e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 d'Abril del 2009

Les ciutats amb millor qualitat de vida

He llegit un avanç de la llista de ciutats del món que cada any publica l'empresa consultora internacional Mercer. La llista ordena 250 ciutats per ordre de qualitat de vida, segons 39 criteris.

Entre els criteris que més punts atorguen hi trobem factors polítics, socials, econòmics i ecològics. També es considera la seguretat personal dels habitants, la cobertura sanitària, l'educació i les ofertes de transport.

Les 10 primeres ciutats d'aquest any són :
1. Viena
2. Zuric
3. Ginebra
4. Auckland
5. Vancouver
6. Düsseldorf
7. Munic
8. Frankfurt
9. Berna
10. Sydney

Primera constatació : Tres ciutats alemanyes, tres ciutats suïsses i una de Àustria, de Nova Zelanda, de Austràlia i de Canadà. No hi ha cap ciutat francesa, ni anglesa, ni italiana, ni dels Estats Units ni d'Espanya.

També es pot argumentar que...

Continuar llegint...

29 d'Abril del 2009

Negres pronòstics per el turisme


Ara que l'estiu s'acosta, comença a preocupar la més que segura recessió que el sector turístic patirà arreu d'Europa.

Tant Suïssa com Espanya reben una gran quantitat de turistes alemanys i són justament ells els que probablement més deixaran de viatjar aquest any, junt amb els espanyols.
La consultora Boston Consulting Group ha fet durant el més de març una enquesta sobre vacances, viatges i despeses preguntant a uns 5000 europeus d'Alemanya, Gran Bretanya, França, Itàlia i Espanya. Els resultats són realment poc animadors.

Un 52% dels alemanys preguntats es diu poc disposat a viatjar, percentatge només superat per Espanya, amb un 54%. A la pregunta de si disminuiran les despeses per hotel i menjar, els espanyols estàn al davant amb un 65%, seguits dels francesos (55%) i els alemanys (38%).

Es pot argumentar que com que Espanya ja té hotels, platges...

Continuar llegint...

28 d'Abril del 2009

Els pirates de Somàlia

Suïssa no disposa de mar, com és àmpliament conegut. Però molts vaixells naveguen sota bandera suïssa amb mercaderies que s'originen en l'industria suïssa o que van destinades al país.

Els vaixells suïssos estan en perill de ser atacats per els pirates que "treballen" prop de la costa de Somàlia, de tal manera que el Ministeri de Defensa ha preparat enviar un grup de soldats suïssos per defensar el patrimoni nacional. Els soldats faran part de la denominada Operació Atalanta, de caràcter internacional, que preveu que cada país que participi en l'operació conjunta pagui les despeses dels seus membres.

El govern suïs preveu uns 10 milions de Euros per la participació durant un any. Es tracta d'enviar dos grups de 8 soldats d'elit, junt amb un equip mèdic de tres persones, quatre oficials d 'Estat Major i 3 especialistes de Dret Internacional. Les despeses...

Continuar llegint...

27 d'Abril del 2009

Tinc la sort de no viure a València

Em sorprèn, alhora que m'irrita en grau alt, la constatació que el govern valencià vol evitar que les emissions de TV3 es puguin veure dins de la comunitat que regeix.

Estem d'acord que TV3 és una emissora autonòmica i que l'estat central potser no està obligat a que arribi a tot el territori. Però impedir que es pugui veure allà on es parla una llengua germana per no dir la mateixa, em sembla d'un absolutisme condemnable. És atribuir-se els poders del "Big Brother" d'Orwell, que decideix el que es pot llegir, veure o parlar.

En la meva llunyana Suïssa, en el meu modest poble de 10.000 habitants rebo la televisió per cable. La companyia que distribueix les imatges (pagant un canon, naturalment) ens fa arribar a casa dins del paquet d'emisores standard unes 140 de diversos països i en diverses llengües. Una de les emissores és TV3.

Trobo escandalós que jo, i els...

Continuar llegint...

25 d'Abril del 2009

Més presència catalana


El dimecres dia 14 vaig escriure sobre la presencia de Catalunya al poble de Zofingen amb motiu del Dia Mundial del Llibre, organitzant una trobada d'infants per parlar i conèixer Joan Miró.

Ahir divendres, la mateixa Biblioteca Municipal de Zofingen va promoure un acte enològic-cultural sobre Catalunya. La directora de la Biblioteca, la senyora Cécile Vilas (filla d'un català) va fer una presentació amb projeccions sobre Catalunya, on no va deixar cap aspecte (històric, polític, cultural) sense explicar, lligant els temes i apuntalant la personalitat de Catalunya, el català i els catalans.

La part final de la conferencia la va dedicar la senyora Vilas a presentar alguns dels llibres escrits per catalans que figuren al catàleg de la Biblioteca, naturalment traduïts al...

Continuar llegint...

