e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

31 de Març del 2009

Boadella en el paper d'exiliat


He llegit en un diari per Internet un resum de les declaracions d'Albert Boadella, fetes a Madrid el divendres 27 de març.
L'acte coincidia amb el Dia Mundial del Teatre i, en veritat, per la curta crònica llegida era talment un acte teatral. El Boadella estava envoltat de il•lustres polítics coneguts per les seves actuacions de cara a la galeria : Esperanza Aguirre, Isabel San Sebastián i Aleix Vidal-Quadras.

Boadella no és el primer artista que amb uns inicis meritoris acaba fent histrionisme, auto-propaganda i deformant la realitat. Boadella sembla sentir la necessitat de posar com un drap brut a Catalunya i els seus polítics cada vegada que veu atansar-se un periodista o quan li posen un micròfon sota el nas.

L'història del teatre català del darrer quart del segle passat no es pot escriure sense donar un lloc preferent a Els Joglars i a Albert Boadella. Amb això, la seva carrera no...

Continuar llegint...

30 de Març del 2009

Els xiclets a l'escola

 

Cada vegada més mestres suïssos permeten als alumnes mastegar xiclet durant les classes.

Tot l'enrenou s'origina en un estudi de la Northumbria University de Newcastle, Anglaterra. El Professor Andrew Scholey i altres especialistes han creat un grup de treball HCNU (Human Cognitive Neuroscience Unit) que estudia l'influencia de certs extractes d'herbes, de l'alcohol en baixes dosis, de la cafeïna, de l'oxigen i dels xiclets en la memòria humana. Els xiclets semble que augmenten fins a un 35% la capacitat de concentració perque l'alumne al mastegar introdueix més oxigen dins dels pulmons, i l'efecte és positiu pel cervell, per dir-ho d'una manera senzilla.

El federalisme suïs permet que cada Cantó, i de certa manera cada escola pugui definir alguns aspectes de l'ensenyament amb total independència. De manera que a l'escola primària de la ciutat de Unterägeri, al cantó de Zug,...

Continuar llegint...

28 de Març del 2009

El debat sobre el Pla Bolonya

 

El meu post d'ahir va donar motiu a una serie de comentaris que m'han arribat pública i privadament i que sincerament agraeixo.

Com que estic sotmès (degut a la distància) a les informacions dels diaris i les ràdios per Internet i no tinc altres fons de noticies ( com molts d'altres en el meu cas i fins a tot que viuen dins de Catalunya). Gràcies al comentaris d'ahir he llegit diversos enllaços i tinc, almenys d'entrada, una millor idea de tot el que està succeint a Catalunya amb el tema Bolonya.

Sorprèn el saber que els estudiants feia quatre mesos que ocupaven el Rectorat de l'Universitat en el moment de ser desallotjats. Caram !, en quatre mesos les autoritats universitàries sembla ser que no van fer cap pas important per establir un diàleg obert i seré amb els estudiants. És molt lamentable que s'hagi arribat a la expulsió forçosa del recinte, amb el...

Continuar llegint...

27 de Març del 2009

Els arguments contra el Pla Bolonya

 

Els aldarulls provocats per la protesta dels estudiants universitaris als carrers de Barcelona ha fet explotar una polèmica sobre l'actuació dels Mossos que potser tindrà conseqüències polítiques.

Tot això ha difuminat en gran manera el veritable origen de les protestes que no és altre que el fet d'oposar-se una part dels estudiants i del professors a l'implantació del anomenat „Pla Bolonya". Com que he estat universitari a Barcelona i tant el meu fill com la meva filla ho han estat a Suïssa, m'he interessat per saber que és el que el Pla Bolonya diu.

El document signat el 19 de Juny del 1999 a la ciutat italiana per part dels ministres d'Educació de la UE diu entre altres coses les següents :

« ... ens comprometem a coordinar les nostres polítiques per assolir en un breu termini de temps, i en qualsevol cas dins de la primera dècada...

Continuar llegint...

26 de Març del 2009

Pere Garcia-Fons, un català de França

 

Moltes vegades quatre noms que ens enlluernen no ens permeten apreciar el valor de gent que sense tan soroll mediàtic han fet, i molt, per la cultura catalana a l'exterior. Una d'aquestes personalitats malauradament poc conegudes a l'interior és en Pere Garcia-Fons, artista pintor que porta dins seu un esperit català que mai ha oblidat.

Neix a Badalona el 1928, fill de Pedro Garcia Martinez, natiu de Cartagena i que camí de França es va instal•lar com a paleta a Badalona l'any 1918. La seva mare era Amparó Fons i Aguilella, filla de la Vall d'Uxó. El seu pare s'incorpora a l'exercit republicà el 1936 i l'any 1938 la seva mare obté per a ella i els seus infants el visat per anar a França.

Pere Garcia-Fons arriba amb la seva mare i germans a Perpinyà i entra amb 10 anys d'edat com a pensionat al Centro Español, que llavors era finançat pels simpatitzants de la...

