e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Juny del 2009

Riure's del mort i del qui el vetlla

Ahir va fer 3 anys que el poble de Catalunya va refrendar l'Estatut d'Autonomía, un aniversari que mereix ser recordat encara que per altres motius que l'alegria.

Un mes abans les Corts Generals d'Espanya l'havien aprovat amb els vots en contra del PP i algunes abstèncions com per exemple ERC. El text de l'Estatut apovat a les Corts era una modificació del que el Parlament de catalunya va proposar el setembre del 2005, amb el vot negatiu del PPC.

Actualment, l'aplicació total de l'Estatut no és possible perque es troba en mans del Tribunal Constitucional a Madrid, « gràcies » a diverses impugnacions per inconstitucionalitat per part del PP i també del Defensor del Pueblo i dels governs de les comunitats autònomes de Múrcia, la Rioja, Valéncia i les Illes.

Segurament el treball del Constitucional referent a l'Estatut és molt complicat ja que altrament no s'explica com després de...

Continuar llegint...

18 de Juny del 2009

Punt final a la "polèmica" Falcones

És evident que molts temes són essencialment polèmics i que cada vegada que treuen el nas, les reaccions de tot tipus no es fan esperar. Un d'aquests temes és el de la llengua a Catalunya.

D'entrada semblaria indiscutible que tothom admetés que el català és la llengua de Catalunya i per tant és normal que sigui l'habitual entre les relacions dels habitants, tal com el francès a França o l'italià a Italià, per exemple. A diferència del dos països veïns, a Catalunya hi entra un factor històric/politic i és el del castellà o espanyol, a èpoques imposat, a altres assimilat i avui dia integrat en la complexa xarxa humana que configura el nostre país. D'altre part, Catalunya fa políticament part d'Espanya i la llengua espanyola, segons la Constitució, l'han de conèixer tots el espanyols i tots la podem emprar.

Davant aquest fet,...

Continuar llegint...

17 de Juny del 2009

La riallada a la T1

Avui tota la premsa i la radio van plenes de noticies i comentaris sobre l'acte d'inauguració de la terminal anomenada T1 a l'aeroport del Prat.

Fora del Rei (que per cert ningú ha explicat perquè no el varen convidar), les màximes autoritats de l'estat espanyol i de Catalunya estaven presents a l'acte i la veritat és que el volum de l'obra i el pressupost demanaven a crits una assistència de primera categoria.

Molts parlen del "nou aeroport", però es deu tractar d'una hipèrbole ja que només és una terminal. Per cert, una terminal que arriba amb sis o set anys de retard, que ningú sap com la podran omplir i que no disposa de cap connexió amb la xarxa ferroviària ni amb el metro.

No es tracta ara d'amargar l'alegria natural dels catalans davant d'una terminal moderna que donarà segurament una imatge molt positiva als passatgers que arribin o surtin.

El...

Continuar llegint...

16 de Juny del 2009

La cultura de l'escriptor Falcones

A TV3 van entrevistar l’escriptor Ildefonso Falcones, autor de „La Catedral del Mar “, amb motiu de la sortida del seu nou llibre “La mano de Fátima”.

El senyor Falcones va néixer a Barcelona l’any 1958 i és segurament un dels autors amb més vendes ja que de La Catedral del Mar es parla de 4 milions d’exemplars venuts. Falcones escriu en castellà, cosa que entra dintre dels seus drets. Suposo que la seva educació va ser en gran part en castellà i que a casa era l’únic idioma que parlava.

Dit això, sorprèn que a l’entrevista a TV3 no digués ni una sola paraula en català, ni tan sols “bon dia” al arribar a l’estudi. Va aprofitar l’entrevista per promocionar el seu nou llibre i per auto-promocionar-se amb frases com: “Soy una persona con estudios universitarios, con una cierta edad y una cierta...

Continuar llegint...

15 de Juny del 2009

Encara hi som a temps per salvar la natura !

El pitjor que pot succeir és que els esforços possibles per tractar de millorar l'aire i l'aigua - dos elements primaris i necessaris per la vida humana- no s'apliquin per deixadesa política o perquè les persones implicades, que som tots, pensin que no poden fer res a nivell individual.

Vegeu alguns resultats espectaculars: la qualitat de l'aire, a Suïssa, ha millorat els darrers anys amb tant d'èxit que avui dia els valors són equivalents als de l'any 1960. Estic parlant del diòxid de sofre, dels òxids de nitrogen i altres paràmetres mesurables. Fins i tot l'Institut Alemany d'Economia, poc propens a fer elogis, ha dit que l'aire net és una gran força de Suïssa i que com a país està al davant de tots els altres europeus.

Que ningú pensi que Suïssa és el país de la Heidi, ple de vaques i de prats, rierols amb truites i edelweiss a cada cantonada. A...

Continuar llegint...

