e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Febrer del 2009

La claca dels polítics


Cada vegada més sovint s'organitzen manifestacions al carrer per protestar, per recolzar, per reivindicar o per demostrar poder.

També molt sovint coincideixen dues manifestacions contraries i els crits es fan més forts amb l'única intenció de demostrar que uns són més que els altres. Curiós és llegir les xifres d'assistents que casi sempre difereixen de doble contra senzill segons qui sigui el que faci els comptes.

No he estat mai amic de manifestacions multitudinàries, potser perquè vaig néixer poc després de la guerra i mai no em van semblar sinceres les que em va tocar suportar. Omplir places va ser durant molt temps un exercici periòdic (avui encara ho és per a molts) i la quantitat d' assistents era proporcional al nombre...

Continuar llegint...

13 de Febrer del 2009

Diner negre a Suïssa


Que la banca suïssa durant molts anys va ser molt permissiva amb comptes bancaris oberts per estrangers no residents, no és res de nou.

Poc a poc les coses han anat canviat i, en part per pressions de l'exterior principalment de la UE, el sistema bancari s'ha tornat més rigorós i ja no és tan fàcil obrir un compte a Suïssa com ho fou fins fa poc. També és practica normal la de aixecar el secret bancari dels comptes on la justícia del país del propietari intervé oficialment davant les autoritats suïsses.

No vull dir amb això que tots el dipòsits bancaris siguin transparents, ni de bon tros, però si que la tendència ha fet que Suïssa deixi poc a poc de ser un „paradís fiscal", títol que...

Continuar llegint...

12 de Febrer del 2009

Arrencar a córrer

 

Qui no ha pensat en algun moment de la seva vida a fugir, canviar de lloc, amb l'esperança que més enllà les coses podrien anar millor.

Per sort, no tothom segueix el primer instint i una vegada passada la primera foguerada, tot torna a calmar-se...fins que arribi la següent.

Tots recordem l'"Assaig de càntic en el temple" de l'Espriu:

„ Oh, que cansat estic de la meva
covarda, vella, tan salvatge terra,
i com m'agradaria d'allunyar-me'n
nord enllà,
on diuen que la gent és neta
i noble, culta, rica, lliure,
desvetllada i feliç!."

D'altres ho han dit de manera més planera, com en Josep Maria de Sagarra en una carta seva a Carles Riba al gener del 1914 :

„...També tinc...

Continuar llegint...

11 de Febrer del 2009

La paraula dels artistes: Espriu i Subirachs


L'any 1975, l'Editorial Pòrtic va editar un llibre de la Maria Aurèlia Capmany amb el títol de „Subirachs o retrat de l'artista com a escultor adult".

De fet és un recull de converses entre la Campmany i l'escultor amb comentaris molt oportuns de l'escriptora. En un dels capítols es transcriu una trobada entre el Subirachs i l'Espriu, on parlen que l'art és la unió de la idea i la matèria, i que, d'aquesta unió, en surt la forma. I això és vàlid tan per l'escriptura com per l'escultura o les altres arts.

Cap al final de l'entrevista parlen del ritme, que és un concepte sobre el que moltes vegades he pensat i que en boca del dos personatges del llibre pren un valor definitiu. No em puc estar de reproduir uns curts passatges :

„ Espriu: - Hi ha una cosa que sí que és molt misteriosa i que és el secret de tot i que, sens dubte,...

Continuar llegint...

10 de Febrer del 2009

L'emigració dins la UE


El resultat del referèndum del cap de setmana a Suïssa ja ha estat comentat pels diaris catalans, inclús amb una certa profusió.

Recordaré que es tractava d'aprovar o rebutjat el tractat de lliure circulació de persones entre la UE i Suïssa i, alhora, admetre Bulgària i Romania dins del tractat.
En realitat eren dos preguntes diferents però, per raons d'ordre polític es van fondre en una sola amb gran protestes dels que, al final, van perdre la votació. El resultat de 60% a favor de l'aprovació del tractat diu molt clar el camí que Suïssa a decidit envers la UE, després de cinc votacions els darrers anys sobre temes relacionats am Europa, i totes guanyades.

La qüestió de Romania i Bulgària, malgrat tot, ha estat...

Continuar llegint...

09 de Febrer del 2009

Què l’hi passa al Vaticà? (3a. part i final)

 

Vull posar un momentani punt i final als meus comentaris sobre els temes que he escrit els dos darrers dies amb un resum de les reaccions, en part inesperades, que s'han publicat el darrer cap de setmana.