Continuar llegint...

25 de Març del 2009

No comliquem les lleis !

Qualsevol acord, contracte o conveni que no càpiga en una fulla de paper, ha de ser sospitós.

Tot es pot formular d'una manera senzilla si partim de la base que ambdós signants van amb bones intencions i confien plenament l'un en l'altre. Tot el que sobrepassi unes poques dotzenes de ratlles està escrit pensant amb evitar incompliments de l'acord de principi.
Posem l 'Estatut de Catalunya com a exemple. El Preàmbul, per ell mateix, ja és una declaració de principis, encara que amb una certa condescendència envers el govern de Madrid, obligada per la necessitat de fer aprovar el contingut de l'Estatut. (« El Parlament de Catalunya, recollint el sentiment i la voluntat de la ciutadania de Catalunya, ha definit Catalunya com a nació d'una manera àmpliament majoritària. La Constitució espanyola, en l'article segon, reconeix la realitat nacional de Catalunya com a nacionalitat. »)....

Continuar llegint...

24 de Març del 2009

Esmorzar estroncat


Avui al mati dues noticies sobre la salud dels humans m'han estroncat un previst pacific esmorzar.
La primera és del tipus economia de consum . Resulta que la companyia d'aigües que subministra una població veïna a la meva acaba d'anunciar als seus habitants que es veu obligada a pujar el preu de l'aigua a partir del 1 de maig. Fins aquí res de nou: tot puja menys el que sembla que tindria de pujar més ara, que és la moral de la gent.

Lo curiós és el motiu per justificar la pujada : el menor consum. Per la companyia, com que el consum d'aigua ha disminuït els darrers temps i com que el manteniment de les infraestructures (canonades, depuració, bombeig...) te el mateix cost, per simple càlcul matemàtic s'ha d'apujar el preu del liquid consumit. ...

Continuar llegint...

23 de Març del 2009

Bombolles (4)


• Si algú escampa la noticia de que has robat els campanars de la Sagrada Família, comença per amagar-te.
Si de veritat els has robat, podràs vendre l'exclusiva a la televisió i la premsa i te‘n sortiràs com un heroi popular.
Si no els has robat, molta gent es quedara amb el dubte, et miraran de reüll pel carrer i la teva honorabilitat estarà esgarrinxada per sempre.

• Ens ha d'inquietar bastant el pensar que si en èpoques passades haguessin existit les lleis socials, el dret a la vaga i els sindicats, l'humanitat no tindria ni les Piràmides d 'Egipte, ni el Coliseu de Roma ni la Seu de Manresa. Tal com diu Pitigrilli, les grans obres s'han fet meitat amb amor i meitat amb puntades de peu al darrera.

• Les fulles de parra no s'ha de posar sobre les parts púdiques dels nus sinó sobre les els canons i les espases de les pintures de batalles.Continuar llegint...

21 de Març del 2009

Politics catalans : desperteu!

Els que vivim fora de Catalunya tenim, sobretot gracies a Internet, la possibilitat d'estar informats de les coses que succeeixen al nostre país.

Malgrat la velocitat de la xarxa, de la radio i de la televisió, no estem en condicions de copsar totes les coses tal com són, essencialment perquè ens manca el context, l'ambient, el comentari amb un conegut, el que s'en diu « l'aire del carrer ». Per a tot això, nosaltres només rebem pinzellades del dia a dia, poques vegades fetes amb pinzell fi i sovint sortides d'una brotxa.

Tinc de dir, per fer un símil pictòric, que Catalunya s'ens presenta a distància amb un to gris que no hi ha manera de retocar per fer-l'ho una mica colorit.

D'un part, i em sap molt greu dir-ho, el President no ha tingut mai una presencia massa comunicativa ni convincent. Ara més que mai la gent necessita polítics responsables que l'hi expliquin les coses tal com...

Continuar llegint...

20 de Març del 2009

Brigadistes rehabilitats

 

La darrera setmana, Suïssa va rehabilitar civilment de manera oficial els ciutadans que van fer part de les Brigades Internacionals a la guerra del 36-39.
Al mateix temps, s'ha publicat un llibre amb el títol de « Els voluntaris suïssos a Espanya » (« Die Schweizer Spanienfreiwilligen») que recull testimonis directes per esbrinar els motius i els resultats de la presencia suïssa a les Brigades Internacionals. Com que pràcticament tots els protagonistes han mort, el llibre s'ha basat en correspondència que les familias han guardat i en les actes oficials de la Justícia Militar.
A Suïssa el actuar en un exercit estranger era i és encara penat. Dels més de 700 suïssos que es van apuntar a les Brigades, uns 550 van ser jutjats al retornar a Suïssa i condemnats amb penes més aviat simbòliques però que van afectar l'imatge civil de tots ells fins...

Continuar llegint...

Inicio Anterior 1 2 3 Següent Final