12 de Juny del 2009

La bogeria dels diners

L'any 2008 es van retirar dels bancs suïssos un milió set-cents mil milions de francs de diners de clients que els bancs administraven ; no de comptes corrents sinó de capital per fer rendir. Perquè ens entenguem: un 17 seguit de 11 zeros. Traduït a euros: un bilió, és a dir un milió de milions.

Home!, encara en quedes uns quants; segons les estadístiques mes o menys uns 5 bilions. La garrotada però és forta i demostra dues coses: una manca de confiança en la manera que han tingut alguns bancs d'administrar els capitals i una certa por davant l'eliminació "de facto" del secret bancari.

Com que els diners no s'evaporen, ara estaran en altres indrets cercant silenci i rendibilitat, o invertits en diamants, barres d'or, obres d'art i altres coneguts refugis. Potser alguns milions, fins i tot, estaran invertits en jugadors de futbol perquè ningú encara ha explicat d'on...

Continuar llegint...

11 de Juny del 2009

Ultimàtum "zapateril"


Segons informa Catalunya Ràdio, el president del govern espanyol, senyor José Luis Rodríguez, ha amenaçat en ajornar sense data fixa la negociació del finançament si no s'arriba a un acord abans del dia 15 de juliol.

El president Rodríguez potser s'ha adonat que la gent, els catalans, ja comencen a estar farts d'una negociació que no és tal sinó que es tracta de propostes molt per sota del que l'Estatut, el bon sentit i les matemàtiques diuen. I ara tira pilotes a fora i posa en evidència al PSC, que ha de moure peça.

Al PSC se li presenta una magnífica ocasió de demostrar la "C" de les seves sigles, i per damunt de tots els seus apropaments amb el PSOE defensar la posició de Catalunya, amb la seguretat que els altres partits polítics catalans se'n felicitaran.

Ara és l'hora de fer realitat les promeses que legitimen als que manen....

Continuar llegint...

10 de Juny del 2009

L'art i el comerç

Ahir a la ciutat de Basilea es va inaugurar pels convidats, i avui pel públic, l'ART 40 Basel, la fira d'art més gran i important del món.

En un moment on la crisi s'ha escampat arreu i tothom dubta de quan començarà la recuperació, aquesta fira sembla donar una imatge de „normalitat "que fins el cap de setmana es confirmarà o no.

De moment s'ha de dir que més de 1000 galeries del tot el món han demanat per participar en aquesta edició (i ja en van 40!) però només 300 han estat acceptades per raons d'espai. Aquestes galeries presenten obres d'uns 2500 artistes i s'espera que com a mínim la fira sigui visitada per unes 60.000 persones en els 5 dies que romandrà oberta.

No cal dir que cap de les galeries preguntades ha donat la més mínima pista sobre les vendes previstes però tothom espera que serà una edició amb un nivell de vendes...

Continuar llegint...

09 de Juny del 2009

Dinamarca: un exemple per Catalunya (i Espanya)

Dinamarca i Catalunya no tenen aparentment moltes coses en comú. Tot i que Europa ha estat al llarg dels segles un terreny predestinat a facilitar els moviments dels pobles, ja sigui en pau o en guerra, el poble danès i el nostre no ofereixen gaires coincidències històriques.

Amb tot, vegem alguns aspectes que ens poden apropar: De cara als seus veïns Dinamarca és un país petit, de 43.000 kilòmetres quadrats (Catalunya uns 32.000). Això sense comptar els territoris dependents de Groenlàndia i les Illes Fèroe. Els habitants de Dinamarca són 5,4 milions mentre que a Catalunya en comptem uns 7,5 milions., Tots dos països tenen una llengua pròpia amb un àmbit d'expansió clarament delimitat per l'entorn.

A les eleccions del diumenge al Parlament europeu, Dinamarca va votar 13 parlamentaris cosa que demostra que Catalunya, al no estar considerada com a país dins l'EU no...

Continuar llegint...

08 de Juny del 2009

¿Eleccions?. Avui no

Avui resistiré la temptació de comentar el resultat de les eleccions al Parlament europeu perquè molts d'altres més competents que jo ho estan fent.

Malgrat tot, constato que en general a Europa les esquerres han perdut vots i les dretes n'han guanyat. Amb mirada local, a Catalunya el PSC perd gairebé 200.000 vots i el PP uns 20.000 mentre que CiU en guanya uns 70.000, trencat la tendència de l'estat espanyol i una part de l'estranger. També ens hem de preguntar el motiu de la rotunditat amb la que el PP ha guanyat al País Valencià i a les Illes. Tenim molta feina per acostar aquests pobles germans a posicions que responguin a la identitat comuna que de moment semblen no recordar.

Una anècdota em sigui permesa: el «Teletext» de TVE donava el dissabte a quarts de sis de la tarda el següent titular: «Jornada de reflexión coñícios UE ». El follet...

Continuar llegint...