e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

08 de Febrer del 2010

¿Val la pena comprar un cotxe nou?

Una bona part dels països europeus ha posat en marxa una sèrie de mesures per facilitar la compra de cotxes nous, amb la conseqüència paral•lela d'eliminar de la circulació cotxes vells.

Les mesures són diverses com per exemple incentius monetaris al moment de la compra, rebaixes en l'impost de circulació pels cotxes nous o augment pels cotxes de més edat. Els criteris que fins ara servien per calcular l'impost vehicular (cavalls del motor, cilindrada, pes del cotxe...) es volen substituir pel consum de carburant, producció de CO2 i pol•lució. La base del canvi és una mentida pietosa que consisteix a dir que gracies a la tècnica salvarem el clima.

La Universitat alemanya de Duisburg-Essen ha fet un test a 188 automòbils per saber els consums reals i ha constatat que el consum real és un 27% més alt en terme mitjà que els valors que els fabricants donen, cosa que...

Continuar llegint...

06 de Febrer del 2010

La mala imatge de Suïssa

Molta gent  creu que Suïssa és com un paradís a la terra, on la gent "és neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç" com deia el poeta Espriu.

Tot i que en moltes coses Suïssa és (encara) un món apart, més respectuós, més democràtic, més culte, més net i menys sorollós, pateix avui dia una crisi gairebé d'identitat que preocupa i demana molta intel•ligència política per no permetre que els danys d'imatge avancin.

Ara per ara, Suïssa manté divergències importants amb molts països. Amb Líbia encara no s'ha resolt el problema dels dos homes de negocis suïssos "segrestats" amb excuses judicials quan en el fons es tracta per Líbia de venjar la detenció a Ginebra d'un fill del president Gaddafi. Ja he escrit al blog sobre això.

Amb els Estats Units, el...

Continuar llegint...

05 de Febrer del 2010

Quesquesé se merdé

Avui La Trinca mereix ser recordada. El "merdé" que tota la setmana planeja sobre Espanya va arribar ahir al seu punt més alt.

La borsa va fer una caiguda espectacular com a prova que les inversions no senten cap atracció per Espanya. La contínua destrucció de llocs de treball, l'augment de l'atur i la manca de solucions a la vista han precipitat la caiguda dels valors, cosa que també ha succeït arreu del món, però no amb la força d'ahir a Espanya.

La vice-ministra d'economia envia a Brussel•les un document on parla de l'allargament del període de còmput per les pensions fins a 20 anys. El mateix dia rectifica en un segon document i ho rebaixa a 15 ja que el primer era «només un exemple de possible càlcul». A Brussel•les encara se'n fan creus.

Finalment ZP, acompanyat d'un gran seguiment de presidents d'entitats (BBVA,Iberdrola, Ferrovial etc.) i...

Continuar llegint...

04 de Febrer del 2010

ZP i el Barça

Diguem-ho una vegada més: l'esquerra segurament disposa pel càrrec de president del govern a Madrid d'algú amb més personalitat i carisma que el senyor Rodríguez, anomenat Zapatero. Només s'entén que el mantinguin en primer pla si és que amb la seva palesa incompetència en molts assumptes permet que els que de veritat manen vagin fent la seva, mentre ell es passeja fent un normalment trist paper.

Potser també el mantenen perquè amb el senyor Rajoy com a contrincant, no cal que l'esquerra s'escarrassi massa per guanyar les generals. Pot ser.

Ara ens assabentem que el dit ZP ha demanat al Barça, per intermedi del tresorer Xavier Sala i Martin, que ajudi a millorar la imatge d'Espanya. Home, que el senyor ZP era un "fan" del Barça ja ho havíem sentit dir però el que no ens podíem imaginar és que tot un president del govern central admeti...

Continuar llegint...

03 de Febrer del 2010

Obama, l'UE i Espanya

El president dels Estats Units Barack Obama ha fet dir que no assistirà a la conferencia prevista a Madrid el mes de maig i que fins ara reunia una o dues vegades a l'any els màxims responsables dels Estats Units i de l'UE. És la primera vegada en 17 anys que els EEUU rebutgen la reunió.

Aquesta renuncia d'assistir per part del senyor Obama pot ser vist com un afront a l'UE, perquè per molt enfeinat que estigui amb els assumptes de casa i de fora, un dia o un dia i mig l'ha de fer lliure quan es tracta de reunir-se i discutir amb un bloc de països amics.

Alguns comentaristes, però, han vist el rebuig d'Obama com una conseqüència més de la incompetència del govern espanyol que a nivell internacional, fora de Veneçuela, Cuba i Bolívia, poc interés desperta.

Sembla ser que ZP preparava a Madrid un «show» espectacular per la reunió bilateral UE-EEUU amb la...

Continuar llegint...

