e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 d'Octubre del 2009

ZP: la visita intrascendent


La visita que el president del govern espanyol senyor Rodríguez a fet a la Casa Blanca és un excel•lent exemple de manipulació favorable d'una noticia.

La rebuda de Zapatero per part del president Obama ha estat molt propagada a Espanya després de la llarga espera a ser rebut durant l'època Bush. Bàsicament Obama ha rebut a Zapatero per tres motius: per la propera presidència rotativa de l'UE, per la decisió del govern espanyol d'enviar més soldats a l'Afganistan i per la disponibilitat a rebre alguns presoners de Guantánamo quan la presó tanqui (es parla de tres a cinc presoners).

Segons l'agenda del president Obama el programa va ser molt curt i poc significatiu: rebuda al migdia amb fotos i una petita xerrada al despatx oval (total 15 minuts) i un dinar a les 12.15 h junt amb les delegacions dels dos països. A les 13.05h els dos presidents van donar una rebuda curta a la premsa. Com...

Continuar llegint...

12 d'Octubre del 2009

L'altra cara de la "Fiesta Nacional de España"

El dia d'avui ha rebut a Espanya moltes denominacions a través del temps, totes elles ostentoses, ampul•loses, com correspon a un poble convençut del seu gran destí històric al arribar al continent americà un 12 d'octubre. Recordem que se n'ha dit Fiesta de la Hispanidad, Dia de la Raza, Dia de la Hispanidad i des l'any 1987 Fiesta Nacional de España.

Considero un fet apart la celebració de la Mare de Déu del Pilar, que és molt anterior al viatge de Colom i que només coincideix amb la data encara que a la Verge del Pilar també li han penjat els títols de «Patrona de la Raza» i «Patrona de la Hispanidad».

Per damunt de tot el rebombori que comporta una Fiesta Nacional, amb desfilades militars, banderes i recepcions, voldria recordar l'altra cara de la data d'avui copiant un fragment (en llenguatje espanyol actual) de la «Brevisima...

Continuar llegint...

10 d'Octubre del 2009

Els secrets del xampany

Si, ja sé, ja sé que el nostre xampany de sempre s'ha rebatejat com a cava. De totes maneres, els secrets que avui descric són vàlids pels nostres caves, pel « champagne » francès, pel « prosecco » italià i per tot vi escumós fet amb el sistema tradicional de fermentació dins l'ampolla.

Tots sabem que el xampany és molt agradable a la majoria de gent perquè les bombolles de diòxid de carboni donen al vi un caràcter lleuger i alegre. La realitat és que tot el procés d'elaboració és dificil i ha de portar a crear un grau de fermentació amb la quantitat justa de bombolles sense afectar les aromes del vi.

Uns investigadors de la Universitat de Reims i del Helmholtz-Zentrum de Munic han trobat els motius de la transmissió de l'aroma dels xampanys. Bàsicament és degut a l'activitat superficial d'algunes substàncies...

Continuar llegint...

09 d'Octubre del 2009

El ministre barrut


Una de les veus més fortes que es van fer sentir després de la detenció de Roman Polanski a Zuric va ser la de Frédéric Mitterrand, Ministre de la Cultura francés.

D'entrada sembla normal que un ministre de cultura defensi un home de cultura i amb més motiu si ambdós tenen la mateixa nacionalitat. Peró les coses s'han complicat.
La lectura a la televisió d'uns passatges del llibre « La mauvaise vie» ( La mala vida), publicat l'any 2005 per Frédéric Mitterrand a les edicions Robert Laffont, ha obert una polémica que no sabem com acabarà.

En el llibre en questió Mitterrand escriu sobre viatges a Thailandia per practicar el turisme sexual, concretament amb « garçons », és a dir nois. L'homosexualitat de Mitterrand és coneguda i per tant ningú va extranyar la temàtica. El llibre parla de compra de favors...

Continuar llegint...

08 d'Octubre del 2009

Roman Polanski engarjolat a Suïssa

Quan el conegut director de cinema Roman Polanski va aterrar el dia 26 de setembre a l'aeroport de Zuric per tal d'assistir al Festival del Cinema on estava previst entregar-li un premi pel conjunt de la seva obra, va ser arrestat per la policia i avui, dotze dies després, encara continua engarjolat a Zuric.


Recordem que Polanski va fugir dels Estats Units l'any 1977 mentre era jutjat per un delicte de violació d'una menor de tretze anys amb l'ajut de drogues, per perversió i per sodomia. No vull entrar en detalls dels fets que, per cert, es poden llegir a les actes del judici i en uns reportatges del diari „Los Angeles Times "segons publica la premsa.


La fama del detingut ha provocat una reacció, sobretot de persones lligades amb el món de l'espectacle, que han criticat a Suïssa per un arrest «fora de tota mesura». Com és natural, ningú nega els fets imputats sinó...

