e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

12 d'Agost del 2009

Privilegis dels ministres (final)

 

Ahir parlàvem de l'estructura del govern suïs i de les possibilitats dels ministres per desplaçar-se. Avui entrarem a detallar el sou i alguns petits privilegis.

Un Conseller federal (Ministre) en actiu cobra uns 275.000 Euros bruts a l'any. Comparat amb el que cobren els dirigents de l'industria o les altes finances és una quantitat fins i tot discreta. Després d'un mínim de quatre anys en el càrrec, el ministre té dret a una pensió que és de l'ordre de la meitat del sou en actiu, és a dir uns 140.000 Euros bruts per any. De totes maneres, si un ex-ministre accepta un càrrec privat la pensió oficial es redueix de tal manera que la suma del salari més la pensió no superi el sou d'un ministre en actiu. Suïssa sempre sorprèn!.

Si un ministre que resideix oficialment en un altre cantó que el de la capital decideix llogar una vivenda a Berna,...

Continuar llegint...

11 d'Agost del 2009

Privilegis dels ministres (primera part)

 

La dimissió d'un Conseller federal (Ministre) i el consegüent ball de candidats, ha portat a primera pàgina l'atractivitat, el llast i els privilegis d'un càrrec tan alt.

Comencem per recordar que a Suïssa el govern està format per set persones, els Consellers Federals i que per simplificar anomenaré Ministres, actualment de cinc partits diferents (2 del Partit Socialista, 2 del Partit Lliberal, 1 del Partit Popular Cristià, 1 del Partit Popular i 1 del Partit Burgés Democràtic que és una escissió del Partit Popular).

No existeix cap Cap de Govern i les decisions del Consell de Ministres són del Consell i no de cada un dels ministres o ministeris. Això significa que, sovint, un ministre ha de defensar com a membre del Consell alguna llei que el seu partit i fins i tot ell mateix no recolza. És un exercici molt difícil però molt instructiu de...

Continuar llegint...

10 d'Agost del 2009

L'Estatut: aniversari sense entusiasme


La majoria de mitjans de comunicació ens va recordar ahir diumenge que l'Estatut de Catalunya va entrar en vigor el 9 d'agost de 2006, ara fa tres anys. Va ser un recordatori obligat, però no un aniversari per celebrar ja que encara està pendent de la decisió del Tribunal Constitucional.

Aquesta decisió s'ha allargat molt, en part per renovacions dintre del TC i també per l'aparent complexitat que suposa fer lligar la Constitució amb l'Estatut, i la política general autonòmica amb la voluntat del poble i el parlament català.

Curiosament en els darrers tres anys s'han aprovat moltes lleis que desenvolupen l'Estatut i d'altres es troben en tràmit parlamentari, de manera que no hi ha hagut una total paralització mentre el TC decideix que és i que no és inconstitucional.

Un article a l'AVUI d'ahir de l'avocada de la Generalitat davant el TC, Dolors Feliu, explica d'una...

Continuar llegint...

07 d'Agost del 2009

Picabaralles a València


La Copa del Amèrica, moltes vegades presentada com Copa Amèrica en una deficient interpretació de l'original nom America's Cup, tindrà lloc l'any 2010 als Emirats Àrabs, i no a València com molts esperaven.

La primera cosa que la noticia posa en clar és que totes les altes inversions que es van fer per la cursa de l'any 2007, de moment no han servit per donar continuïtat a la seu de València. Algú ha d'explicar com és que es gasten tants diners en una infraestructura especial, sense tenir la seguretat, i millor el contracte, per continuar amb l'us de les instal•lacions durant un quants anys.

Obres de prestigi pels polítics de torn, i que després s'han infrautilitzat, en tenim a cabassos. Sense anar més enllà, el Fòrum de Barcelona. Ningú sap que ha passat amb el Fòrum de les Cultures ni que s'ha de fer per omplir i rendibilitzar les costoses...

Continuar llegint...

06 d'Agost del 2009

La crisi dels texans

 

Els cowboys eren tipus durs i aquesta imatge va convertir els texans, també anomenats jeans, en un objecte de culte.

Unes campanyes publicitàries fetes amb molt sentit cinematogràfic i amb una gran component psicològica van ajudar a fer dels texans una peça de roba que tothom alguna vegada ha comprat i emprat Un cert confort i una admirable resistència a l'us van ajudar-hi molt.

El gran èxit comercial va fer populars arreu del món denominacions com «501» i marques com Levi's, Wrangler, Lee, Diesel i d'altres. Amb el temps, els texans van adquirir presencia social i alguns grans dissenyadors de roba van entrar en aquest mercat proposant texans d'altíssim preu, que en el fons, estrictament qualitativament, no eren ni millors ni pitjors que els altres, però la marca feia la distinció.

Després es va imposar la moda dels texans gastats i fins i tot estripats,...