24 d'Abril del 2009

Apoteosi del color groc: Van Gogh a Basilea

El diumenge obrira al Museu d'Art de Basilea l'exposició " Vincent Van Gogh -- Entre terra i cel. Els paisatges".
Serà, segurament, una de les exposicions més comentades i visitades dels darrers anys: els organitzadors esperen, pel cap baix, uns 500.000 visitants fins el 27 de setembre, data a la que es clourà. Estan exposades 70 pintures del tema paisatge vingudes d'arreu del món, tant de museus com de particulars, amb un valor assegurat d'uns dos mil milions de Euros.

Tot aquest gegantisme és necessari per reunir per primera vegada una exposició monotemàtica sobre els paisatges de Van Gogh. Tothom sap que en vida pràcticament no va vendre cap pintura i que només va sobreviure gràcies a els diners que l'hi enviava el seu germà Theo, que disposava d'un situació confortable en una companyia dedicada al comerç d'art.

Van Gogh, fill d'un pastor protestant, va rebre el...

Continuar llegint...

23 d'Abril del 2009

Llibres i roses en el record

 

Gràcies al meu pare, a casa sempre van tenir els llibres una gran importància. Jo he seguit aquesta via i per tant diades com la d'avui, malgrat la distància física amb Catalunya, només em poden alegrar.

Jo soc de la generació que va ser escolaritzada en castellà; per sort, el català el parlàrem a casa i entre als amics i el podíem llegir amb una mica de bona voluntat. El meu "Harry Potter" eren "Les aventures d'en Massagran", amb il•lustracions de Junceda, que fou un dels primers llibres que recordo haver llegit i rellegit.

De la diada de Sant Jordi a la Manresa dels darrers anys quaranta i primers cinquanta recordo la pluja. Jo no sé si les estadístiques em donaran la raó, però la Festa del Llibre la tinc associada a un pluja fina que obligava als llibreters a fer les parades obligatòriament amb tendals. La gran animació...

Continuar llegint...

22 d'Abril del 2009

J.M. de Sagarra, un fenomen de la literatura


La vigília de la nostra festa de Sant Jordi, tant lligada als llibres, em fa pensar en la gran quantitat de novetats editorials que demà sortiran a la llum, i al gran nombre d'autors que els lectors podran trobar i deixar signar exemplars. És molt important que els autors, que només poden sentir la seva popularitat indirectament pels exemplars venuts, puguin, almenys un dia a l'any, trobar-se cara a cara amb alguns dels seus lectors.

El moment és adequat per recordar escriptors que ja no estan entre nosaltres peró que van contribuir ( i encara ho fan a través la seva obra) a que la nostra llengua visqui malgrat tots el intents de reducció que ha sofert i encara sofreix. Un dels autors més prolífics ja que va conrear la poesia, el teatre i la prosa és Josep Maria de Sagarra, sempre interessant de rellegir perquè la seva prosa, culta i rica, ens permet amb molta facilitat descobrir aspectes del...

Continuar llegint...

21 d'Abril del 2009

Una suïssa i el Rosselló

Demà, dimecres 22 d'abril, s'inaugura al Museu Internacional de la Creu Roja ( i de la Mitja Lluna Roja) de Ginebra una exposició amb el títol "Infants d'Elna" (Enfants d'Elna) dedicat a la maternitat que l'any 1939 va crear a la vila del Rosselló la suïssa Elisabeth Eidenbenz.

Nascuda fa 95 anys en un petit poble de regió de les Terres Altes de Zuric, filla d'un pastor protestant, Elisabeth Eidenbenz va estudiar magisteri. L'estiu del 1937 , junt amb altres joves, va fer seu el crit que algunes organitzacions van llençar per ajudar amb queviures la població més necessitada del costat republicà de la guerra civil espanyola. A Madrid, el grup de joves posen en marxa uns menjadors per donar sopa i altres aliments a mares, fills i vells. Posteriorment es trasllada a Barcelona, on també posarà en peu menjadors per la part de la població que comença a sentir veritable fam.

A...

Continuar llegint...

20 d'Abril del 2009

Israel no s'ha d'enfadar

El President de l'Iran, Mahmud Achmadinedschad, va arribar ahir a Suïssa per tal de participar a la Conferencia sobre Racisme que s'obre avui a la seu de la ONU a Ginebra. Fins aquí res de molt especial.

Ahir, el President de la Confederació Suïssa va tenir una trobada amb el polític iranià i això ha estat motiu per molts durs comentaris i protestes per part d'organitzacions israelites per considerar que és una vergonya (literalment) que el President d'un país democràtic i respectuós dels drets humans s'assegui a conversar amb un poc menys que dèspota (literalment).

Amb tots els respectes per el passat històric i per la situació present en la que es troba Israel i els seus ciutadans, no s'han de perdre de vista varies coses. Primera, Suïssa acull indirectament la Conferencia ja que l'organització és cosa de la ONU i Suïssa és la seu de la ONU a Europa, de...

Continuar llegint...

Inicio Anterior 1 2 3 Següent Final