e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

06 de Juny del 2009

Reflexió, però no només avui

Avui és el que se'n diu „jornada de reflexió», un dia on cap partit ni cap polític ens pot atabalar amb les seves consignes o els seus crits. Crec que instituir un dia de repòs abans d'unes eleccions és una mesura d'higiene mental més que de caire polític. A fi de comptes els (pocs) que aniran a votar ja deuen saber per qui ho volen fer i em temo que per a molts la curta però sorollosa campanya no ha servit per fer canviar la intenció de vot.

Posats a gaudir d'una jornada de reflexió, també podríem fer-ho sobre l'Estatut, que porta anys esperant la benedicció del Tribunal Constitucional, fet que suposa una bufetada permanent al poble que el va votar.

També podríem reflexionar sobre el finançament que cada parell de setmanes el govern central ens diu que està a punt de tancar-se, però que no acaba d'arribar mai situant en una posició...

Continuar llegint...

05 de Juny del 2009

L'autor del discurs d'Obama


Els polítics han d'anar amb peus de plom amb les coses que fan i amb les que diuen. En molt poques ocasions es poden permetre el luxe d'improvisar ja que cada mot pot girar-se contra seu o contra el seu partit.

El discurs d'ahir a El Caire a càrrec del president Obama serà comentant durant molt temps perquè per primera vegada en molts anys s'han sentit paraules conciliadores amb el món musulmà per part d'un president dels Estats Units. Cada frase ha estat col•locada en el lloc just, amb les paraules adequades i amb l'èmfasi necessari. Era un discurs dirigit a tots els musulmans però també, no ho oblidem, a l'electorat americà que ja porta temps perdent a poc a poc les il•lusions que Obama va donar quan era candidat. Sobretot en l'aspecte econòmic, el govern Obama no ha donat encara cap senyal de saber com solucionar el problema que en gran part el seu país ens va crear.

Darrera...

Continuar llegint...

04 de Juny del 2009

Els independentistes reben arguments a favor

Tots sabem que les eleccions, polítiques, d'empresa o de club, suposen un veritable bombardeig de promeses, auto-complaences, cops baixos i altres instruments per permetre de pispar algun vot dels que anirien a un candidat rival. També és comú que els que fan part del segon o tercer nivell «ensabonin» al cap o facin «la pilota».

En tots el casos, s'ha de demanar una certa mesura i un mínim de nivell intel•lectual, no fos cas que pensin que fem part d'un ramat que camina a cop d'esquella, amb el xiulet del pastor o amb el bordar del gos.

Les paraules de la secretaria d'organització del PSOE, Leire Pajín, reclamen una desqualificació immediata i mesures internes altrament no només es retrata ella sinó tot el partit. Aquesta senyora ha tingut la patxoca de dir, textualment, sobre la coincidència de la presidència de Barack Obama als Estats Units i la de José Luis...

Continuar llegint...

03 de Juny del 2009

Ens faltaran llorers...

Segueixo amb distància física els debats dels candidats catalans al parlament europeu i també amb una certa distancia afectiva ja que Suïssa no fa part de l'UE. Malgrat tot, els diferents tractats vigents entre Suïssa i l'UE han apropat el país a la unió i avui dia bastants lleis internes les ha adaptat Suïssa a la legislació europea, per no parlar dels acords Schengen i altres que s'apliquen al 100%.

La premsa per internet i la televisió catalana que rebo per cable són els instruments que em serveixen per fer-me una imatge personal dels candidats, de les seves intencions i de les seves possibilitats. Com que el vot és secret, no faré servir aquestes ratlles per explicar qui m'agradaria que guanyés o a qui no m'agradaria que els altres votessin. Sigui'm, però, permés fer un petit comentari.

El debat de la setmana darrera a TV3 em va donar la satisfacció de...

Continuar llegint...

02 de Juny del 2009

Dolor compartit: el vol d'Air France AF 447


Les noticies, per sort molt poc freqüents, d'accidents d ‘aviació em fan sentir una emoció especial. Per raons professionals he fet en 40 anys d'activitats uns 130 vols al continent americà i molts d'altres dins d'Europa, el nord d'Africa i l'Orient Pròxim.

Amb tanta activitat es pot suposar que he assolit una rutina i que per a mi agafar un avió és com anar amb l'autobus. Res d'això: a cada vol, curt o llarg, sempre he dedicat un minut a pensar que un accident era possible i tenia un record per la meva família. A cada vol. No és un sentiment de por sinó la consciència que quelcom és possible encara que poc probable.

La desaparició ahir de l'avió d'Air France ha succeït en una zona que he travessat moltes vegades i que junt amb una altra que es troba a una hora de vol de Caracas en direcció a Europa fan part dels punts on sempre he tingut algun ensurt...

