar solucions, i arriba al convenciment de que els que han creat els problemes no són els millors per arreglar-los. I de mica en mica ens tornem insensibles i ja no busquem com ni amb qui les coses es poden millorar.

He vist una estadística sobre les quantitats de diners que alguns estats europeus han posat a disposició com a „ajut per la conjuntura", com sibil•linament es diu. Fent el càlcul per habitant, Espanya ha destinat fins ara 1.100 € per habitant com a paquet...

Continuar llegint...

18 de Gener del 2009

De vegueries i municipis


El projecte, encara no del tot dissenyat i sense termini fixat, de substituir les diputacions provincials a Catalunya per vegueries em sembla molt important i urgent.

Les unitats polítiques, per petites que siguin, han de tendir a l'eficiència i al benestar dels seus membres. Si la democràcia es vol fer arribar a tots el àmbits, convé que es disposi de grups informats i amb poder de decisió, que poden ser ajuntaments o comarques o vegueries segons sigui ‚l'assumpte a decidir. És un model similar (encara que no igual) al que a Suïssa permet a tothom de decidir sobre el que vol fer l'ajuntament al seu carrer o sobre obres publiques d'interès general com autopistes o ferrocarrils.

Les relativament petites unitats ciutadanes permeten més participació...

Continuar llegint...

17 de Gener del 2009

Correm-hi tots que això s’acaba !


Aquesta era segurament l'exclamació del encara President Bush per tal d'arribar a temps a fer un darrer regal al seu pare.

El "bateig" d'un portaavions anomenat " USS George H.W. Bush" és una de les últimes activitats del fill Bush, malgrat que encara quedava un mes de treballs per tenir el vaixell a punt, i no s'han fet tots els corresponents viatges de prova. El dia 10 de Gener 2009, a Norfolk, Virgínia, es van reunir pare, fill, Dick Cheney, Condolezza Rice i altres alts càrrecs per la cerimònia d'entrega del portaavions a la marina americana.

Tothom recorda segurament l'aparició que l'actual President, amb una caçadora vert-oliva, va fer en un altre portaavions el Maig 2003 per dir que a l'Irak la feina estava feta. "Mission accomplished" va dir exactament....

Continuar llegint...

16 de Gener del 2009

Estem narcotitzats


No acabo de saber exactament que provoca l'estat de narcosi en el que es troba la societat catalana. Potser és un derivat desconegut produït per la contaminació ambiental, o és un producte que subtilment ens han anat introduint al cos.

El fet és que l'estat de sopor i fins i tot de son profund està molt escampat. D'altre manera no s'entén que ningú protesti, cridi, es manifesti pels carrers o faci vaga indefinida, almenys amb la contundència necessària, per reclamar solucions a problemes que porten tant temps penjats, a la nevera o al calaix de l'oblit.

La gestió autònoma de l'Aeroport del Prat no acaba de ser realitat. Les retallades de vols, els retards en les obres, la manca de comunicació ràpida i eficient amb la ciutat, i la...

Continuar llegint...

15 de Gener del 2009

L’ecologia i els tomàquets


Una de les cadenes de supermercats més gran de Suïssa (COOP) ha encarregat al Politècnic de Zuric (ETH) , amb premis Nobel en el professorat, un estudi sobre el balanç ecològic dels tomàquets més venuts a Suïssa.

Concretament han estudiat els tomàquets produïts a Suïssa i els importats d'Holanda i d'Espanya. El càlcul ecològic és molt complicat ja que s'han de tenir en compte la terra, l'aigua, el conreu, la collita, el magatzematge i el transport. Cada un dels punts esmentats produeix CO2 directa o indirectament per les màquines que necessita. I també més màquines vol dir més edificis per guardar-les i mantenir-les, i construir els edificis suposa també emissions de CO2 . Les llavors, el humus i l'adob també...

Continuar llegint...

14 de Gener del 2009

El fenomen Andreotti

Un 14 de Gener, ara fa 90 anys, va néixer a Roma Giulio Andreotti, que és sens dubte una de les figures essencials i més discutides de l'historia política italiana del darrer mig segle.

Ningú com Andreotti ha estat tant temps actiu en la política ja que nombrat senador per vida, encara ara manté una activitat notable, com ho demostren les actes de les reunions de la Cambra Alta.

No és un personatge que desvetlli simpaties, ans bé un cert refús per la seva manca de transparència i per el seu tarannà cínic i fins i tot maquiavèl•lic. És popular, però no és estimat.

Durant 62 anys ha estat 7 vegades President del Govern, 8 vegades Ministre de Defensa, 5 vegades Ministre d'Exteriors i també un parell de...

Continuar llegint...