29 de Juny del 2010
Això de benvolguts és una formula epistolar, com el «Dear» dels anglesos. Ho dic perquè la vostra ignorància del català us pot portar per un camí errat.
Després de molts mesos d'espera, per no dir anys, heu donat a llum una sentència que fa de l'Estatut una ombra del que era a l'origen. És com les cares de certes senyores que amb botox i amb operacions estètiques, perden la fesomia i fan plorar i riure alhora. Vosaltres heu deixat l'Estatut «liftat» i «botoxat», si em permeteu els barbarismes.
No heu fet content a ningú, encara que la vostra missió no era de fer contenta la gent sinó de sentenciar sobre un Estatut legal, votat pel poble i passat pel sedàs parlamentari que la llei determina. No és una feina molt plaent, és cert, però això no excusa la vostra poca eficiència. Heu arribat tard i...
Continuar llegint...
28 de Juny del 2010
He exagerat una mica, però en el fons aquesta és la conclusió d'una enquesta que l'empresa Marquetagent.com ha fet a Suïssa, Alemanya i Àustria, tres països diferents però fins a un cert punt integrats dins d'un nivell polític i social bastant afí.
Van preguntar a 200.000 persones sobre el grau de confiança, el que normalment en diem fiar-se'n, de diverses professions i activitats. Les respostes podien ser múltiples, cosa que explica els percentatges.
Al cap de dalt de la llista hi trobem els metges, amb un 45,5% de confiança, i tot seguit els infermers i les infermeres, els bombers, els pilots i els farmacèutics. Sembla que la salut i la seguretat del transport aeri que és com dir també estar sa i estalvi, sortosament disposen de la confiança de la gent.
No cal copiar la llista sencera però vull destacar un parell de casos: els...
Continuar llegint...
26 de Juny del 2010
Hisenda ha escrit a unes 3000 persones d'Espanya amb diners dipositats a Suïssa perquè es posin al dia amb l'Agència Tributària amb la sospita que han amagat un total de més de 6.000 milions d'euros.
De fet es tracta de comptes dipositats en una filial a Ginebra del banc HSBC, per tant un banc no suïs. La premsa diu que els noms dels propietaris dels comptes van ser facilitats per les autoritats franceses. El que ningú diu és que els disquets amb els noms dels ara contactats eren part d'una informació robada de la filial del HSBC i que les autoritats franceses van comprar, en un acte alabat i criticat alhora: un estat no pot actuar amb material robat, diuen uns, i un estat pot actuar il-legalment amb els que illegalment amaguen diners, diuen uns altres.
El fons de tot és el diner negre, el diner negre que qui més qui menys tothom coneix a Espanya. És el diner negre amb el que...
Continuar llegint...
24 de Juny del 2010
El desembre del 2008 va entrar en servei un flamant aeroport a Ciudad Real, amb un cost de l'ordre de 1.100 milions d'euros. S'ha de dir que era el primer aeroport internacional privat d'Espanya.
La idea inicial era la d'oferir una alternativa al sud de Madrid, i per tant es va construir amb tots els ets i uts que corresponen.
Amb el nom van començar els problemes : primer el van batejar com a Aeropuerto Don Quijote, després com a Aeropuerto Madrid Sur-Ciudad Real i finalment Aeropuerto de Ciudad Real.
Previst per un moviment de passatgers de l'ordre de 2 milions a l'any avui dia només rep un vol al dia, un sol vol, cap a Londres de manera que totes les previsions han fallat estrepitosament.
Ara, la companyia propietària, CR Aeropuertos S.L., ha fet fallida amb un forat de 290 milions d'euros. Tres caixes d'estalvis, dos d'elles intervingudes per l'Estat, aguanten el deute, cosa que no...
Continuar llegint...
23 de Juny del 2010
Preparem-nos. La introducció dels primers cotxes xinesos a Europa és un fet. El mes de maig, l'empresa alemanya Daimler, mare de la Mercedes-Benz, va signar un conveni de col-laboració amb l'empresa xinesa BYD.
BYD, abreviació de «Build your dreams" que en traducció lliure és "Crea els teus somnis", va ser fundada l'any 2003 i dona feina a 100.000 persones, entre elles uns 6.000 enginyers dedicats a la investigació i desenvolupament.
L'empresa es va iniciar en realitat l'any 1995 com a fabricant de bateries i parts per l'industria de la telefonia. Amb l'experiència de les piles van decidir entrar en el camp dels automòbils elèctrics i també híbrids. Exporten a 25 països i es disposen a ocupar una bona part del mercat europeu.
Els primers vehicles elèctrics ja estan arribant a Àustria i a Suïssa la cua de...
