e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Gener del 2010

El joc dels Jocs

Els que encara tenim capacitat de sorpresa anem molt ben servits. Justament ahir l'alcalde de Barcelona senyor Hereu va explicar en solitari, com si fos una ària d'opera, que Barcelona vol organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern del 2022.

Justament el mateix es fa públic un sondeig del CiU sobre l'alcaldia de Barcelona desfavorable al senyor Hereu. Segons CiU (i per tant, s'ha de llegir amb certes precaucions ja que són art i part) el sondeig dóna a Trias 16 regidors per només 11 o 12 a Hereu, en cas que les eleccions fossin ara. Potser no és així però sembla talment que el senyor Hereu hagi volgut donar un contracop a l'enquesta a pocs mesos de les eleccions que el poden confirmar o retirar del càrrec.

Sóc un optimista, però els anys em van fent una mica desconfiat. Acostumo a no creure a cegues tot el que escolto o llegeixo i només després d'un certa reflexió i...

Continuar llegint...

13 de Gener del 2010

Defensa del català a cops de pedra

Que el català és una llengua que ha de lluitar contra la degradació, el setge oficial de l'estat central  i fins i tot els interessos econòmics és cosa sabuda i, ai!, més clar que l'aigua.

Els de la meva generació, "analfabets oficials en català", que no gaudirem mai d'un sol minut d'ensenyament en la nostra llengua, potser sentim d'una manera especial les agressions, esgarrapades, travetes i menyspreus que el català pateix gairebé cada dia.

Els polítics, sobretot els responsables d'àrees de cultura, poden fer (i de fet alguns ja fan) molt perquè el català tingui el seu lloc normal dins de Catalunya i que és el de llengua del país sense que per això s'hagi d'exterminar el castellà.

Em pregunto si la nova llei del cinema presentada pel conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ajudarà al català, que és de lo...

Continuar llegint...

12 de Gener del 2010

Autonomia : no, gràcies

Els territoris francesos de la Martinica i de la Guaiana Francesa van votar el diumenge sobre una proposta del govern francès d'accedir a més autonomia. La resposta va ser aclaparadora: a la Martinica un 79% va dir que no, i a la Guaiana un 70%.

Contràriament al corrent que a nivell mundial s'escampa, els que Napoleó anomenava "confettis" (per allò de les taques de color dins de l'atlas geogràfic) van decidir deixar les coses com ara estan.

Per arribar a aquesta conclusió van fer funcionar més el cap que el cor. Cada any la França metropolitana envia a la Martinica, per exemple, més de dos mil milions d'Euros en subvencions, ajuts socials, aliments i diners per l'atur. En total, per tots els territoris d'ultramar França té un pressupost de 10 mil milions d'Euros en ajudes cada any.

Com que els votants van comprendre que més autonomia significava menys subvencions, van...

Continuar llegint...

11 de Gener del 2010

Tornem-hi, que no ha estat res

Ja s'ha acabat les festes, i els ponts. Ja tothom ha paït més o menys els obligats excessos a taula i el fred i la neu han donat un valor afegit al paisatge, per a uns, i una dificultat addicional pels que han necessitat treballar o moure's.

Aquí, a Suïssa, com que no celebrem els Reis ja fa pràcticament una setmana que les coses han tornat a la normalitat, que no vol dir a la rutina. Els problemes de tot tipus són molts i tant la imatge del país com la del govern se n'han ressentit molt. S'imposa una reflexió seriosa després del desastre bancari que ha conduit a la pràctica desaparició del sistema tradicional (amb el famós secret bancari) i que obliga a replantejar funcions i principis.

Tots els governs del món estan sofrint un desgast per causes algunes vegades alienes i d'altres de creació pròpia. La manca de solucions sobre assumptes amb influència econòmica...

Continuar llegint...

09 de Gener del 2010

Inflació negativa ...

... a Suïssa. Per primera vegada en els darrers 50 anys, l ‘inflació anual a Suïssa ha estat negativa. D'unes dècimes, però negativa.

Els càlculs de la inflació són complicats i els factors que intervenen en el càlcul, i amb quin percentatge hi són presents, pot ser inclús motiu de debat polític. El preu dels combustibles, el de l'electricitat, els interessos de les hipoteques, el preu del pa, i el de la carn, i el de la roba, per exemple, poden ser factors que, amb més o menys mesura, facin que la inflació pugi o baixi dècimes i fins i tot punts.

Els ciutadans tenen un element diari per adonar-se de l'augment del cost de la vida, i és la compra de queviures. Omplir el cistell demana, sobretot en temps de crisi, molta sensatesa i no poques comparacions de preus d'una botiga a l'altra.

A Suïssa, durant molts decennis, l'alimentació ha estat en mans...

Continuar llegint...

