e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 de Març del 2010

Suïssa i el "Cas Gürtel"


Tal com he estat explicant darrerament, els suposat paradís fiscal suïs està fent figa per no dir que s'ha desfet com un sucre en un vas d'aigua.

Les autoritats suïsses han entregat al Tribunal Superior de Justícia de Madrid les informacions que permeten comprovar que l'imputat Francisco Correa, cap de la xarxa de l'anomenat Cas Gürtel, havia dipositat il•legalment a Suïssa 21 milions d'euros amb la col•laboració del seu amic Pablo Crespo, ex-secretari d'organització del PP gallec.

Els diaris, o almenys alguns diaris, estic segur que donaran els detalls de tota la trama econòmica que suposa els diners de Suïssa i els diners i inversions que el tribunal està cercant a Estats Units, Panamà, Colòmbia i altres llocs. Si els tribunals espanyols acaben culpant els imputats i demostren la sortida il•legal dels diners, Suïssa els tornarà, com ja ha fet en altres...

Continuar llegint...

15 de Març del 2010

...i ara, els incendis

Encara no tothom ha recuperat els mínims de confort que mereixen i paguen i ja ens avisen del gran perill d'incendi que suposa la gran quantitat d'arbres, troncs i branques que s'han acumulat a tots els boscos de Collserola fins al Gironés.

Naturalment, la nevada és en gran part culpable de la situació del baix bosc però també cal dir que ha plogut sobre mullat, és a dir que tota la brossa que ara s'ha dipositat ho ha fet al damunt de la que ja existia d'anys passats.

Visc en un país on els boscos són part essencial del paisatge i de l ‘economia. La majoria de boscos són de propietat municipal, de manera que coneixem exactament el preu que paguem amb els impostos per tal que s'aprofiti la fusta, es mantingui un àmbit correcte pels animals del bosc i s'evitin acumulacions de brossa tan les naturals com les causades per efectes meteorològics.

El preu és un equip humà i...

Continuar llegint...

13 de Març del 2010

Ens prenen per burros

Mentre Endesa no expliqui com és possible que caiguin més de 30 torres d'alta tensió, per molta nevada de sorpresa que tampoc va ser descomunal, el més raonable seria deixar de pagar els rebuts de la llum. No és lògic que la companyia que cobra per donar un servei falli estrepitosament, segurament per deficiències a la infraestructura que ara s'han mostrat evidents.

Mentre no s'aclareixi el perquè les autopistes i carreteres principals van estar tantes hores bloquejant els usuaris, sense cap mena d'informació, el més raonable seria deixar de pagar els peatges i els impostos de circulació.

Mentre algunes autoritats i responsables de serveis no expliquin els seus silencis i la seva incompetència, el més raonable seria deixar de votar-los a la primera ocasió que se'ns presenti.

Mentre no tinguem responsables que parlin clar, que admetin els defectes propis i que tinguin el...

Continuar llegint...

12 de Març del 2010

L'hora d'exigir

Després del fracàs dels dirigents polítics, de les companyies elèctriques i de la majoria de responsables de donar el servei que la gent paga, és el moment d'exigir explicacions i responsabilitats a tots.

Quan les coses van per camins normals, tothom és capaç de dirigir fins i tot una multinacional. Els veritables dirigents, tan a les empreses com en política, els necessitem quan les circumstàncies demanen decisions rapides. Donar la cara no ha estat els darrers dies una acció habitual dels polítics, excepte per donar les culpes als altres. I el mateix estan fent les companyies elèctriques que abans d'explicar perquè més de 30 torres han caigut, es queixen de no disposar de línia MAT. 

S'han instal-lat generadors que no funcionen, no s'ha donat terminis concrets per permetre a la gent d'organitzar la vida familiar i laboral d'acord amb les...

Continuar llegint...

11 de Març del 2010

Un segrest inacabat

Poques vegades podem alegrar-nos del tot per molt que les noticies siguin positives.

L'alliberament d'Alícia Gámez, després d'un centenar de dies de segrest, no pot donar-nos tota la satisfacció que mereix perquè encara queden dos catalans segestrats: Albert Vilalta i Roque Pascual. La desil•lusió que tots els cooperants que col•laboren per millorar les condicions de vida de gent molt llunyana del nostre entorn han sentit al veure com és fàcil tenir la vida penjada d'un fil, acaba per perjudicar els que tindrien de rebre l'ajut.

El govern espanyol ha negat cap pagament o contraprestació per l'alliberament de l'Alícia. El diari El Mundo diu que s'han pagat dos milions de dòlars i que n'han de pagar encara dos més per cada un dels dos retinguts. Naturalment que una operació d'aquest tipus reclama molta prudència per tal de no posar més en perill la vida dels que...

Continuar llegint...