Continuar llegint...

07 d'Octubre del 2009

La setmana sabàtica

 

La setmana sabàtica que he passat a Barcelona i Manresa m'ha permès de visitar una part de la meva família i fer participar de les nostres coses als dos néts mig suïssos que ens acompanyaven dins la petita delegació familiar arribada de Suïssa a Catalunya.

No vaig dedicar massa temps a les coses que omplen dia a dia els diaris. Per sort!. És molt convenient passar una setmana visitant familiars, oblidant que l'internet existeix, llegint els diaris pel damunt amb el darrer cafè de l'esmorzar i dedicar moltes hores a fer descobrir coses noves a dos encuriosits néts.

Malgrat tot, no he pogut (ni he volgut) estar al marge de certes coses que afecten els dos països amb els que reparteixo la meva vida.

L'enrenou que el «cas Millet» ha creat a un sector de la societat de Barcelona, de l'anomenada «alta societat» és un fet que caldrà anar...

Continuar llegint...

29 de Setembre del 2009

Viatge de casa a casa

Un viatge que comença avui dimarts i que ha de durar una setmana em tindrà lluny del meu blog per uns dies.

Com que el viatge és a Catalunya no puc explicar grans coses ni dels preparatius, ni de possibles exòtiques sorpreses. És una de les trobades regulars amb la meva família i amb la terra d'origen. Sembla poc però és molt quan els anys d'allunyament són més de quaranta.

Seguiré tots els esdeveniments de Catalunya i fins i tots alguns potser els viuré de prop. I trencaré per uns pocs dies amb el costum gairebé diari d'escriure cada matí a les vuit sobre el tema que el començament del dia m'ha donat servit.

No crec que els meus lectors em trobin a faltar ja que d'altres escriuen amb més qualitat que jo, però de totes maneres tinc una sensació rara, com si manqués a una trobada, a una cita.

Estic content de fer el viatge amb...

Continuar llegint...

28 de Setembre del 2009

Una Constitució viva


Amb una visió europea, les eleccions d'ahir a Alemanya i en menor mesura las de Portugal tenen una importància que supera les fronteres d'ambdós països.

Amb una visió estrictament d'exercici polític, la votació del cap de setmana a Suïssa representa un exemple que es podria aprofitar tant a Espanya com a Catalunya.

El mes de febrer del 2003 una majoria va votar un canvi de la Constitució que determinava l'aplicació legal de les iniciatives. Com és conegut, a Suïssa tothom, persones, institucions i partits, pot proposar una iniciativa a votació nacional si troba un número suficient de signatures que la recolzin. La votació del 2003 ancorava dins la Constitució que el Parlament i el Senat eren els que decidien si el contingut de la iniciativa popular entrava a fer part de la Constitució o era només era per ser legislat.

Les dificultats...

Continuar llegint...

25 de Setembre del 2009

El fracàs de les nostres institucions


Els ensurts ens arriben pràcticament cada dia, com si el destí decidís endegar una campanya contra les institucions tradicionals de Catalunya.

Primer va ser el cas del presumpte lladre (no trobo cap qualificatiu més precís) Fèlix Millet, amb el corresponent trasbals que afecta l'Orfeó Català i el Palau de la Música Catalana.

Seguidament, ens varem assabentar que la Generalitat ha encomanat i pagat diversos informes absolutament inútils dins d'una impressió de «feu el que vulgueu mentre em recolzeu». Potser no és una gran suma de diners la que s'ha llençat claveguera avall amb els informes però és simptomàtic d'una manera de governar a tres bandes on sovint falla la conjunció.

Per arranjar el pati, el Barça ha fet de manera sibilina un "seguiment de protecció" a quatre vicepresidents que, quina casualitat, eren...

Continuar llegint...

24 de Setembre del 2009

Gaddafi a l'ONU

Ahir vaig tenir el temps i la paciència de seguir per la cadena de televisió BBC, amb traducció simultània a l‘anglés, el discurs que el president de Líbia Gaddafi va pronunciar davant l'Assemblea de l'ONU.

Va durar gairebé una hora i mitja i, com tots els discursos massa llargs, va tenir moments de curta amnèsia, altres de conceptes repetits i bastants d'obvietats. Era la primera vegada que Gaddafi era a l'ONU i per tant va sobrepassar els 15 minuts acordats moltes vegades, com si volgués recuperar les ocasions mancades durant els 40 anys de poder a Líbia.

El discurs de Gaddafi pronunciat després del d'Obama va centrar gran part de les seves crítiques en la mateixa organització de l'ONU. Els comentaristes polítics ja s'encarregueran d'escriure avui a la premsa les seves opinions expertes, de manera que jo només parlaré de les coses que vaig trobar...

Continuar llegint...