e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

23 de Març del 2009

Bombolles (4)


• Si algú escampa la noticia de que has robat els campanars de la Sagrada Família, comença per amagar-te.
Si de veritat els has robat, podràs vendre l'exclusiva a la televisió i la premsa i te‘n sortiràs com un heroi popular.
Si no els has robat, molta gent es quedara amb el dubte, et miraran de reüll pel carrer i la teva honorabilitat estarà esgarrinxada per sempre.

• Ens ha d'inquietar bastant el pensar que si en èpoques passades haguessin existit les lleis socials, el dret a la vaga i els sindicats, l'humanitat no tindria ni les Piràmides d 'Egipte, ni el Coliseu de Roma ni la Seu de Manresa. Tal com diu Pitigrilli, les grans obres s'han fet meitat amb amor i meitat amb puntades de peu al darrera.

• Les fulles de parra no s'ha de posar sobre les parts púdiques dels nus sinó sobre les els canons i les espases de les pintures de batalles.Continuar llegint...

21 de Març del 2009

Politics catalans : desperteu!

Els que vivim fora de Catalunya tenim, sobretot gracies a Internet, la possibilitat d'estar informats de les coses que succeeixen al nostre país.

Malgrat la velocitat de la xarxa, de la radio i de la televisió, no estem en condicions de copsar totes les coses tal com són, essencialment perquè ens manca el context, l'ambient, el comentari amb un conegut, el que s'en diu « l'aire del carrer ». Per a tot això, nosaltres només rebem pinzellades del dia a dia, poques vegades fetes amb pinzell fi i sovint sortides d'una brotxa.

Tinc de dir, per fer un símil pictòric, que Catalunya s'ens presenta a distància amb un to gris que no hi ha manera de retocar per fer-l'ho una mica colorit.

D'un part, i em sap molt greu dir-ho, el President no ha tingut mai una presencia massa comunicativa ni convincent. Ara més que mai la gent necessita polítics responsables que l'hi expliquin les coses tal com...

Continuar llegint...

20 de Març del 2009

Brigadistes rehabilitats

 

La darrera setmana, Suïssa va rehabilitar civilment de manera oficial els ciutadans que van fer part de les Brigades Internacionals a la guerra del 36-39.
Al mateix temps, s'ha publicat un llibre amb el títol de « Els voluntaris suïssos a Espanya » (« Die Schweizer Spanienfreiwilligen») que recull testimonis directes per esbrinar els motius i els resultats de la presencia suïssa a les Brigades Internacionals. Com que pràcticament tots els protagonistes han mort, el llibre s'ha basat en correspondència que les familias han guardat i en les actes oficials de la Justícia Militar.
A Suïssa el actuar en un exercit estranger era i és encara penat. Dels més de 700 suïssos que es van apuntar a les Brigades, uns 550 van ser jutjats al retornar a Suïssa i condemnats amb penes més aviat simbòliques però que van afectar l'imatge civil de tots ells fins...

Continuar llegint...

19 de Març del 2009

Recordant els mestres

 

Ahir, remenant papers vaig trobar una capsa, la capsa que tots tenim arraconada i que només obrim cada quinze o vint anys. A l'interior, entre altres coses oblidades, vaig trobar un quadern amb notes de l'escola.

Es tracta d'un quadern no massa gran, folrat amb paper de color blau fosc i amb una etiqueta amb el meu nom. A l'interior, moltes pàgines amb qualificacions que van de l'octobre de l'any 1956 fins el juny de 1957, a raó d'una pàgina per setmana. Són les notes del quart curs de batxillerat a l'Acadèmia Menendez-Arango del carrer Jaume I de Manresa. L'any següent vaig anar a l'Institut Lluís de Peguera on vaig fer el Batxillerat Superior i el curs preuniversitàri.

Tot el quadern està escrit en castellà, com era obligació llavors. És molt interessant repassar les asignatures, que literalment eren : « Matemáticas, Latín, Fisica y Quimica,...

Continuar llegint...

18 de Març del 2009

El despertar del jardí

 

Després d'un hivern molt llag i dur els darrers cinc dies han portat un clima més suau que la natura ha aprofitat per despertar poc a poc .
Ja han sortit al jardí de casa les primeres flors. Es tracta de l'anomenat Safrà bord que sempre és matiner . També els ocells han volgut anunciar la primavera i cap a les sis del matí comencen a cantar per fer-nos el despertar més alegre.


Els ocells són els animals que més aprecio ja que amb la seva presencia i els seus cants ens omplen tot l'any de agraïment. Els pocs ocells que no acostumen a emigrar a l'hivern, sobreviuen fins i tot amb la neu cobrint tot el sòl i es fan notar deixant les petjades sobre la capa blanca, com a constatació de la seva fidelitat al lloc on han nascut.


