e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 de Març del 2009

La contaminació dels Alps

 

L'imatge idíl·lica de les muntanyes a la que ens hem acostumat, amaga un aspecte preocupant que convé cridar als quatre vents.


Científics de Alemanya, Àustria, Itàlia, Eslovènia i Suïssa han estudiat mostres del sòl i les plantes de 40 llocs apartats de boscos de muntanya i també mostres de l'aire i els sediments en tres cims dels Alps alemanys, austríacs i suïssos. L'estudi estava centrat en la detecció de contaminants orgànics de descomposició difícil.


Una de les conclusions és que els Pre-Alps i els Alps formen una especie de barrera i acumulen les les masses d'aire que transporten contaminants sobre els flancs de les muntanyes. El fred de la alta muntanya ajuda a que els dipòsits de productes...

Continuar llegint...

10 de Març del 2009

La paciència dels lectors

 

Una dotzena de dies enrere vaig agrair als meus lectors la seva paciència, la seva fidelitat i els seus comentaris.


El lector de Vic que llavors vaig destacar ha reclamat, amb tota la raó, que els seus comentaris no es feien públics. Mea culpa. Jo ignorava que en el lloc on ell accedeix al meu blog, els comentaris romanen « amagats » fins que l'autor del blog no decideix que es publiquin, o que s'esborrin. Ja he alliberat tots els comentaris , incloent els del lector de Vic que de lluny són els més crítics. No tinc cap necessitat d'amagar res, ans el contrari,  ja que crec que si els textos dels blogs serveixen per definir l'autor, la mateixa cosa succeeix amb els comentaris. Sempre és l'autor el que es retrata.


Una vegada aclarit l'assumpte dels comentaris involuntàriament "amagats", no tinc cap intenció d'entrar en polèmiques sobre les opinions d'uns i...

Continuar llegint...

09 de Març del 2009

Per l'autonomia a l'independència ?La manifestació del dissabte a Brussel•les permet diverses lectures dins d’un contexte positiu.

Ja he dit alguna vegada que no soc amic de les manifestacions i si em tingués per un Grouxo Marx català podria dir que no aniré mai a cap manifestació encara que sigui a una a favor meu. Malgrat això, crec que els que va assistir a la de Brussel•les han fet quelcom de molt positiu.

Com sempre, les xifres d'assistents difereixen si les comuniquen els organitzadors (10.000 persones), la policia (3.000) o els diaris locals (2.300 assistents). No ens perdem en discussions : el fet de que la manifestació va transcórrer pacíficament, i que ha tingut en cert ressò ja ho justifiquen tot.  

Però no n'hi ha prou. He llegit alguns diaris belgues del diumenge i els comentaris depenen de la postura política del diari: no oblidem que a Bèlgica els...

Continuar llegint...

06 de Març del 2009

Pel-licules sense doblatgeLa polèmica sobre el doblatge o la subtitulació de les pel·lícules en català i/o en castellà, que va sorgir per primera vegada en temps del President Pujol, ha tornat a treure el cap.

Crec que estic en condicions de parlar del tema ja que a Suïssa més d'un 75 % de les copies que es projecten en els cinemes són versions originals subtitulades, i la resta doblades. Només parlaré de la Suïssa de parla alemanya, que és la majoria. Aquí, no només les pel·lícules estan subtitulades sinó que ho estan en dos idiomes, de manera que l'espectador te dues ratlles per llegit: la de dalt en alemany i la de baix en francès. Com que el francès és un llengua amb més arrels llatines que l'alemany, els textos són més llargs a la ratlla de baix, de manera que no existeix ni òpticament un equilibri. 
...

Continuar llegint...

04 de Març del 2009

L'automòbil elèctric : un engany?


Demà dijous s'obre a Ginebra el 79 Saló de l'automòbil, un dels més prestigiosos d'Europa. No menys de 85 novetats mundials i europees estan anunciades.

En un moment on aquest sector es troba en una situació crítica, la majoria de grans fabricants està iniciant una campanya per introduir-nos el concepte de automóvil ecològic junt amb el de automóvil elèctric. Jo, que no soc del ram però tinc cotxe i en faig ús, estic una mica sorprés per l'abast de la propaganda i també per els dubtes que les afirmacions dels "experts" m'han creat. 

Un dels problemes de la tecnología del nostre temps és la poca possibilitat d'acumular energía d'una manera eficient. Si tinguessin la capacitat d'acumular l'energia d'un llamp, per exemple, i després retornar aquesta energía segons el consum ho necessités,...