Continuar llegint...
22 de Juny del 2010
El Campionat Mundial de Futbol ha arribat en un moment oportú per permetre als governants de despistar, de dissimular els problemes i d'aprofitar la pilota per fer patriotisme. Em refereixo, essencialment, als governants i als mitjans de comunicació espanyols.
Guanyar a Hondures per 2-0 no ha de ser el fet del dia, per molt que el futbol interessi a molts milions d ‘espectadors. Fins i tot La Vanguardia escriu avui que "España perdona la goleada a Honduras". Miri, Espanya no va perdonar cap gol perquè si no en va fer més és perquè no va poder. Un altre titular diu que "la roja vuelve a enamorar". Home, tant com enamorar ho trobo exagerat; potser com a molt va obrir de nou les esperances de jugar com els seguidors esperen que ho faci i encara no han vist, ni davant de Suïssa ni d'Hondures.
Ahir, Roger Federer va estar molt, però molt a prop, d'escriure una...
Continuar llegint...
21 de Juny del 2010
En un article al diari Avui l'encara president del FC Barcelona Joan Laporta manifesta públicament i amb certa extensió la seva idea del futur de Catalunya. Sorprèn la data de publicació ja que encara no ha deixat oficialment el càrrec al Barça però potser s'ha volgut avançar a l'arribada de Rosell que el deixarà una mica arraconat mediaticament, almenys els primers temps.
Laporta sempre ha jugat amb una certa volguda indefinició respecte a la seva actuació política després de deixar la presidència del Barça. Amb Carretero ha semblat per moments que hi podia haver una certa possibilitat d'anar junts a les properes eleccions al Parlament, encara que mai s'ha explicat com poden compaginar programa dues persones com Carretero i Laporta.
L'article de l'AVUI diu certes coses amb absoluta claredat, com ara que "l'aposta per l'Estat propi és la millor de...
Continuar llegint...
19 de Juny del 2010
El Consell Internacional d'Aeroports d'Europa ha distingit l'aeroport de Barcelona com el millor de l'any dins de la categoria d'aeroports amb més de 25 milions de passatgers. Sembla que el premi és, en gran part, degut a la terminal T1 de la que el jurat ha valorat el disseny, l'agilitat dels processos i l'oferta comercial i de restauració.
Jo crec que el guardó no s'ha de donar a l'aeroport de Barcelona per molts motius. Un aeroport amb més de 25 milions de passatgers ha d'oferir una millor connexió amb la ciutat, essencialment amb una estació de metro o amb un servei de llançadora més ràpid i amb més freqüències que l'actual. Si un passatger arriba a la flamant T1 i ha d'agafar el tren que està situat més enllà de la Terminal 2, cal que es carregui de paciència. Una vegada arribat a Sants, més paciència per connectar amb la xarxa del metro ja...
Continuar llegint...
18 de Juny del 2010
Ja fa alguns anys un polític, crec que andalús, va dir que "en España, la justicia es un cachondeo". Aquesta afirmació, corroborada en silenci per la gran majoria d'espanyols, va costar molts disgustos al polític, acusat pel sistema d'injuriar a la justícia, orgue estatal independent i tal i qual.
Posteriorment, els fets han demostrat que molts jutges són honestos, poc amics d'exhibicionisme popular i amb fílies i fòbies com tothom, que intenten dissimular a l'hora de practicar les seves funcions. D'altres, per les seves actuacions extremadament mediatitzades o pel seu afany de popularitat, han fet que molts recordessin de tant en tant al polític andalús.
L'entrada a la presó dels senyors Millet i Montull demostra que en el fons no hi ha justícia, en el sentit abstracte, sinó que hi ha jutges. El dos presumptes delinqüents, han gaudit de...
Continuar llegint...
17 de Juny del 2010
Una vegada acabat el partit de futbol entre Espanya i Suïssa, vaig entrar als diaris digitals espanyols, amb la insana curiositat de saber com qualificaven el resultat.
La premsa de Madrid va escriure: «Cura d'humildad», «Toque de atención», «Patinazo de España» i «Peor, imposible». Déu n'hi do!.
La premsa suïssa, vist les poques esperances que en general s'havien generat, escriu curt i sense adjectius. «Sensació» o «Sorpresa» es repeteixen amb gran alegria dels lectors.
No cal dir que Espanya és un equip millor que el de Suïssa. Pensem que, per exemple, amb el cost real del fitxatge d'Ibrahimovic es poden finançar fàcilment 7 o 8 equips de primera divisió suïssos (el pressupost anual més alt, el del F.C. Basilea és de 20 milions d'euros, i el del Thun, com a contrast, és de 5...
Continuar llegint...