e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 d'Abril del 2009

El llenguatje en temps de maror

Els moments que ara vivim, amb una permanent ombra de por per culpa del sistema financer, han donat sortida a un allau de males maneres, de paraules poc educades i d' actituds fins ara poc vistes.

Sembla com si tothom portés a l'interior un excés de frustracions, de decepcions i de ganes de cridar i que tot junt és com una bombona amb sobrepressió, que d'un moment a l'altre pot explotar.

Casualment ahir vaig veure a Internet la portada d'un diari que no és dels que regularment consulto : Periodista Digital. Els resum de noticies a la primera pàgina ens dona una visió negativa, quasi destructiva, de la que són exemple els següents titulars:

-Aguirre corta otra cabeza por el caso Gürtel
-La soberbia de Zapatero le pasa factura. La prensa alemana sacude a ZP.
-La Generalitat inyecta 130.000€ al diario que llamó "terrorista" a Losantos
-Hamilton descalificado por...

Continuar llegint...

02 d'Abril del 2009

Les curiositats del català

 

No tinc cap preparació filològica, però sempre m'han interessat els idiomes i més que cap altre el meu que em van "amagar" tots els anys escolars i universitaris. Dic això per disculpar tot el que pugui escriure i que no tingui els conceptes o les definicions que un expert podria donar.

Sempre m'ha semblat que el català era molt pròdig en paraules monosil•làbiques, com suna especie de xinés llatí. En el meu entorn de parla alemanya sempre explico els monosíl•labs catalans del cos humà : cos, peu, braç, dit, nas, ull, pell, mà, front, dent, pèl, ...La sorpresa és molt gran perquè ningú s'espera una quantitat tan gran de mots curts.

Un altre característica, al meu entendre, són les onomatopeies, sobre tot els mots repetits ( desconec si n'haig de dir cacofònics) dels que la nostre...

Continuar llegint...

01 d'Abril del 2009

Les regles de la monarquia


El Primer Ministre britànic Gordon Brown ha parlat, una vegada més, de les previstes modificacions de les normes de successió de la monaquia britànica. Una d'elles pot interessar a Espanya, però aquí muts i la gàbia.

El senyor Brown, amb la condescendència de Palau vol portar a discussió en una reunió dels països de la Commonwealth el mes de novembre la possibilitat que les dones tinguin el mateix dret a la successió que els homes, i que els que ocupin el tron puguin casar-se amb catòlics sense el risc de perdre la seva posició.

Gordon Brown ha estat molt clar al dir que el tema és complexe perquè es basa en lleis del 1701 i tocar la tradició no és un camí fàcil però al segle XXI la gent espera que les discriminacions s'eliminin.
Un 80% del britànics sembla que està d'acord en fer les reformes proposades,...

Continuar llegint...

31 de Març del 2009

Boadella en el paper d'exiliat


He llegit en un diari per Internet un resum de les declaracions d'Albert Boadella, fetes a Madrid el divendres 27 de març.
L'acte coincidia amb el Dia Mundial del Teatre i, en veritat, per la curta crònica llegida era talment un acte teatral. El Boadella estava envoltat de il•lustres polítics coneguts per les seves actuacions de cara a la galeria : Esperanza Aguirre, Isabel San Sebastián i Aleix Vidal-Quadras.

Boadella no és el primer artista que amb uns inicis meritoris acaba fent histrionisme, auto-propaganda i deformant la realitat. Boadella sembla sentir la necessitat de posar com un drap brut a Catalunya i els seus polítics cada vegada que veu atansar-se un periodista o quan li posen un micròfon sota el nas.

L'història del teatre català del darrer quart del segle passat no es pot escriure sense donar un lloc preferent a Els Joglars i a Albert Boadella. Amb això, la seva carrera no...

Continuar llegint...

30 de Març del 2009

Els xiclets a l'escola

 

Cada vegada més mestres suïssos permeten als alumnes mastegar xiclet durant les classes.

Tot l'enrenou s'origina en un estudi de la Northumbria University de Newcastle, Anglaterra. El Professor Andrew Scholey i altres especialistes han creat un grup de treball HCNU (Human Cognitive Neuroscience Unit) que estudia l'influencia de certs extractes d'herbes, de l'alcohol en baixes dosis, de la cafeïna, de l'oxigen i dels xiclets en la memòria humana. Els xiclets semble que augmenten fins a un 35% la capacitat de concentració perque l'alumne al mastegar introdueix més oxigen dins dels pulmons, i l'efecte és positiu pel cervell, per dir-ho d'una manera senzilla.

El federalisme suïs permet que cada Cantó, i de certa manera cada escola pugui definir alguns aspectes de l'ensenyament amb total independència. De manera que a l'escola primària de la ciutat de Unterägeri, al cantó de Zug,...

Continuar llegint...

