e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 d'Abril del 2010

Viatge a Grècia

M'hen vaig un parell de dies a Grècia de manera que ens retrobarem el cap de setmana.

He visitat almenys una quinzena de vegades Grècia, sempre combinant la feina amb el plaer. Conec la terra ferma, del Peloponès fins a Salònica, però no he anat mai a les illes. Ara tampoc, ja que em concretaré a visitar Atenes i part del Peloponès, pero per primera vegada sense cap minut de feina previst. Avantatges de l'edat.

Dir Grècia és parlar d'una part dels nostres orígens. Catalunya no ha rebut massa influència grega si ho comparem amb la romana, però no per això és menys interessant el llegat. També Catalunya ha deixat petjada a Grècia amb els almogàvers perquè l'historia mediterrània és molt moguda.

Jo sempre m'he sentit una mica a casa quan estic a Grècia, de manera que estic segur de passar-ho molt bé. Les...

Continuar llegint...

12 d'Abril del 2010

Els vehicles elèctrics que tothom paga

La darrera setmana, el president ZP va presentar un pla i una estratègia per impulsar la introducció dels vehicles elèctrics a Espanya. 

El pressupost del projecte és de 590 milions d'Euros amb unes vendes previstes fins a l'any 2012 de 70.000 unitats, de manera que fent el compte de la vella, cada vehicle costarà 8.400 euros als contribuents.

De moment cap marca del sector automobilístic proposa encara vehicles 100% elèctrics, mentre que comencen a entrar al mercat els anomenats híbrids, que combinen motor convencional amb bateries. És molt interessant promoure projectes on les noves tecnologies tinguin part important, sempre que es faci amb cap i peus, cosa que no acabo de veure en la proposta de ZP.

Un vehicle convencional com el vostre o el meu, amb una vida de 8 anys i amb 170.000 recorreguts presenta un balanç energètic molt interessant. El 50% de l'energia gastada...

Continuar llegint...

10 d'Abril del 2010

No, Antoni Tàpies, senyor Marqués de Tàpies

El Rei d'Espanya ha nomenat Marqués de Tàpies a l'escultor i pintor Antoni Tàpies i Puig.

Ho diré d'una altra manera: l'escultor i pintor Antoni Tàpies i Puig ha acceptat el nomenament de marqués per part del Rei d'Espanya.

La segona variant és la que més s'acosta a la realitat. Tothom ha passat poc o molt per un període de rebel.lió, sigui contra la família o contra l'autoritat o contra el món i qui el va fer. També és natural que amb els anys la fogositat de la joventut, i més si aquesta joventut va anar acompanyada d'una situació política o social decididament injusta, vagi mutant en un escepticisme i que els temps, sobretot si s'arriba a una edat avançada, faci l'individu menys agressiu sense que deixi de ser rebel o que perdi certs principis.
Molts personatges importants dins el món de la cultura han estat honorats (quasi...

Continuar llegint...

09 d'Abril del 2010

El 14 d'Abril i el TC

Ara sembla que sí, que el TC es reunirà els dies 14 i 15 d'abril per decidir i anunciar la sentència sobre l'Estatut.

A mi això del 14 d'abril em sona. Jo no hi era, però va ser la data en la que Espanya es va declarar republicana (Segona República). Segur que el TC no ha triat aquest dia per raons històriques perquè la memòria històrica és més aviat desmemoria. Tampoc a l'Estatut es tracta del dilema república o monarquia, encara que...

La incidència de la sentència del TC sobre les properes eleccions serà enorme: no cal que es vulgui dissimular perquè els moviments sobiranistes no deixaran de fer-se sentir. Amb moltes o amb poques retallades, les coses ja no seran després de la sentència iguals que abans. És el que incomoda a Madrid i voltants. 

Molts, suposo que amb bones connexions, ja estan dient que...

Continuar llegint...

08 d'Abril del 2010

No tots parlem el mateix català

La sortida d'un llibre amb el títol de «Lo Nou Diccionari Lleidatà-Català" (Editorial Alzafeta), ha despertat una sèrie de comentaris, molts d'ells negatius, que he pogut llegir a la premsa per internet.

El diccionari inclou més de 3000 paraules específiques del lleidatà, tant de la capital com dels pobles. Per a bastants dels crítics negatius, el diccionari està ple de castellanismes i l'hi apliquen uns epítets que no vull repetir. 

Com moltes coses de la nostra terra, les formes dialectals ni ens han estat sempre explicades ni s'accepten con un fet normal. Mirant una mica la història i la geografia no crec que la catalanització de paraules castellanes sigui res de anormal a la regió lleidatana, ans el contrari, crec que el veïnatge ha permès transferir paraules i expressions als dos costats.

A Suïssa, on a la part de parla...

