31 de Maig del 2010
Quan escric aquestes ratlles només s'han publicat els primers resultats de la Consulta sobre la Independència a Sabadell però que ja es poden avançar algunes conclusions abans de que ens arribin els comentàris analítics.
Sabadell, amb una població nombrosa i amb un perfil sociològic composat d'autòctons, emigrants de molts racons d'Espanya i molts nouvinguts d'altres continents, permet estudiar a fons el valor que un conjunt d'habitants tan complex dona a Catalunya i a una probable independència.
No cal ara ni reduïr ni extrapolar els resultats de Sabadell fins que no s'hagi fet una valoració a fons per part dels responsables i els experts. De totes maneres, dona un cert optimisme constatar que molts vinguts de fora han participat a la Consulta i han fet declaracions a favor d'una Catalunya independent, demostrant no només una integració superficial...
Continuar llegint...
29 de Maig del 2010
Ja falten pocs dies per què comenci la Copa del Món de Futbol a Sud-Àfrica i segurament una allau d'informacions ens obligarà, per moments, a mirar-ho tot de reüll.
Fins i tot a Suïssa, país on el futbol no fa anar de cap i on la majoria de clubs de primera divisió tenen prou feina per reunir 5000 espectadors el diumenge, doncs fins i tot aquí es parla de la Copa del Món. Primera, perquè Suïssa es va classificar per anar-hi i segona perquè el primer partit el jugarà contra Espanya, considerat l'equip favorit per guanyar la Copa, de manera que tot preveu un començament més aviat modest.
Malgrat els pronòstics pessimistes, Suïssa ja ha guanyat abans de jugar. No amb la pilota als peus, sinó en un ordre més tècnic on la competició és, com a mínim, igual de dura que en el futbol: una arquitecta...
Continuar llegint...
28 de Maig del 2010
Votar en blanc és una opció vàlida tal com votar positiu o negatiu, i sempre millor que no anar a votar. Malgrat tot, abstenir-se de votar és una actitud que necessita una explicació.
Ahir al Congrés de Madrid, gràcies essencialment a l'abstenció dels diputats de CiU, es va aprovar per un vot de majoria la retallada proposada pel govern de ZP. Les votacions al Congrés són previsibles matemàticament, degut a la fidelitat als partits i que les votacions no són secretes (recordem el panell amb les llumetes que permeten saber qui i què ha votat).
CiU era plenament conscient que amb l'abstenció salvava les mesures del govern i per tant, donava una bombona d'oxigen a ZP. Les paraules de Duran i Lleida demanant a ZP eleccions anticipades és com tirar un salvavides a un nàufrag i al mateix temps demanar-li que s'ofegui, per favor.
Artur Mas es va...
Continuar llegint...
27 de Maig del 2010
La coneguda frase de Shakespeare posada en boca d'Horaci a la obra Hamlet s'ha emprat normalment en una forma modificada. La gent diu que „alguna cosa fa olor de podrit a Dinamarca "quan en realitat s'ha de traduir com „alguna cosa esta podrida a l'estat de Dinamarca "
("Something is rotten in the state of Denmark"). Com que, naturalment, les coses podrides fan mala olor, no és molt greu la transposició de les paraules originals. En el fons, la crítica a la degeneració i la corrupció no perd força amb el canvi de paraules.
Llegir la premsa o escoltar la radio els darrers dies ens presenta un panorama d'abusos del poder, de finançaments corruptes, d'enriquiments abusius que mostren que, efectivament, alguna cosa esta podrida, i fa molta mala olor.
En moments on la crisi financera i econòmica fa i farà mal a tothom, una sana confiança...
Continuar llegint...
26 de Maig del 2010
El president del govern espanyol, senyor José Luis Rodríguez, va donar ahir al Senat una lliçó d ‘hipocresia política, en el pitjor dels termes. La seva declaració que "s'ha assolit un alt grau d'autogovern i s'ha desenvolupat de manera raonable el model de finançament autonòmic" es pot acceptar d‘algú que viu als llimbs però no d'un president de govern.
Com que l'anomenada oposició no creu en les autonomies com a forma de govern per a Espanya, amb una de les escasses coincidències amb el partit de ZP, podem dir que les autonomies ja han arribat al màxim possible, és a dir que han tingut una vida curta i poc brillant.
No existeix la solució ideal per governar països amb diverses cultures i idiomes, com és el cas d'Espanya. Potser la millor manera és el federalisme, rebutjat per la constitució espanyola...
Continuar llegint...