02 de Febrer del 2010

Alemanya tracta amb lladres

L'história és recent i potser coneguda d'algun lector: un per ara desconegut individu ha proposat al govern alemany les dades detallades dels comptes bancaris a Suïssa d'un miler i mig de ciutadans germànics. El preu: 2,5 milions d'euros.

Les reaccions a a questa proposta són molt diverses, tant a Alemanya com a Suïssa. D'una part hi ha els que no volen tractar amb lladres (disposar il•legalment de les dades permet suposar que s'han robat), i per l'altre els que defensen la compra ja que els que veritablement han comés un acte delictiu són els que han obert comptes a Suïssa sense declarar les quantitats al fisc alemany.

El diguem-ne lladre de dades ha donat els detalls de cinc comptes com a mostra, per tal de «fer l'article» i arribar aviat a l'acord de compra.

Suïssa i Alemanya estan discutint un nou tractat bilateral sobre els impostos que també regula l'ajut que Suïssa donaria a...

Continuar llegint...

01 de Febrer del 2010

El nostre futur en mans de la Xina

Almenys en part. Al Fòrum Econòmic Mundial (WEF) que el dissabte es va acabar a Davos, un dels temes que més va ocupar els participants va ser la Xina, amb tota la raó ja que l'economia xinesa l'any de la crisi 2009 va augmentar un 8,7% demostrant que les seves mesures són més eficients que les dels països occidentals, incloent els Estats Units.

La Xina va estar present al WEF amb el seu vice-primer ministre Le Kegiang i una delegació d'experts que triplicava la dels darrers anys. Amb aquesta presencia a Davos, la Xina va donar a entendre que d'ara en endavant s'ha de comptar amb ells a tot arreu.

Val la pena no oblidar els punts següents:
- La Xina disposa de molt diner "cash" i vindrà a invertir massivament a Europa
- La Xina és el segon país del món en noves patents de productes
- L'occident ha transferit molta producció a la Xina. Ara s'està...

Continuar llegint...

30 de Gener del 2010

Espanya: ni guió, ni actors

Que el govern espanyol dona, a dintre i a fora, la sensació d'anar perdut, tothom ho ha copsat per consternació dels que voten l'esquerra i per vergonya aliena dels que voten la dreta.

Aquesta setmana que ara acaba, a Suïssa s'ha celebrat el WEF (Fòrum Econòmic Mundial). La ciutat de Davos acull per uns dies molts líders mundials, polítics i econòmics, que tenen reunions obertes de cara al públic i també moltes de privades.

Tot és discutible i en el món també s'organitzen manifestacions anti-WEF. Malgrat tot, que tota aquesta gent amb poder de decisió es pugui trobar en un lloc idíl•lic, al mig d'una natura hivernal fantàstica i, per unes hores, tingui l'oportunitat de fer trobades amb altres líders, no s'ha de desaprofitar.

El president Rodríguez, dit Zapatero, també va assistir a una d'aquestes reunions públiques, no com a expert...

Continuar llegint...

29 de Gener del 2010

Avui no m'heu de llegir a mi

Fa un parell de dies, vaig llegir al diari „Der Bund" de Berna un article sobre Catalunya, que era una reproducció de l'article que originalment va sortir al diari „Tages Anzeiger" de Zuric, que fa part del mateix grup editorial.

L'article era sobre el català i l'assumpte del doblatge al català de les pelicules. Com que jo ja havia escrit sobre el tema, el vaig deixar "a la nevera" a l'espera de reaccions a l'article, escrit per un tal Martin Dahms, corresponsal del Tages Anzeiger a Madrid.

Avui, Sebastià Alzamora ha escrit al diari AVUI sobre l'article en qüestió. Tot i que "m'aixafat la guitarra", recomano que no em continueu llegint a mi, avui, sinó que aneu directament a llegir l'Alzamora, que ho fa molt millor que jo i amb el que coincideixo molt sovint en la manera de tractar els temes.

L'article del Sebastià Alzamora es diu "Un bon exemple suís" i el...

Continuar llegint...

28 de Gener del 2010

Neu, neu, neu...

Avui m'he despertat amb molts temes al cap per escriure el meu racó gairebé diari. Tot l'assumpte del magatzem nuclear, el "primer si" i "després no" de molts polítics de colors diferents, la davallada d'Espanya dins de l'EU que posa en perill la zona Euro, el català al cinema...

Malgrat l'escalfament global que ens intenten explicar, la darrera nit ha fet una nevada (i encara l'està fent) a la vall central de Suïssa on visc que m'obliga a guardar les bones intencions d'escriure per demà.

Tinc d'agafar la pala i anar a treure la neu del camí particular que porta a casa meva i tot el davant de la casa i el garatge ja que els vehicles de l'ajuntament només netegen el carrer diguem-ne comú.

Tindré feina i em servirà per fer una mica d'exercici. Com que volem els prats verds a l'estiu i molta aigua pels rierols hem d'acceptar les nevades i la pluja. Quedaré...

Continuar llegint...