e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

23 de Setembre del 2010

Polítics impresentables

Els polítics, sobre tot si tenen càrrecs de nivell alt, cada vegada que surten de cara al públic, a casa o a fora, han de poder donar una imatge positiva de la seva persona, de la seva tasca, del seu partit i del seu país.

A l ‘hora de triar els alts càrrecs, s'han de prioritzar les capacitats de cada candidat però també el seu aspecte, el seu poder de seducció i de convenciment. L'aspecte físic no ho és tot, ni de bon tros, però sí que condiciona la forma de comportar-se durant les trobades nacionals o internacionals, i pressiona els resultats. 

Espanya no ha estat mai massa preocupada per aquestes coses, i la prova la tenim repassant els caps de govern després de la mort de Franco. Quan un tenia bon aspecte físic no parlava un mot en cap idioma estranger, i la majoria d'ells mancaven d'aspecte obert i d'idiomes. Catalunya ha tingut més sort (o se...

Continuar llegint...

18 de Setembre del 2010

Mentiders !

Segons informa el Banco de España, una vegada comptabilitzat el segon trimestre de l'any, Catalunya continua com a capdavantera del endeutament de les Comunitats Autónomes. 

Concretament, Catalunya deu 28.769 milios d'euros, que representa el 27,6% del deute acumulat pel conjunt de les comunitats espanyoles. En segon lloc trobem la Comunitat Valenciana i en tercer la de Madrid, ambdues amb un 40 % i un 55% menys d'endeutament que Catalunya. 

L'home del carrer, vostè i jo, el que no tenim màsters en economia, no entenem certes coses. D'una part molts polítics catalans ens parlen regularment de l'espoliació d ‘Espanya envers Catalunya de manera que ens cobra, treu o xucla molts diners i no ens en torna en forma de capital o d'inversions en la mesura que ho mereixem. 

En una economia domestica, deure diners vol dir que hem gastat més del que hem ingressat. Senzill i clar. Si el Banco...

Continuar llegint...

16 de Setembre del 2010

L'èxit d'un català

Algunes vegades he escrit sobre l'escàs coneixement que a l'estranger tenen dels valors humans de Catalunya, llevat del Barça i potser de Miró i Gaudí. Sempre m'ha semblat que al costat dels noms de les persones que projecten el seu treball fora de casa, s'ha d'incloure necessàriament la condició de català. I no perquè ens considerem superiors a les altres nacionalitats sinó per compensar els molts anys d'abstinència obligada.

Malgrat els condicionants de les primeres èpoques de la democràcia, vist de lluny com ho haig de fer jo, els governs de Pujol van fer molt més per anomenar catalanes les activitats fetes per catalans que els governs posteriors, per no parlar del darrer que, malgrat les „ambaixades "del senyor Carod, no ha promocionat Catalunya ni dins d'Espanya.

El director teatral Calixto Bieito han obtingut un extraordinari èxit amb la seva...

Continuar llegint...

14 de Setembre del 2010

La vaga inútil

Fer vaga és un dret. No fer vaga, és a dir anar a treballar, és també un dret. 

Segurament el segon dret no es respectarà el proper dia 29 ja que amb només amb les interrupcions del transport públic s'obliga a molta gent a no arribar al seu treball, almenys no arribar-hi a l'hora que cal. 

La propera vaga, iniciada pels sindicats CCOO i UGT no sembla tenir el ressò que ells esperaven, cosa que ha de preocupar no només als organitzadors sinó a tothom. Quan no es preveu un seguiment massiu els piquets entren en acció, sempre preparats a impedir per la força el dret a treballar, o si voleu el dret a no seguir la vaga. I si la força apareix, tot principi de llibertat es veu afectat, diguin el que diguin els que tenen les ulleres entelades. 

Els sindicats espanyols disposen d'un nombre d'afiliats més aviat escàs comparat amb altres indrets...

Continuar llegint...

11 de Setembre del 2010

L'endemà de la Diada

Celebrar la Diada ha de demostrar, per damunt d'opinions i conviccions politiques, un acte de solidaritat on tothom manifesta estar content de fer part del país. 

Les celebracions oficials de les autoritats, els partits i les institucions segueixen un esquema protocol-lari una mica encarcarat, amb un no sempre demostrat convenciment per part d'alguns participants.


Les celebracions populars van agafant amb el temps un aire més distés i per tant molt més obert a l ‘alegria senzilla, sense segones intencions i amb un esperit de compartir el goig per damunt dels colors polítics. 

Tot això, important i necessari, no ha de fer oblidar que si bé la Diada és per definició festa d'un dia, el record històric dels fets que la motiven han de durar tot l'any. Aquí no s'hi val, com a Pamplona, el «pobre de mi» i a esperar l'any vinent per tornar-hi....

Continuar llegint...

09 de Setembre del 2010

Les bones universitats catalanes

No faig res de nou si em miro les estadístiques i les enquestes del tipus que siguin amb una certa precaució. Com que no hi ha res que no es pugui manipular, s'imposa prudència, però certes noticies no poden deixar d'alegrar el meu esperit. 

QS World University Rankings ha publicat la llista de les 200 millors universitats del món. De l'estat espanyol només dues figuren dins de la llista : la UB (148) i la UAB (173).

Fa uns quinze dies escrivia sobre la necessitat que Catalunya promocioni un alt nivell d'investigació en tots els àmbits, com a única solució per fer part dels països competitius del present i del proper futur. 

Les dues universitats catalanes són un bon exemple i un motiu de satisfacció pel reconeixement internacional de la seva tasca, que per cert inclou l'ús del català amb tota naturalitat, cosa que probablement no serà...

Continuar llegint...

06 de Setembre del 2010

Bèlgica i els independentistes

Bèlgica porta alguns mesos sense possibilitats de crear un govern. És una situació que en certa manera paralitza moltes activitats, i per altra banda és una situació gairebé lògica si es tenen en compte les circumstàncies especials que divideixen el país en dos blocs molt radicalitzats: els valons, francòfons, i els flamencs, de parla neerlandesa.

Un tercer grup, bàsicament situat a Brussel-les, viu el bilingüisme, encara que realment domina el francès, que és més «internacional». La minoria belga de parla alemanya no forma un grup amb força política suficient per entrar en consideració a l'hora de formar govern.


Amb un panorama tan divers, sembla natural que els esforços per crear un govern més o menys equilibrat fracassin. Ara, per tal de sortir del cul de sac, el rei dels belgues ha demanat als presidents de...

Continuar llegint...

03 de Setembre del 2010

Núvols damunt Laporta

Era d'esperar. Els triomfs del Barça i l'entrada de Laporta en el món de la política, amb aspiracions a la presidència de la Generalitat, no podia quedar sense escàndols.

Els mitjans de comunicació s'han fet ressò de les informacions del diari MARCA sobre presumptes corrupcions en el Barça de Laporta. Els titulars són un reflexe de la intensitat de la campanya informativa: «Marca desvela los despilfarros de Laporta» «Corrupción en Can Barça». Els comentaris, on es detallen despeses de festes, avions, entrades i un llarg etcètera, responen a filtracions de l'auditoria que per encàrrec de la nova junta directiva del Barça està fent l'empresa KPMG.

En realitat, és un dret dels nous directius fer una auditoria de la gestió precedent, per tal de delimitar clarament l'estat dels comptes i no carregar-se amb morts aliens....

Continuar llegint...