25 de Maig del 2010
Escric abans que les Borses europees obrin la sessió d'avui. Es preveu una baixada general, en bona part deguda a la situació d'Espanya.
El comunicat del FMI després de la visita dels experts a Madrid per analitzar la situació financera i laboral no deixa cap dubte: el govern Zapatero no ha pres cap mesura efectiva i les poques que ha fet, les ha fet fora de temps.
El FMI insta al govern espanyol a modificar un mercat laboral que no funciona, a facilitar els acomiadaments, a disminuir els convenis colectius i a augmentar l'edat de jubilació.
Per adobar-ho, el FMI critica la política anterior immobiliària, el gran endeutament exterior, el dèficit fiscal, la poca competitivitat i un sector bancari feble. Per acompanyar aquesta filípica, també esmenten les Caixes d'Estalvis, mal estructurades i deficitàries, com ho demostren les urgents fusions o la fallida de...
Continuar llegint...
24 de Maig del 2010
Quan sembla que ja fa temps que tot va enrere, que l'atur o la por a perdre la feina són un fre al volum de comerç necessari perquè la roda giri, ens adonem de cop i volta que certes coses, normalment negatives, gaudeixen d'un mercat en augment. Per exemple la cocaïna.
La Universitat de Berna junt amb el Laboratori Hidrogràfic i de Protecció del Sòl del Cantó de Berna, va començar l'estiu del 2009 un treball de mesos sobre el contingut de cocaïna de les aigües residuals de les ciutats més grans de Suïssa.
Amb un dispositiu d'alta sensibilitat, capaç de detectar un mil-milionèsim de gram per litre de substàncies a l'aigua, van començar per l'estudi de la cocaïna, encara que ara continuaran amb les dades sobre restes d'anticonceptius, analgèsics o estimulants.
Com que no totes les substàncies que l'home ingereix s'aprofiten,...
Continuar llegint...
22 de Maig del 2010
El IMD de Lausana ha estat considerat pel Financial Times com el primer institut de gestió i desenvolupament del món fora dels Estats Units. Com que no es tracta d'una institució lligada a governs o partits, els seus estudis reben una atenció especial a alts nivells arreu del món.
El IMD publica cada any la llista de països per ordre de competitivitat, és a dir segons el grau de atractiu per fer-hi inversions. No cal dir que, tal com estan les coses, una bona classificació permet augmentar les esperances de benestar perquè cap empresa important es juga els diners allà on no disposa de garanties de rendibilitat, tal com ho fem nosaltres a moltíssima menor escala.
Per establir el ranking, el IMD considera diversos factors: dèficit baix, volum del deute públic, atur, política d'impostos, nivell d'educació i esperit innovador i exportador, entre...
Continuar llegint...
21 de Maig del 2010
L'article publicat avui a bona part de la premsa catalana, signat per 62 articulistes de posicions variades, em sembla molt clar i oportú.
Casualment he sentit aquest mati, abans de llegir l'article, una curta opinió del setciències Jiménez Losantos que ha tractat als signants gairebé de xais a les ordres de la dictadura catalana i que llevat de Pilar Rahola, pràcticament ningú coneix els altres.
Trobo lamentable que una persona amb una bona base cultural com el senyor Losantos, i que coneix Catalunya, es dediqui dia si dia també a deixar com un drap brut el nostre país. Segons ell, cap dels signants és un "columnista" excepte la Rahola, cosa que diu molt poc dels seus coneixements periodístics.
Losantos, com tots els salvadors de pàtries, posseïdors únics de la veritat, representa el bufó dels senyors feudals d'abans i no...
Continuar llegint...
20 de Maig del 2010
Vivim temps complicats, i cada dia es destapen afers que demostren la incompetència o la mala fe d'institucions i persones que semblaven expertes i gairebé infal·libles en el seu terreny.
No vull caure en la temptació de fer el moralista perquè ni en tinc vocació ni puc donar consells a qui no me'ls ha demanat. De totes maneres, com a partícip d'algunes de les conseqüències negatives que ens cauen i ens cauran al damunt, em demano perquè és tan difícil que els que manen diguin la veritat.
Els milers de milions d'euros en garanties que l'EU han donat a Grècia no són res més que un intent de salvar els bancs que es van carregar d'obligacions i emissions estatals gregues. Uns bancs que no van estar atents a l'evolució financera i econòmica i no van vetllar les seves inversions. I ara, amb la pèrdua de valor dels seus papers grecs han plorat i...
Continuar llegint...