e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 de Gener del 2010

Hondures i la monaquia espanyola

Avui dimecres, el president electe d'Hondures, Porfirio Lobo, pren possessió del seu càrrec.

Com que la seva elecció va ser l'ultima anella d'una cadena de fets lamentables, amb segrests, intents de cops d'estat, vagues i manifestacions, la cerimònia serà austera i poc visitada per personalitats estrangeres.

Espanya ha decidit estar representada pel coordinador de Presidència i de Relacions Internacionals del Partido Popular,Jorge Moragas, de Barcelona i diplomàtic de carrera, de manera que enviant un càrrec de segona o tercera fila i del PP, el govern espanyol segurament espera donar un exemple de lògica política.

La realitat és, com sempre, una mica diferent del que sembla. No es pot parlar de coherència política del govern ZP si rebutja enviar algú d'un cert pes a l'acte de Tegucigalpa amb el raonament que l'elecció del senyor Lobo va ser el resultat de la...

Continuar llegint...

26 de Gener del 2010

Les declaracions de Jordi Pujol

Com a manresà, repasso cada dia per internet els diaris digitals de Manresa. Un d'ells, el "regió7" publica avui una entrevista amb el President Pujol, entrevista que no porta el nom del periodista, ni quan va ser feta, de manera que ignoro si és una novetat o ja és coneguda a Catalunya.

Com sempre, les opinions de Jordi Pujol tenen molt interés sigui el lector del color polític que sigui. Ningú pot negar que Pujol és una personalitat que ha ocupat un moment important de la història de la Catalunya contemporània i, sense necessitat d'estar d'acord amb ell en tot, el seu pensament ens pot com a mínim ajudar a comprendre moltes de les coses que ens preocupen.

Avui m'adornaré amb plomes alienes i per tant transcriuré una petita part de l'entrevista.

Creu que la crisi s'emportarà Zapatero?
No ho sé, però el que convé que no...


Continuar llegint...

25 de Gener del 2010

Test de paternitat pels formatges

No tot el formatge suïs és suïs. Vull dir que a França, a Espanya, a Àustria i en altres llocs es produeix formatge anomenat, per exemple, "Emmentaler" que no prové de cap manera de la regió suïssa de l'Emmental, que vol dir "la vall del riu Emmen".


El mateix succeeix amb els formatges de Gruyère, que també es bategen com a tals sense que ni una gota de la llet amb la que els fan hagi mai vist la regió de La Gruyère. Aprofito per dir que molta gent continua fent un error ja històric que és el de parlar dels forats d'un formatge de Gruyère. El dels forats és l'Emmentaler, ja que el de Gruyère és de massa compacte i pràcticament sense cap forat que mereixi tal nom.


Resulta que tots els bacteris necessaris per produir les diferents classes de formatge s'elaboren en un mateix lloc de Suïssa, una central que...

Continuar llegint...

23 de Gener del 2010

Una altra enredada: els combustibles biològics

Fa cosa d'uns cinc anys, la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació) va considerar els combustibles dits biològics com un element clau per la lluita contra la fam.

El raonament de la FAO era senzill: la majoria de països pobres depenen dels combustibles fòssils que han de comprar a alt preu a l'estranger. Si produeixen combustible biològic amb canya de sucre, soja, blat de moro, fusta o fems s'asseguren una gran part de l'energia i amb l'estalvi de les importacions de petroli poden reduir el problema de la fam.

Com tots els plantejaments massa senzills, no és cert i no va funcionar. El nombre de gent amb fam ha augmentat els darrers dos anys de 115 milions per arribar a un total de 1.100 milions, segons l'ONU.

La realitat és que els preus dels aliments bàsics han augmentat molt, en gran part degut a la demanda per produir biocombustibles. A Mèxic, fa dos anys, es van...

Continuar llegint...

22 de Gener del 2010

Serveixen les enquestes?

Avui s'ha publicat una enquesta del CEO (Centre d'Estudis d'Opinió), depenent de la Generalitat de Catalunya, sobre la valoració del Govern i els principals problemes de Catalunya.

Els resultats s'han fet a base de preguntar a 1400 persones que, segons les normes estadístiques és una quantitat suficient per donar valor als resultats, sempre que aquestes persones responguin a nivells socials, regionals i de formació diferents. Amb tot, queda el dubte de la fiabilitat encara que els resultats semblen coincidir amb els de la majoria de la gent.

Sorprèn poc que el Govern rebi com a tripartit una nota mitjana de 5,01 sobre 10, dues dècimes pitjor que l'any 2008. L'explicació la dona el mateix tripartit ja que els que voten ERC han donat una nota de 4,8 a la valoració del Govern, molt per sota de la de 5,29 que van donar el 2008. Sembla que la convivència dins del tripartit està tan malament com...

Continuar llegint...