Tal com publica el prestigiós setmanari alemany "Der Spiegel" en el seu exemplar d'avui dilluns el bisbe "lefevrista" Williamson en una interviu amb la revista ha dit que de moment no revisarà les seves opinions sobre l'holocaust sinó que analitzarà amb cura els fets històrics. " Si trobo els arguments, em corregiré. Però això necessita de temps".

En una entrevista amb el diari "Bild am Sonntag" d'ahir, la Conferencia Episcopal Alemanya per boca del seu President el bisbe Robert Zollitsch ha demanat del Vaticà una...

Continuar llegint...

08 de Febrer del 2009

Què l’hi passa al Vaticà? (2a. part)


Ahir comentava la retirada de l'invitació que la Radio Vaticana va fer al President de la companyia farmacèutica Novartis degut a que es van adonar per la premsa que la companyia suïssa fabricava un anticonceptiu.

Un dies abans va esclatar el cas del bisbe "lefevrista" Williamson ja que, una vegada anul•lada l'excomunió que pesava sobre ell i altres tres bisbes, el Vaticà es va adonar que a una televisió canadenca el bisbe Williamson avia negat l'holocaust nazi. Després d'aquest fet tot han estat declaracions, exigències de fer-se enrere en les manifestacions televisives, disculpes suaus a la comunitat jueva, paraules molt fortes de la compatriota del Papa Angela Merkel, i encara no s'ha arribat al final.

Tot és molt penós i era fàcilment evitable. Tots dos casos tenen alguna relació amb Suïssa ja que el bisbe Lefevre i la seva Fraternitat Sacerdotal Pius X es van...

Continuar llegint...

07 de Febrer del 2009

Què l’hi passa al Vaticà? (1a. part)


Novartis és una companyia suïssa que molta gent coneix com a fabricant de productes farmacèutics.

Novartis va néixer de la fusió de Ciba-Geigy i Sandoz, dos dels tres gegants farmacèutics amb seu a la ciutat de Basilea. El president del Comitè Director (CEO) i també del Consell d'Administració és el senyor Daniel Vasella de 56 anys, metge de professió i considerat un dels homes amb més influència a nivell mundial. Els seus ingressos anuals són de l'ordre dels 20 milions de Euros. Com és natural, el senyor Vasella està molt lluny del meu entorn i no és necessariament sant de la meva devoció, per raons d'actitud empresarial que no entren en el tema d'avui.

Dic tot això per posar de relleu el personatge que acaba de protagonitzar, involuntàriament, una topada amb el Vaticà. Resulta que el dimarts passat dia 3 es va publicar la...

Continuar llegint...

06 de Febrer del 2009

El (poc) carisma d’alguns polítics


Una de les primeres qualitats que s'han d'exigir d'un polític és que sigui un bon comunicador.

No n'hi ha prou de tenir qualificacions i idees; és necessari comunicar-les amb claredat i convicció. Vull posar un bon exemple que vaig trobar-me al arribar a Suïssa. És tracta del Conseller Federal (Ministre) Nello Celio (1914-1995), que fou Ministre de Finances del 1968 fins al 1973.

Va enfrontar uns temps molt difícils, amb una inflació a Suïssa del ordre del 12% ( en un país acostumat a inflacions del ordre del 2 o el 3%) i la crisi del petroli del 71 . Celio va proposar al Parlament una sèrie de mesures, posteriorment aprovades per referèndum, que suposaven sacrificis i augment d'alguns impostos. La seva qualitat de comunicador era impressionant i...

Continuar llegint...

05 de Febrer del 2009

El català i Europa


Jo voldria haver vist la noticia a la primera plana de tots els diaris, amb lletres ben grosses i a tres columnes. Per fi una bona noticia per la nostra llengua i sorgida de la UE, de la mà de l'Agència Catalana de Noticies.

La Comissió Europea defensa que les universitats catalanes imparteixin les classes als estudiants estrangers d'Erasmus en català. El Comissari d'Educació, Formació, Cultura i Joventut és el senyor Ján Figel, enginyer electrònic nascut el 1960 a Eslovàquia. Ha estat ell el que ha instat a l'estat espanyol a "preservar i promoure el seu multilingüisme" en comptes d'estar "a la defensiva".

L'Erasmus permet l'ús de qualsevol llengua que l'universitat utilitzi normalment, de manera que el català entra dins...

Continuar llegint...