Continuar llegint...

05 d'Agost del 2009

Dues entrevistes: Puigcercós i Mas

 

El dilluns van fer-se públiques dues entrevistes a polítics catalans, una al diari Avui amb Joan Puigcercós i la segona a Catalunya Radio amb Artur Mas.

Crec que val la pena de llegir i escoltar més d'una vegada ambdues intervencions, cosa que és fàcil gràcies a l'internet, ja que demostren amb molta claredat les posicions dels dos polítics, que en el fons han de ser les dels seus partits.

Diu Puigcercós, President d'ERC no ho oblidem, que «l'Estatut és un desastre, l'acord de finançament un punt de partida i la llibertat el destí». Paraules clares, com poques vegades les podem llegir en un polític, però que no corresponen massa a la imatge que pretén donar el tripartit (o entesa) del que ERC fa part. De manera que Puigcercós tindria d'explicar moltes coses, com per exemple, si es pot compartir govern amb el PSC (soci del PSOE) al...

Continuar llegint...

03 d'Agost del 2009

Tornem-hi amb la cúpula del Barceló

 

És la tercera vegada, ai!, que escric sobre la cúpula que Miquel Barceló va crear per decorar la Sala XX del Palau de les Nacions Unides a Ginebra, la denominada Sala dels Drets Humans i de l'Aliança de Civilitzacions.

Aquesta polèmica cúpula s'ha de jutjar amb dos angles diferents: l'artístic i el financer.

En el meu post del 22 de maig ja vaig donar a entendre que després de la visita que vaig fer a la Sala junt amb un equip de TV3, la meva opinió artística s'havia modificat positivament. Sense fer-me perdre els sentits, ni deixar-me bocabadat, haig de dir que la cúpula és artísticament interessant ja que introdueix la tercera dimensió i amb un colorit atractiu aconsegueix no només decorar sinó també cridar l'atenció per la seva originalitat.

L'altre aspecte, el financer, és molt més fosc que l'obra de...

Continuar llegint...

01 d'Agost del 2009

Celebrant el federalisme

 

Millor seria dir el confederalisme, però deixem-ho en la forma més senzilla. Avui Suïssa celebra els seus orígens com a confederació. L'any 1291, tres comunitats de les valls dels Alps centrals signaren un pacte federal per assegurar la pau i l'estabilitat en les rutes comercials alpines i defensar interessos comuns. A poc a poc, d'altres comunitats s'ajuntaren a aquest pacte fina a arribar a l'estructura política i social actual.

És per tant avui la festa nacional suïssa que, com a bon estat federal, no preveu cap desfilada militar ni cap recepció oficial a la capital amb les autoritats empolainades i plenes de medalles. La festa la celebrem a nivell municipal, és a dir, cada poble o ciutat organitza un acte on un polític generalment local fa un breu discurs sobre la diada, i per acabar, el costum vol que s'encenguin fogueres i es tirin coets, com si es tractes de la revetlla de Sant Joan,...

Continuar llegint...

31 de Juliol del 2009

Assumptes pendents

 

Entre avui i el diumenge moltes persones començaran les vacances, d’altres les acabaran i algunes, malaltes o per raons de feina, no es podran moure.

En tot cas el moviment de vehicles, privats i públics, que acompanya sempre els desplaçaments humans serà espectacular i els atapeïments a les platges competiran amb els del metro en hores punta. Tot previst, guanyat a pols i merescut.

Les vacances donen moltes hores per pensar: Estirats a la sorra o a sota d’un pi a la muntanya, és molt recomanable dedicar de tant en tant uns moments a pensar en totes les coses poc o mal resoltes que ens esperen a la tornada de vacances. No parlo d'assumptes laborals o familiars, sinó de les coses que a tots, com a ciutadans, ens afecten:

L’acord de finançament encara mal detallat i que ha fet que molts es conformin però que ningú estigui convençut.

La...

Continuar llegint...

30 de Juliol del 2009

¿És el castellà un dialecte del català?

 

Fa cosa d'uns cinc o sis anys va circular per la xarxa electrònica un pretès estudi del Departament de Romàniques de la Universitat de Friburg de Brisgòvia d'Alemanya que demostrava que el castellà era un dialecte del català, bàsicament gràcies a uns documents descoberts a la Biblioteca Vaticana.

Els documents eren de la meitat del segle IX, de la cort de «Ramon IV, Compte de Barcelona» i en ells s'explicava que «les gents de Castella usen ja nosos vocablas», és a dir que els castellans degut a la preponderància de la cultura catalana assimilaven les paraules catalanes.

Tota la informació que per correu electrònic es va escampar ràpidament afegia que l'estudi de la Universitat de Friburg «está siendo muy poco publicitado por las grandes presiones políticas que genera» i demanava que tothom l'enviés a un...

Continuar llegint...