e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

15 de Desembre del 2009

Ja hi som!

No havien passat ni 24 hores des que els resultats de la Consulta de diumenge van ser públics que les divisions entre els organitzadors han fet una vegada més clar que manca un sentit global de les coses i que les capelletes i el «jo ho puc fer millor» segueixen dominant.

Els resultats no eren per tirar coets ni per renunciar a seguir preguntant. La participació ha de ser molt millorable en un futur per donar a les consultes un veritable valor, no només estadístic, i per tant s'imposa reconsiderar que s'ha fet bé, malament o millorable. El que no val és tirar-se els plats al cap perquè som pocs i les divisions ens fan petits, molt petits.

No cal ara detallar les manifestacions dels responsables dels partits principals, que tothom ha llegit. Amb una participació del 50%, per exemple, tots haurien donat altres opinions perquè en el fons potser manquen de posició clara i s'emmotllen als...

Continuar llegint...

14 de Desembre del 2009

L'agredolç de la Consulta

Els comentaris que es poden llegir i escoltar avui sobre la Consulta són tan diversos com diversa és la posició de cada mitjà davant del fet de preguntar sobre la independència.

Positiu és la manca d'incidents i la claredat dels resultats, decebedor és el nombre de votants, de l'ordre del 27,5%, que tothom tendeix a arrodonir al 30%.

Serà molt necessari que els sociòlegs i els politòlegs analitzin i ens expliquin els resultats, la participació d'immigrants i la de menors d'edat ja que la Consulta d'ahir i las que seguiran els mesos vinents poden ser un «assaig» d'un referèndum vinculant posterior, de manera que tota anàlisi neutral s'ha de publicar aviat i clarament.

Ahir va ser un dia d'alegria per a uns, d'amargor per d'altres i de rialleta mal dissimulada per una majoria que, ens agradi o no, és el 70% que no va anar a votar.

És un primer pas i no...

Continuar llegint...

12 de Desembre del 2009

Aspectes de la justicia

Demano al lector que llegeixi fins al final aquest relat autèntic succeït a Suïssa, i que en tregui les seves conclusions personals sobre el funcionament de la justícia.

Primer acte: El mes de setembre del 1995 un matrimoni es va divorciar i els fills es van quedar amb el pare. La sentencia de divorci va obligar a la mare a pagar al pare dels seus fills una quantitat mensual de l'ordre de 250 Euros per tal d'ajudar al manteniment i estudis dels menors.

Segon acte: Com que la mare va anar retardant els pagaments mensuals i fins i tot va deixar de pagar alguns mesos entre els anys 1997 i 2007, el jutjat del seu lloc de residencia la va condemnar fa uns mesos a pagar uns 2500 Euros al seu ex-marit.

Tercer acte: aquesta sentencia va ser apel•lada i el Tribunal Superior del Cantó la va confirmar. L'opinió d'aquest tribunal és que si la senyora hages posat bona voluntat en la seva feina, hauria pogut guanyar un parell de milers...

Continuar llegint...

10 de Desembre del 2009

El "show" de Copenhaguen

Començaré per dir que sempre és millor que els problemes i les diferències es puguin discutir cara a cara que no pas de lluny. Per tant, la reunió a Copenhaguen sobre el problema climàtic és en principi benvinguda.

Una vegada passada la primera alegria per la reunió, l'escepticisme (qui sap si fruit de l'edat) m'està envaint per culpa d'actituds i fets que permeten suposar que per a molts dels assistents (i no els de menor importància) Copenhaguen serà un "show" excepcional per lluir-se i per carregar a tots el altres les culpes d'un mateix.

Llegeixo als diaris que un robatori de correus electrònics de la universitat britànica d'East Anglia ha permès saber que alguns científics havien exagerat les conseqüències de l'escalfament i que aquestes dades van fer part del sobrevalorat documental d'Al Gore. Suposo que si és cert, Al Gore ni...

Continuar llegint...

09 de Desembre del 2009

Un ministeri ineficaç

Per crear un ministeri dins d'un govern es necessiten dues coses: una línia política, és a dir unes idees per actuar en un àmbit determinat, i una persona capaç de portar les idees a la pràctica. Això que és una cosa òbvia, evident, no es pot aplicar al Ministerio de Asuntos Exteriores del govern espanyol ni al senyor Moratinos.

Pocs ministres d'afers exteriors tenen menys aurèola personal (no física) que el senyor Moratinos. A totes les reunions que li toca assistir presenta un aspecte d'anar perdut, pocs col•legues seus li donen conversa i fins i tot tinc els meus dubtes que el seu domini dels idiomes estigui molt més amunt del que posseeix el seu superior, l'anomenat ZP.

Però no només el ministre sembla una persona inadequada pel càrrec sinó que el mateix govern no disposa de cap línia clara d'actuació i per tant en realitat podria prescindir del...

