e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 d'Abril del 2010

La manca d'idees econòmiques

Fins i tot els que som poc dotats per temes econòmics hem sentit parlar de Standard & Poor's, l'agència que ha rebaixat la qualificació del deute espanyol, és a dir que l'ha passat a segona divisió fent un símil esportiu.

La Standard and Poor's, la Moodys Investor Service o la Fitch Ratings són companyies privades dedicades a l'estudi i qualificació de la seguretat dels deutes d'empreses i, tal com hem vist ara, d'estats. Les qualificacions van d'AAA (excel-lent, diríem) fins a CCC (suspès recalcitrant). Per adobar-ho, donen també tendències, de manera que un AA és millor que un AA-.


Espanya, que feia part del grup AAA ha baixat a AA amb perspectiva negativa. La baixada ha fet mal al sistema financer espanyol, però no tant com la qualificació de Grècia (BB, és a dir un 4 a l'escola) o la de Portugal (A, un aprovat normal).

Fins...

Continuar llegint...

28 d'Abril del 2010

Mig milió:¿són pocs o molts?

Passats els primers moments després de conèixer els resultats de les darreres votacions consultives sobre la independència, una mica de tranquil-litat s'imposa.


Ens trobem d'una banda els que, malgrat la baixa participació, consideren un èxit la convocatòria i els resultats que sumats als de les anteriors consultes, donen mig milió de votants a favor de la independència.

A l' altre extrem analític hi ha els que creuen que la baixa participació és una demostració clara de l'escàs interés que la independència de Catalunya té entre la gent i que val més deixar de somiar truites.

La darrera consulta, en general, va decebre. S'esperaven més votants, encara que ara no tots ho vulguin reconèixer i per molt que les causes de la baixa participació siguin diferents d'una ciutat a l'altra, per raons sociològiques...

Continuar llegint...

27 d'Abril del 2010

No digui més bajanades, senyora Casas


Tots tenim dies bons i dies poc reeixits, per no dir dolents. Tots tenim ocasions de dir el que pensem, i altres on és millor callar. La senyora Maria Emilia Casas va desaprofitar ahir una excel-lent ocasió per callar i per demostrar que hi ha dies que és millor no sortir del llit.


La presidenta del Tribunal Constitucional (TC) a la presentació d'una conferència a Madrid va parlar públicament sobre la que ella considera "desproporcionada i intolerable campanya de desprestigi" contra el TC.

Per començar, el TC disposa de poder i està format segons la Constitució i les lleis laterals que regulen la seva composició i la seva responsabilitat. El TC que la senyora Casas presideix no ha substituït a temps a membres finats ni a membres que han ultrapassat de molt el límit del temps que les lleis estableixen per fer part del TC. Si el TC que la senyora Casas...

Continuar llegint...

26 d'Abril del 2010

¿Hem badat?


Els resultats de la consulta del cap de setmana sobre la independència han decebut, per molt que s'intenti treure valor a la baixada de participació respecte a les dues onades de votacions anteriors.

Ni la decisió incerta del TC sobre l'Estatut ni les properes eleccions autonòmiques han motivat a més votants a fer ús del seu dret d'expressió. Segurament la fredor demostrada pel President Montilla respecte a les consultes, i no diguem sobre la independència, com també l'ambigüitat de Mas han ajudat que molts votants del PSC i de CiU hagin marcat distàncies amb les urnes.

La radio i la premsa analitzaran els resultats i ens explicaran el perquè a Lleida a participació va ser tan pobre o perquè a Martorell o a Reus no es va arribar a la mitjana de vots, per parlar només de tres ciutats amb un cens relativament alt. Els politòlegs ens descobriran els...

Continuar llegint...

24 d'Abril del 2010

No badem !

Aquest cap de setmana dins de l'anomenada tercera onada podran votar a les consultes populars sobre la independència de Catalunya un gran nombre de ciutadans arreu de tota la geografia.

Cal esperar que la participació sigui sensiblement millor que a les consultes fetes fins ara. De mica en mica, la gent s'ha adonat que el silenci no ajuda a fer país i que per fer pàtria, ja que tenim la sort de fer sentir la nostra veu, convé anar a votar. 

El vot pot ser positiu, negatiu i fins i tot en blanc. La democràcia permet i admet la diversitat de criteris, de manera que votar està fins i tot per damunt del sentit del vot. 

No anar a votar significa un allunyament o potser fins i tot un menyspreu al fet de ser preguntat. És com creuar-se amb algú al carrer que et diu "Bon dia", i no contestar.

Després, s'han d'analitzar els resultats, amb el cap clar i...

Continuar llegint...