10 de Març del 2010

Responsabilitats dels polítics

Un home ric va portar el seu fill fins al cim d'un turó, li va assenyalar el paisatge de tot el voltant i li va dir:
- Mira. Algun dia tot això serà teu.

Un home pobre va portar el seu fill fins el cim del mateix turó, li va ensenyar el paisatge i li va dir senzillament:
- Mira.

La paràbola de Jean-Claude Carrière, guionista de Buñuel, m'ha vingut a la memòria a la vista del comportament dels responsables del caos que Catalunya encara viu.

Asseguts a les seves butaques, amb el càrrec repartit entre la panxa i la cartera, han donat una imatge d'incapacitat, d'ineficiéncia i de poca sensibilitat que ha esglaiat fins i tot els seus fins ara fidels partidaris.

Les situacions excepcionals, com a tals, no permeten fer cap feina perfecta però han de servir per demostrar una de les qualitats que suposem en cada dirigent: el sentit de la responsabilitat. I també el...

Continuar llegint...

09 de Març del 2010

Neu i informació

No cal rumiar gaire: el tema, i la preocupació del dia, a Catalunya és la neu. De Suïssa estant ens en fem càrrec ja que la nostra situació geogràfica fa que de nevades com la que ha caigut al Principat en tinguem cada dos per tres.

Estem molt millor preparats, tan materialment com personalment, i per tant no cal fer cap tipus de comparació entre la situació caòtica d'ahir i d'avui a Catalunya amb la rapidesa que a Suïssa ens en sortim de casos iguals o pitjors.

Malgrat tot, el seguiment que he fet de la nevada i les seves conseqüències a Catalunya, gràcies a la radio, televisió i Internet, m'ha fet adonar de la tardana i pobra reacció de les autoritats, de les primeres autoritats del país i de les grans ciutats, i de la manca d'informacions pràctiques adreçades a la gent que esperava noticies concretes per saber que fer.

Suposo que tots els que manen,...

Continuar llegint...

08 de Març del 2010

Intel·ligència, política i religió

El psicòleg Satoshi Kanazawa ha publicat un estudi al „Social Psychology Quarterly"amb el títol de "Why Liberals and Atheists Are More Intelligent ( "Perquè els lliberals i els ateus són més intel•ligents "). No cal dir que només llegint el títol em van entrar ganes de saber més sobre l'estudi en questió.

El senyor Kanawa s'ha basat en un seguiment a llarg temps de 15.000 persones i ha arribat a certes conclusions seguint el anomenat Savanna Principle, altrament dit amb una hipòtesi sobre el quocient intel•lectual (IQ) basada el el principi Savanna i en la teoria de l'evolució de la intel•ligència general.

Els resultats diuen que les persones de tendència política conservadora i els homes i dones amb principis religiosos ferms tenen un quocient intel•lectual més baix que els de tendència política progressista i els...

Continuar llegint...

06 de Març del 2010

Rosa Díez a la UAB

Els aldarulls que van acompanyar la conferència de la senyora Rosa Díez a l'UAB no són un bon exemple de tolerància. Escridassades, insults i fins i tot violència física no poden ser les maneres de discrepar d'algú.

La senyora Rosa Díez no s'ha mai distingit per apreciar i parlar bé de Catalunya. El fet de convidar-la a donar una conferència a la Universitat no s'ha de veure com un acte de provocació sinó que fa part de l'obligació del centre de donar ensenyament. Perquè tant per estimar com per rebutjar una ideologia, s'ha de conèixer aquesta i les seves contràries. No és possible defensar res si no tenim una bona informació sobre la posició contraria.

Els que no estan d'acord amb les posicions de la senyora Díez, que suposo i espero que siguin molts, podien no anar a la conferencia o anar-hi i en el torn de preguntes posar les coses...

Continuar llegint...

04 de Març del 2010

L'alcalde Hereu somia truites

Els Jocs Olímpics d'Hivern a Vancouver s'han acabat. Canadà ha fet una bona organització on només el temps i el disseny de la pista de bobs han donat la nota negativa. Espanya no ha guanyat cap medalla, com era d'esperar malgrat algunes opinions precipitadament contraries.

El senyor Hereu, junt amb una comitiva ad hoc, va visitar Vancouver per tal de veure personalment quin tipus d'enrenou porta organitzar uns jocs amb tanta complexitat. Suposàvem molts que tornaria una mica desencantat i ha estat tot el contrari, ha tornat amb més ganes que mai d'aconseguir per Barcelona uns Jocs Olímpics d'Hivern.


Sapporo, que va organitzar un dels millors jocs l'any 1972 va necessitar més de 25 anys per pagar el dèficit econòmic que va generar l'esdeveniment esportiu. Vancouver, amb una millor contribució de les televisions que els anys 70, preveu un dèficit astronòmic.

Barcelona, i els...

Continuar llegint...