Continuar llegint...

01 de Juny del 2009

Enredar la troca: el cas Opel

La quasi segura declaració de fallida de la General Motors GM avui dilluns ha fet que els darrers dies el govern alemany multipliqués els seus esforços per trobar una solució i salvar el grup Opel – que és part de la GM- d'una probable desaparició.

Després de molt estirar i arronsar amb diversos interessats en participar a la Opel, entre ells el grup FIAT italià, sembla ser que el grup austro-canadenc Magna s’ha emportat el premi. De fet, s’han previst tres punts: un pre-acord entre GM i Magna, un contracte amb l’estat alemany que garantirà un crèdit «pont» de 1500 milions d’euros i un compromís de les parts per garantir que els diners crèdit no aniran a parar als Estats Units. El darrer punt no sembla estar segur, ja que amb la fallida de la GM és de suposar que el jutge americà que porti el tema intentarà treure diners de...

Continuar llegint...

30 de Maig del 2009

El nas dels polítics

Recordo un diàleg, crec que de Pitigrilli:

- La culpa de tot és dels polítics.
- Dels polítics i dels futbolistes.
- Perquè dels futbolistes?.
- I perquè dels polítics?.

Això que sembla un « Dialogo para besugos » del TBO de la meva infància és el pa de cada dia: donar la culpa als altres. Com diuen els italians: Piove. Porco governo!.

Escoltant la majoria de declaracions dels polítics dins la campanya de les eleccions europees sembla que, amb poques excepcions, han oblidat Europa i aprofiten micròfons i càmeres per atacar els partits d'altre color, prescindint de l'essència real del proper vot.

Els assumptes que tornen a sortir a debat són variats: vols oficials per actes de partit o privats dels polítics, els morts dl'11-M o del YAK-42, el casament de la filla d'Aznar. Tot és bo per atacar el contrari tot i que tots els...

Continuar llegint...

29 de Maig del 2009

Tres consells per suportar unes eleccions

Ara que s'acosten les del Parlament Europeu val la pena parlar de com suportar l'allau de bones paraules que ens cau al damunt, i estar preparats per ara i per quan tornin a demanar-nos l'opinió.

Primer consell
Consular les hemeroteques i les fonoteques per fer una llista de les promeses i compromisos que els polítics de tot color van fer abans de les darreres eleccions. Comparar la llista amb els fets reals, és a dir amb les propostes que van arribar a terme. Després prendre la decisió de votar la persona o el partit que ha incomplert un menor nombre de promeses.

Segon consell
A la vista dels resultats del primer consell, no fer cap cas a tot el que diuen els candidats ja un mes abans de les eleccions, i si és possible, tampoc un mes després. Fer el ferm propòsit de votar amb el cap i no amb el cor.

Tercer consell
Deprimits i decebuts pels resultats...

Continuar llegint...

28 de Maig del 2009

Ara resulta que tothom és del Barça...!

A la prevista i merescuda victòria del Barça ahir, tothom s'hi va apuntar. La llotja d'honor semblava la cabina dels germans Marx: el Rei d'Espanya, el president del govern espanyol senyor Rodriguez, , el president de la Generalitat senyor Montilla, el primer ministre Berlusconi i alts càrrecs, diputats europeus, diputats autonòmics i un reguitzell d'autèntics culés i de culés oportunistes fins a fer perdre el compte. Suposo que ningú va pagar la seva entrada i potser fins i tot ni el vol i l'hotel. És igual: a una final de la Champions League que mou uns 350 milions d'euros suposo que no l'hi ve d'uns quants milers, pagui qui pagui.

Sense reduïr el més mínim l'importància i els mérits del Barça, aquest partit ha servit una mica de cortina de fum per desviar l'atenció dels problemes reals. A pocs dies de les eleccions al Parlament europeu estic segur que molt poca gent sap...

Continuar llegint...

27 de Maig del 2009

Vacances i maletes

Si fem cas de les estadístiques, moltes maletes tenen per costum no fer el mateix viatge aeri que els seus propietaris.

A nivell mundial cada any uns 40 milions d'equipatges no arriben al seu destí és a dir que el viatger no troba la maleta al arribar a l'aeroport de vacances o treball, o no la troba quan arriba al de casa. D'aquests 40 milions, 1 milió es perden definitivament de manera que les probabilitats estadístiques de perdre la maleta són del 2.5% que em sembla molt. Les dades són del Transport Users Council, i per tant fiables.

Les diferencies es troben entre companyies d'aviació i entre aeroports ja que unes i altres tenen graus de fiabilitat diferents. Per exemple, a Europa la companyia més fiable és Aerosvit d'Ucrania que «només» perd...

Continuar llegint...