08 de Gener del 2010

Avui guanya la neu

No és per manca d'assumptes d'actualitat. De fet tant a Catalunya com a Suïssa es pot triar un tema per comentar. Fins i tot he estat a punt de començar a escriure sobre la inflació negativa de Suïssa per primera vegada en els darrers 50 anys, i sobretot analitzar les causes i l'influencia que les empreses alemanyes ALDI i LIDL han tingut en el cost de la vida suïssa. Un tema interessant.

Ho deixaré per demà. Avui, tant a Suïssa com a Catalunya el tema principal és la neu. En tenim i en teniu per donar i per vendre. Nosaltres estem més ben preparats: cotxes amb neumàtics d'hivern, parc municipal i cantonal de vehicles de neteja de carrers i carreteres que eviten el bloqueig, etc.. De totes maneres el dia demana molta precaució a tothom, de manera que... bones sabates i poc a poc.

Aprofitaré el dia per gaudir del jardí de casa i del paisatge, ara silenciós per causa de la neu,...

Continuar llegint...

07 de Gener del 2010

Zapatero i el Mag Lari

Les riallades que Europa va dedicar al senyor Zapatero després del seu discurs inaugurant de la presidència de torn de l'UE, i que jo comentava el dilluns dia 4, encara no s'han apagat.

Una ullada per internet als diaris més importants d'Europa dóna una idea clara que la manca d'idees (perdoneu la redundància) del senyor ZP en matèria econòmica el desautoritzen per autoproclamar-se salvador de l'economia europea.

De fet, fins avui, només ha fet una reunió amb els ex-càrrecs Jacques Delors, Felipe González i Pedro Solbes, reunió que certa premsa ha qualificat de "reunió de zombies". I com que no sembla que amb reunions com l'esmentada pugi el nivell de saviesa econòmica del govern de Madrid, cal preguntar-se perquè ZP va treure pit quan s'imposava una certa discreció vistos els resultats obtinguts a casa seva.

Avui és el dia 7 dels 181 dies de la...

Continuar llegint...

05 de Gener del 2010

Laporta: més que un president (de club)?

L'entrevista amb Joan Laporta que ha servit per estrenar la col•laboració de Salvador Sostres amb el diari "El Mundo" després de la seva defenestració de l'AVUI, ha donat un impuls mediàtic a la molt anunciada futura acció política del president del Barça.

De fet, la popularitat d'un president de club de futbol és, sovint, superior a la de molts càrrecs polítics. Si el club és el Barça no cal dir que la popularitat sobrepassa el fet esportiu per entrar en terrenys d'identitat com a poble principalment degut a la política centralista de Madrid durant tants anys i que va originar el que un club de futbol necessites ser més que un club.

Potser tot això no és suficient per assegurar un futur polític al senyor Laporta, encara que darrerament ha dit per activa i per passiva que ell esta a favor de la independència de Catalunya, cosa que...

Continuar llegint...

04 de Gener del 2010

Europa no s'aguanta el riure

La presidència de torn de l'UE que Espanya acaba d'encetar ha començat amb un acte molt difícil de fer pitjor: el missatge institucional del senyor Rodríguez, dit Zapatero.

Tothom amb una mica de desapassionament sap que aquesta presidència és una cosa rutinària, per tal de satisfer els caps de govern europeus, un darrera l'altre. Desprès de l'elecció d'Hermann van Rompuy i de Catherine Ashton, junt amb el senyor Barroso, les possibilitats de fer política executiva a la UE(llevat organitzar un parell de reunions de ministres o d'experts) ja estan esgotades, sigui quin sigui el país que tingui l'anomenada presidència de torn.

Per començar el seu cicle de sis mesos, el senyor ZP va dir coses com que «afronto con el mejor entusiasmo la presidencia para sacar a Europa de la crisis económica". També va dir que vol fer d'Europa "una economia cada vez...

Continuar llegint...

31 de Desembre del 2009

Montilla: una ocasió desaprofitada

Arreu del món, els dirigents aprofiten les festes de Nadal o el Cap d'Any per adreçar un missatge a la població retransmès per radio i televisió de manera que, almenys una vegada a l'any, tothom escolti amb una certa benevolència al cap de torn.

El senyor Montilla va aprofitar el seu espai mediàtic per fer el primer mitting de la campanya electoral de l'any vinent, adobat d'un parell de temes majors però tractats com a menors.

Quan va dir que el poble ha de decidir si hem «d'aturar-nos, retrocedir o cercar falses dreceres, o bé si hem de mantenir l'horitzó que ens hem traçat» volia dir «Voteu al meu partit, per no anar errats». Més clar, l'aigua.

Ningú va elegir el senyor Montilla per les seves qualitats oratòries, ni per la seva capacitat de convèncer. Com que ni la seva presencia, ni el seu to de veu ni el seu accent són massa...

Continuar llegint...