Continuar llegint...

07 d'Abril del 2010

La incultura del Ministeri de Cultura

És interessant donar una ullada a l'agenda del Ministeri de Cultura de Madrid dins l'àmbit de la presidència espanyola de l'UE. Per no anar més lluny, el mes d'abril proposa només dos actes: una reunió a Madrid de Directors Generals i experts per parlar de "La digitalización del material cultural. Bibliotecas digitales y derechos de autor", i una conferència a Càceres amb el títol de "Compartiendo el patrimonio cultural".

En el primer cas es tracta d'un acte per fixar els mecanismes de recaptació dels drets d'autor, suposo que amb una ponència de l'inefable expert recaptador Teddy Bautista, i en l'altre d'una conferència que no necessita de cap presidència europea per portar-la a terme. 

El dia 31 de març es va fer a Barcelona una literalment anomenada "Reunió Informal" de ministres de cultura de l'EU. No hi va...

Continuar llegint...

06 d'Abril del 2010

El PP i la caixa dels trons

Ells estan segurs de guanyar les properes eleccions generals, encara que sembli que molts dels seus dirigents estan fent tot el possible perquè no sigui veritat. El PP, que no sap aprofitar (políticament parlant) l'autoprovocat desprestigi del govern ZP, està davant d'un escàndol que ningú sap com pot acabar. 

Per «problemes tècnics», el sumari del Cas Gürtel serà fet públic avui dimarts i no ahir, com estava previst. Ningú sap molt bé a que son deguts els problemes tècnics, però no hi fa res: la caixa dels trons s'obrirà avui al mati i és qüestió d'apartar-se perquè ningú pot avançar el que en sortirà. 

Per fer-ho tot més difícil pel PP, s'ha publicat un informe pericial que denuncia que el senyor Carlos Fabra, president de la Diputació de Castelló i líder provincial...

Continuar llegint...

01 d'Abril del 2010

Dies de poca broma


Aquests són dies de poca broma. Per molt que, si el temps ajuda, un gran nombre de conciutadans aniran a passar els quatre dies de festa a algun lloc d'esbarjo, les coses no estan com per fer repicar campanes. 

Ja no hi ha maquillatge que ho dissimuli i cada vegada més gent entra en el club dels patidors que no saben si podran arribar a l'estiu amb la feina segura. Els focs artificials que Madrid escampa dia si dia no ja no se'ls mira ningú perquè amb bones paraules no es pot anar al supermercat i passar per caixa sense obrir la cartera. 

Els propers dies són, per a molts, un motiu de reflexió sobre la religió i els seus fonaments d'amor al proïsme i d'afirmació dels valors espirituals per damunt dels materials. Pels no creients, l'esbarjo tindria de donar una mica de temps lliure per meditar sobre el problemes propis o els del germà o els del veí. El que no es pot fer...

Continuar llegint...

30 de Març del 2010

L'Estatut, maltractat

Avui fa quatre anys de la presentació del recurs d'inconstitucionalitat del PP contra el nou Estatut de Catalunya. El Tribunal Constitucional no ha estat capaç de resoldre el recurs dins d'un temps raonable, motiu per desconfiar de tots els rumors que cada dos per tres ens arriben.

Segons informen els diaris El Mundo i ABC, els dos de Madrid naturalment, el TC està a punt de dictar sentencia en el cas de l'Estatut, amb una retallada prevista de 15 a 20 articles. És molt curiós que siguin aquests dos diaris, marcadament anti-catalans, els que estiguin informats del que passa al TC que, teòricament, és independent i delibera secretament. Les filtracions a la premsa madrilenya fan pudor de sofre.

Molt hem llegit sobre els membres del TC, sobre les seves fòbies i les seves fílies, sobre cessaments i nous nomenaments. Tanta moguda no és bona de cara a la independència del TC ni pot afavorir...

Continuar llegint...

29 de Març del 2010

Diners públics, diners privats


„Polítiques socials, econòmiques...
El poder adinera i el diner apodera. "


Així comença el poema „Bossa de rebuig "de Joan Brossa. El poder adinera i el diner apodera, tots ho sabíem però els darrers temps ens ho estan recordant diàriament, no fos cas que ho oblidéssim. 

La llista de barruts, de penques que aprofiten els seus càrrecs per adinerar-se i per adinerar els del seu entorn immediat ha augmentat ràpidament com si la norma fos: correm, correm que el món s'acaba.

El mal l'han fet personatges com Millet, Francisco Camps, els del Cas Gürtel, Jaume Matas, Prenafeta, Alavedra... tots pendents de judici i per tant amb el benefici de la presumpció d'innocència, però tots implicats en afers de diners públics que han passat a butxaques privades. 

Manar ha de ser...

Continuar llegint...