En Josep Maria de Sagarra va escriure un llibret deliciós, que recomano a tothom. El títol és « Els ocells...

Continuar llegint...

17 de Març del 2009

El KKL de Lucerna i el Palau de la Música Catalana

Una de les sales de concerts més interessants de les construïdes els darers anys és el KKL (Kultur -- un Kongresszenter Luzern/ Centre de Cultura i Congressos de Lucerna).
Construït per l'arquitecte francès Jean Nouvel, l'autor de la Torre Agbar, en un lloc privilegiat tocant el Llac dels Quatre Cantons ha significat un incentiu enorme per una ciutat que ja sempre ha estat al punt de mira de milers i milers de visitants d'arreu del món.

El KKL presenta una façana vidriada d'estructura senzilla que permet integrar-se sense fer mal als ulls en el paisatge "clàssic » de la vorera del llac malgrat les seves línies modernes. El respecte dels espais necessaris a la perspectiva ha esta fonamental per l'exit de la obra.
Tant a l'exterior com a l'interior de l'edifici l'aigua manté un paper principal, amb canals que porten l'aigua fins a l'interior i amb un voladís de la coberta que surt com si es...

Continuar llegint...

16 de Març del 2009

L'arada: un instrument perillós

 Algunes vegades ens topem amb declaracions que ens causen una veritable sorpresa. És el que m'ha succeit al llegir un a extensa interviu al científic David R. Montgomery.

Aquest professor de Geomorfologia a l'Universitat de Seattle als Estats Units ha passat dos mesos a Suiça convidat pel Politècnic de Zuric i per l'Institut d'Investigació d'Allaus i Neu a Davos. El professor Montgomery és una autoritat mundial en Geologia i entre moltes obres a publicat un llibre titulat "Dirt" ( "Bruticia") on analitza la relació entre les civilitzacions humanes i l'erosió del sòl.

Tot és opinable en aquest món però les constatacions del professor Montgomery són dignes de ser conegudes i meditades. Les detallaré a continuació literalment :

-La terra, el sòl, no el prenem seriosament perquè no ens donem compte que representa la pell...

Continuar llegint...

14 de Març del 2009

La defunció del secret bancari


El govern suis va, per boca del seu ministre de finances Hans-Rudolf Merz, decidir ahir "alleugerar" el secret bancari. Requiescat in pace.

Sotmès a enormes pressions per part dels Estats Units i de la UE, principalment Alemanya i França, Suiça a decidit enterrar el secret bancari abans de que es certifiqui oficialment la seva mort.
A la propera reunió del G-20 a principis d'abril està previst elaborar una llista de « paradisos fiscals » que seran objecte de sancions de tot tipus per part dels membres de la G-20. Amb el pas donat ahir, Suiça intenta evitar fer part de la ominosa llista no tant per salvar la cara a un banc o a l'altre sinó per salvar el encara existent prestigi del sistema bancari nacional.

El següent pas serà modificar els acords de doble imposició que Suiça ha signat amb més de 70 Estats del món. El fet que a partir d'ara la...

Continuar llegint...

13 de Març del 2009

La increïble historia d'una Caixa d'Estalvis


Trogen és una petita població a mitja hora de tren de la ciutat de Sankt Gallen, a l'oest de Suïssa.
Els 1688 habitants de Trogen només disposen d'una institució financera o bancaria que és la Sparkasse Trogen (Caixa d'Estalvis de Trogen) fundada l'any 1821. Amb tota seguretat el Banc més petit de Suïssa per no dir del món. La seva estructura és la següent : tres consellers honorífics amb funcions de control, un President i una Directora executiva. Les dues persones que estan a sou són els dos darrers i entre ells dos es reparteixen un lloc de treball del 50%, és a dir que el President treballa mig dia per setmana y la Directora treballa unes 14 hores setmanals. Els President guanya 3.000 Euros i la Directora 15.000 Euros .No cada mes sinó a l'any.

En els estatuts fundacionals es diu que la finalitat de la Caixa és la de « acceptar estalvis, administrar-los i...

Continuar llegint...

12 de Març del 2009

La UE i el vi rosat


Tanmateix sembla que la Comissió Europea necessiti demostrar cada dos per tres la seva utilitat com a òrgan decisiu i es fica en temes realment sorprenents.


Resulta que estan preparant una norma sobre els vins rosats. Contràriament al que molta gent creu, un vi rosat no és una barreja de vi negre i vi blanc, ans el contrari, aquesta barreja no està permesa encara que no sabem molt...

Continuar llegint...