23 d'Abril del 2010

Sant Jordi en el record

Viure més de quaranta anys a l ‘estranger modifica, es vulgui o no, la personalitat . Uns altres costums, una altra llengua i una gent amb educació diferent han viscut dia a dia al meu costat i s'ha produït una assimilació. 

Malgrat aquesta inevitable (i voluntària) assimilació, res no ha fet oblidar les coses de casa, i els records de la infància i la joventut sorgeixen, sobretot en dies com el d'avui, amb una força impensable pel qui no hagi deixat mai el lloc on van gronxar el seu bressol.

Tal dia com avui de l'any passat escrivia en aquest blog:

"Jo sóc de la generació que va ser escolaritzada en castellà; per sort, el català el parlàrem a casa i entre als amics i el podíem llegir amb una mica de bona voluntat. El meu "Harry Potter" eren "Les aventures d'en Massagran", amb il•lustracions de Junceda, que fou un...

Continuar llegint...

22 d'Abril del 2010

Fer-se creus de les Creus de Sant Jordi

Com cada any el govern ha lliurat les Creus de Sant Jordi, guardó creat l'any 1981 per distingir les persones naturals i jurídiques que defensin la seva identitat dins d'un pla cultural o cívic.

Enguany s'ha atorgat 45 Creus que cobreixen un ampli marge de persones o entitats. Com tot premi és molt difícil acontentar a tothom, i sempre podem trobar absents o intrusos a la llista dels distingits.

Només cal mirar (i és un exemple sense ànim comparatiu) les llistes de guardonats amb el premi Nobel per adonar-nos que les mancances són grans i que alguns de cap manera es mereixien ser premiats. El Nobel de Literatura a José Echegaray o a Winston Churchill són per oblidar, com també el de la Pau a Kissinger, per exemple.

De les Creus de Sant Jordi d'enguany especialment dues han sorprès i potser necessitaran d'alguna explicació. Em refereixo a les Creus dels...

Continuar llegint...

21 d'Abril del 2010

No m'agrada Baltasar Garzón


A mi, com a Joan Puigcercós, tampoc m'agrada Baltasar Garzón, i també el trobo frívol i narcisista. En el seu blog, Puigcercós diu a més a més que és un mal jutge. 

No ho puc dir amb tanta rotunditat però si que recordo la seva actuació poc abans dels Jocs Olímpics de Barcelona amb l'ordre de detenció de joves independentistes, alguns d'ells jutjats posteriorment i indultats.

També la gent recorda a Garzón pel ressò internacional de la seva actuació enfront del general Pinochet i per altres incidències dins d'Espanya. És un personatge fracassat en el seu intent d'obtenir un càrrec polític (recordem la seva campanya al costat de Felipe González) i que després va demostrar un cert ressentiment no massa adient amb un jutge que s'ha de suposar posseïdor d'un millor equilibri emocional.

No...

Continuar llegint...

20 d'Abril del 2010

Els problemes no resolts

Entre la cendra del volcà i el partit d'avui al vespre del Barça a Milà sembla que tots els temes que ocupen i preocupen estiguin momentàniament aparcats. 

Del TC ja ningú sap que dir perquè fa tant temps que esperem una sentencia que fins i tot s'està imposant el "demà m'afaitaràs» o si voleu, amb expressió més moderna el "passotisme".

Cada vegada interessa menys la famosa sentencia perquè tothom és conscient que la retallada serà gran i per tant és obligat un plantejament de les actituds particulars davant el fet irreversible d'un Estatut retallat i llunyà del que la gent va votar.

També cau un silenci mediàtic sospitós sobre la consulta del proper dia 25 sobre la independència. Està previst que votin ciutats importants però no veig el ressò que caldria esperar. Tinc...

Continuar llegint...

19 d'Abril del 2010

Ens espien dia i nit

 

A la mitjanit i 28 minuts el senyor Roger Bühler empipat i cansat va escriure al seu blog:" Fa tres hores que estic desconnectat de la xarxa i és una sensació estúpida".

A les tres i 38 minuts de la matinada va rebre una inesperada resposta del servei al client del seu proveïdor d'internet: "Bon dia. Lamentem aquesta interrupció del servei i esperem que ara ja estigui connectat".

Cada vegada més empreses multinacionals o de gran rellevància fan us d'un sistema automàtic i sistemàtic de control d'internet. Ja no és el control fàcil que ofereixen els habituals de Facebook explicant a tothom qui vulgui llegir-ho el que fan o el que pensen. Ara es tracta d'un assumpte més refinat i perillós.

Diverses empreses de les anomenades IT (tecnologia de la informació) han desenvolupat programes especials que permeten, a partir d'una paraula...

Continuar llegint...

Inicio Anterior 1 2 Següent Final