21 de Gener del 2010

ZP amb els escons buits

Ahir es va produir la primera intervenció del senyor Rodríguez, dit Zapatero, davant del Eurocongrés com a president de torn de l'UE. Només un terç dels eurodiputats van assistir al discurs, principalment dels partits socialistes d'Europa. Buits els escons i buit el discurs.

Els resums de premsa, com sempre, van de l'encens fins a l'esbronc segons sigui el color polític del diari. Les propostes efectives de ZP van ser ínfimes i tot el seu discurs va ser un rosari de bons propòsits i de bones intencions sense cap mesura concreta, cosa que li van retreure els eurodiputats que van intervenir després d'ell.

Anar a Strassbourg a proposar un gran pacte social europeu entre empresaris i treballadors quan no s'ha pogut fer a casa és anar a tocar campanes fora d'hora. Estar a la cua d'Europa en aspectes d'atur i d'economia no ha fet més modest el discurs de ZP que, com sempre, va ser grandiloqüent i inflat...

Continuar llegint...

20 de Gener del 2010

Leguina dona consells a Catalunya

L'ex president de la Comunitat de Madrid, el senyor Joaquín Leguina, ha concedit a l'agència EFE una entrevista. S'ha de dir que el motiu ha estat la publicació del darrer llibre del senyor Leguina, "La luz crepuscular", de manera que es tractava d'aprofitar l'ocasió per parlar fort i promocionar la venda del llibre.

El senyor Leguina ha esta molts anys mut i amb l'entrevista d'ara surt com a propagador de les idees salvadores que ningú ha trobat fins ara i assegut en el seu confortable paper de "ex", reparteix consells que ningú li ha demanat. El típic trauma dels "ex" de tots els partits.

Com no pot ser d'altra manera, Leguina també parla de Catalunya i parla de tal manera del president Montilla que permet suposar que l'Honorable ho està fent molt bé si gent de la seva tendència política i tan poc interessada per la Catalunya real el tracten tan...

Continuar llegint...

18 de Gener del 2010

L'enredada de la vitamina C

Un jove i brillant docent del Politècnic de Zuric, Beat Bächi, va publicar fa poc temps un llibre amb el títol „ Vitamina C per a tothom! "on analitza la producció, la comercialització i la política sanitària relacionada amb la vitamina C i la seva inoperància com a producte farmacèutic.

Sona fins i tot una mica escandalós titllar la Vitamina C gairebé d'inútil i com a producte sobrevalorat per la propaganda a nivell mundial. Avui dia, on molts productes es venen destacant el seu contingut afegit de vitamina C, les afirmacions del professor Bächli ens obren els ulls a un més dels enganys que de tant en tant ens arriben per part d'interessos molt poderosos.

L'escorbut era la malaltia que més afectava els mariners fins el segle XVIII quan el britànic James Lind observar que la vitamina C mantenia la malaltia a ratlla. Els mariners van començar a fer servir...

Continuar llegint...

16 de Gener del 2010

La gran oportunitat per Montilla

Que el president de la Generalitat es troba a anys llum de la popularitat, i fins i tot de l‘estima, que bona part dels ciutadans de Catalunya donaren als seus predecessors Pujol i Maragall és cosa sabuda.

D'entrada, va ser elegit sense que la gent realment tingues massa noció de les seves capacitats polítiques malgrat ser alcalde de Cornellà de Llobregat, elegit per dues vegades amb majoria absoluta, i també ministre en un govern Zapatero a més de president de la Diputació. Fora de l'àmbit local a Cornellà, mai va ser un personatge popular.

Una part de la gent no li «perdona» els seus orígens d'emigrant andalús, ni la seva manca de domini del català (encara que ha fet i està fent un gran esforç). El seu caràcter silenciós i apocat es considerat per molts com la millor demostració de la seva manca de lideratge i el veuen com l'home del PSOE a...

Continuar llegint...

15 de Gener del 2010

Partits partits

Com que la campanya electoral pels propers comicis ja ha començat, encara que de manera no oficial, cal que ens preparem per rebre informacions reals, d'altres de dubtoses i moltes d'interessades sense altre motiu que atiar el foc i col•locar-se prop de les brases.

Avui es poden llegir dues noticies contradictòries. Una és la que diu que el senyor Laporta ha decidit crear un partit propi i que ha trencat peres amb el senyor Carretero. L'altre ens diu que ahir dijous Laporta i Carretero es van trobar per parlar, una vegada més, de presentar-se junts a les properes eleccions. Ja comencem!.

Vist amb una certa distància, i sense voler analitzar a fons o pontificar, trobem que el PSC està començant una estratègia per guanyar les votacions per majoria, sense necessitat de fer un tercer tripartit, cosa que no és gens fàcil, per cert.

El senyor Artur Mas sap perfectament que disposa d'una última...

Continuar llegint...