Continuar llegint...

07 de Desembre del 2009

Les sorpreses de la democràcia directa

No vull tornar sobre els resultats del darrer diumenge a Suïssa amb el referèndum sobre la prohibició de construir minarets. El resultat s'ha d'acceptar democràticament però no deixa de ser una sorpresa el fet que les enquestes donaven un 53% de vots al "no", i va guanyar el "si" per un 57,5%.

La democràcia directa, on cada ciutadà és preguntat sobre assumptes molt diversos, decisius i fins i tot que afecten a la Constitució, com el tema minarets, fa que en la parla normal tothom es refereixi al poble com a "el sobirà" perquè és que a fi de comptes decideix.

Moltes vegades els resultats dels referèndums sorprenen i voldria a títol indicatiu donar uns quants resultats dels que jo he viscut directament.

L'any 1989 el "Grup per una Suïssa sense exercit" va recollir les signatures necessàries i va proposar a votació...

Continuar llegint...

05 de Desembre del 2009

Reveure "Plácido"

S'acosta Nadal i inevitablement com a manresà em ve a la memòria la pel•lícula "Plácido" que Berlanga va filmar a Manresa l'any 1960.

Les obres principals de Berlanga van ser filmades en temps del franquisme i representen una imatge crítica i realista de la societat d'aquells anys. El toc permanent d'humor no pretenia tapar els problemes reals de la gent i els films de Berlanga eren una denuncia permanent feta amb molt ofici i que malgrat la seva cruesa la censura no va saber bloquejar.

Pel•lícules exemplars com «Bienvenido Mister Marshall», «Calabuch», «Los jueves milagro» o «El verdugo» són, al costat de "Plácido" una bona mostra del talent de Berlanga i del seu guionista principal Rafael Azcona.

Recordo perfectament el rodatge de "Plácido" a Manresa que va commocionar la ciutat amb la presencia d'actors coneguts i amb...

Continuar llegint...

04 de Desembre del 2009

El "pont" i els vots

El "pont" que per molts avui comença, i que enguany és una mica arronsat, permet donar uns temps de lleure addicional a molta gent sense que ningú demostri massa incomoditat per celebrar la Constitución Española i la festa de la Puríssima. Ni els independentistes ni els ateus renuncien a fer "pont", i és que no treballar permet oblidar certs principis que la resta dels dies fan part de les converses i les tertúlies.

A la sortida del "pont", a escassos dies vista, alguns catalans tindran l'oportunitat d'anar a votar per dir si la independència és el camí que volen o no.

Ja s'ha dit mil vegades: el referèndum del dia 13, amb totes les limitacions que te, amb la nul•la força legal, és molt important. Per primera vegada es pregunta a la gent sobre un tema oficialment "tabú" i també per primera vegada els resultats tindran una...

Continuar llegint...

03 de Desembre del 2009

L'enquesta de la UOC

He llegit a l'Avui Digital els resultats de l'enquesta que va fer la Universitat Oberta de Catalunya sobre el futur polític i la independència de Catalunya.

Com totes les enquestes, aquesta està sotmesa a uns marges d'error diguem-ne matemàtics i a uns errors humans, és a dir que els que han contestat potser a l'hora d'anar a votar de manera real canviaran d'opinió o no han contestat als enquestadors el seu pensament autentic. De totes maneres, els resultats són en gran part sorprenents.

Un 83% dels enquestats creuen que Catalunya ha de tenir dret a decidir lliurement i democràticament el seu futur polític. En contra va votar un 15%., El 50,3% dels ciutadans responen que, en cas d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, votarien afirmativament. Un 17,8 % votaria «no» i la resta o no votarien o no saben que votar.

Deixo pels especialistes els comentaris sobre els diferents...

Continuar llegint...

02 de Desembre del 2009

El discutible celibat dels sacerdots

El diumenge dia 29 de novembre, un dels diaris dominicals de més prestigi de Suïssa, el «NZZ am Sonntag» va publicar una entrevista amb el nou president de la Conferencia Episcopal Suïssa, Norbert Brunner.

Preguntat sobre la manca de vocacions sacerdotals, el bisbe Brunner es va declarar defensor de l ‘ordenació sacerdotal de persones casades. Aquesta declaració, que segur comparteixen bastants catòlics practicants, representa una novetat pel fet de sortir de la persona elegida per presidir la Conferencia Episcopal i per tant destinada a propagar el pensament majoritari de l'episcopat suïs.

La maca de vocacions, sobretot als països europeus, contrasta en certa manera amb la situació gairebé contraria en altres parts del món. Però com que la globalització no és factible a nivell sacerdotal (si que ho és per les monges, per exemple), s'han de trobar solucions a casa....

Continuar llegint...