Continuar llegint...

03 de Març del 2009

L'altre dimensió

L'any 1912 en Joan Miró va inscriure's a l'Escola d'Art de Francesc Galí i va donar molts maldecaps al director de l'acadèmia.

Tal com diu ell mateix, Miró de jove no era massa bon dibuixant. Potser algún lector pensa que tampoc ho era de gran. Deixem la discussió sobre figuratiu-abstracte i sobre "això ho sap fer el meu nét de cinc anys" per un altre moment, i no perdem el fil.

Miró no dibuixava de la manera que el seu professor volia i es rebelaba fent coses totalment oposades a aquelles que s'esperaven d'ell. Un dia va tocar dibuixar una natura morta: una poma, una ampolla i un got. Miró va dibuixar una posta de sol.

Desconcertat, el professor va intentar inculcar al seu alumne el sentit de la forma que, aparentment, l'hi mancava. I va trovar una solució : col·locava una vena davant del ulls...

Continuar llegint...

02 de Març del 2009

Creure no és suficient

Un grup d'investigadors de l'universitat suïssa de Zuric i de l'alemanya de Bochum han publicat un estudi sobre l'influència de la religiositat en el comportament davant de situacions extremes.

De tots és sabut que els éssers humans sempre han buscat ajut i consol en les seves creences quan es troven davant una malaltia o un fet traumàtic. Els investigadors del treball han fet un seguiment de 328 suïssos practicants de les religions reformada, evangèlica i católica. Tots ells, dins dels darrers quatre anys, van sofrir algún problema greu com una malaltia, la mort d'algú molt proper, un trauma o un accident.

Els científics suposaven que les persones del grup amb una fe religiosa més intensa tindrien menys depresions o ansietats. El resultat no va acompanyar la suposició i més aviat va fer que s'adonéssin de la...

Continuar llegint...

01 de Març del 2009

Una ocasió perduda per Barcelona i Catalunya

El diari del diumenge de més tirada de Suïssa, Sonntags Zeitung, ha encarregat a diversos autors europeus uns reportatges sobre ciutats.
El primer reportatge ha sortit avui i és sobre Barcelona. Millor dit, sobre la Rambla entre la Plaça Catalunya i el monument a Colom. L’autora és la senyora Julia Frank de Berlín, autora de unes quatre noveles i bastant coneguda. L’article, molt il·lustrat, ocupa dues pàgines i mitja, de manera que dona per bastant.
 
Pero el resultat és decebedor. No és que ella parli malament de Barcelona, és que no en parla. Només el món creat en l’entorn de les Rambles ha estat considerat. Per tant ens parla del travestis, dels àrabs, orientals i altres que viuen en els carrers laterals. I també dels mims que estàticament representen al Comte Dràcula, o a Napoleó i que segons diu la Julia Frank...

Continuar llegint...

28 de Febrer del 2009

L'ordinador m'ha trait

Sense avisar, sense donar el més mínim senyal de feblesa, el meu ordinador "ha fet figa".

Abans d'ahir, a traïció, l'ordinador va deixar de cumplir les seves funcions i es va emportar algunes informacions i dades que jo, per descuit, no havia assegurat exteriorment. El meu humor està en moments baixos.

En moments així és quan ens donem compte de la dependencia que ens em ( o ens han) creat amb els ordinadors. Arribada "la traïció" no sabem trobar adreces, no podem omplir formularis, no recordem el nom de la persona que ens va escriure preguntant quelcom, en fi, que no servim per a gran cosa. Peró és que sense ordinador no funciona cap empresa, cap botiga, cap banc ens donarà un cèntim del nostre compte, els semàfors s'apagarien i el món quedaria paralitzat.

Ara escric amb un ordinador...

Continuar llegint...

26 de Febrer del 2009

Els comentaris dels lectors del meu blog

Quan algú mostra públicament  alguna obra, de la importància que sigui, s’ exposa a rebre aprovacions i desaprovacions, i està bé que sigui així.  <>


La decisió d’escriure un blog  o un bloc (que encara no sé quina és la forma correcta en català) la vaig prendre de manera espontània i amb l’intenció de tractar temes manresans sense regularitat. De mica en mica em va anar entrant el „cuc“ i ara escric pràcticament set dies a la setmana i molt poc sobre Manresa.

Ja a l’inici vaig decidir no encaparrar-me en saber quans lectors tinc a cada post i per tant no vaig incloure cap comptador....

Continuar llegint...