28 de Març del 2009

El debat sobre el Pla Bolonya

 

El meu post d'ahir va donar motiu a una serie de comentaris que m'han arribat pública i privadament i que sincerament agraeixo.

Com que estic sotmès (degut a la distància) a les informacions dels diaris i les ràdios per Internet i no tinc altres fons de noticies ( com molts d'altres en el meu cas i fins a tot que viuen dins de Catalunya). Gràcies al comentaris d'ahir he llegit diversos enllaços i tinc, almenys d'entrada, una millor idea de tot el que està succeint a Catalunya amb el tema Bolonya.

Sorprèn el saber que els estudiants feia quatre mesos que ocupaven el Rectorat de l'Universitat en el moment de ser desallotjats. Caram !, en quatre mesos les autoritats universitàries sembla ser que no van fer cap pas important per establir un diàleg obert i seré amb els estudiants. És molt lamentable que s'hagi arribat a la expulsió forçosa del recinte, amb el...

Continuar llegint...

27 de Març del 2009

Els arguments contra el Pla Bolonya

 

Els aldarulls provocats per la protesta dels estudiants universitaris als carrers de Barcelona ha fet explotar una polèmica sobre l'actuació dels Mossos que potser tindrà conseqüències polítiques.

Tot això ha difuminat en gran manera el veritable origen de les protestes que no és altre que el fet d'oposar-se una part dels estudiants i del professors a l'implantació del anomenat „Pla Bolonya". Com que he estat universitari a Barcelona i tant el meu fill com la meva filla ho han estat a Suïssa, m'he interessat per saber que és el que el Pla Bolonya diu.

El document signat el 19 de Juny del 1999 a la ciutat italiana per part dels ministres d'Educació de la UE diu entre altres coses les següents :

« ... ens comprometem a coordinar les nostres polítiques per assolir en un breu termini de temps, i en qualsevol cas dins de la primera dècada...

Continuar llegint...

26 de Març del 2009

Pere Garcia-Fons, un català de França

 

Moltes vegades quatre noms que ens enlluernen no ens permeten apreciar el valor de gent que sense tan soroll mediàtic han fet, i molt, per la cultura catalana a l'exterior. Una d'aquestes personalitats malauradament poc conegudes a l'interior és en Pere Garcia-Fons, artista pintor que porta dins seu un esperit català que mai ha oblidat.

Neix a Badalona el 1928, fill de Pedro Garcia Martinez, natiu de Cartagena i que camí de França es va instal•lar com a paleta a Badalona l'any 1918. La seva mare era Amparó Fons i Aguilella, filla de la Vall d'Uxó. El seu pare s'incorpora a l'exercit republicà el 1936 i l'any 1938 la seva mare obté per a ella i els seus infants el visat per anar a França.

Pere Garcia-Fons arriba amb la seva mare i germans a Perpinyà i entra amb 10 anys d'edat com a pensionat al Centro Español, que llavors era finançat pels simpatitzants de la...

Continuar llegint...

25 de Març del 2009

No comliquem les lleis !

Qualsevol acord, contracte o conveni que no càpiga en una fulla de paper, ha de ser sospitós.

Tot es pot formular d'una manera senzilla si partim de la base que ambdós signants van amb bones intencions i confien plenament l'un en l'altre. Tot el que sobrepassi unes poques dotzenes de ratlles està escrit pensant amb evitar incompliments de l'acord de principi.
Posem l 'Estatut de Catalunya com a exemple. El Preàmbul, per ell mateix, ja és una declaració de principis, encara que amb una certa condescendència envers el govern de Madrid, obligada per la necessitat de fer aprovar el contingut de l'Estatut. (« El Parlament de Catalunya, recollint el sentiment i la voluntat de la ciutadania de Catalunya, ha definit Catalunya com a nació d'una manera àmpliament majoritària. La Constitució espanyola, en l'article segon, reconeix la realitat nacional de Catalunya com a nacionalitat. »)....

Continuar llegint...

24 de Març del 2009

Esmorzar estroncat


Avui al mati dues noticies sobre la salud dels humans m'han estroncat un previst pacific esmorzar.
La primera és del tipus economia de consum . Resulta que la companyia d'aigües que subministra una població veïna a la meva acaba d'anunciar als seus habitants que es veu obligada a pujar el preu de l'aigua a partir del 1 de maig. Fins aquí res de nou: tot puja menys el que sembla que tindria de pujar més ara, que és la moral de la gent.

Lo curiós és el motiu per justificar la pujada : el menor consum. Per la companyia, com que el consum d'aigua ha disminuït els darrers temps i com que el manteniment de les infraestructures (canonades, depuració, bombeig...) te el mateix cost, per simple càlcul matemàtic s'ha d'apujar el preu del liquid consumit. ...

Continuar llegint...