e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Gener del 2009

Catalunya mirada de lluny : 3. La llengua


La llengua, per a tots els pobles i sobretot els petits és fonamental per no perdre l'identitat. A Catalunya les diverses circumstàncies històriques han tractat de manera molt diferent la llengua, el seu ensenyament i el seu arrelament.

El català és encara viu perquè és una llengua del poble, i el poble fins i tot en moments històrics no tenia opcions com a entitat, l'ha conservada i ha permès que hagi arribat fins avui malgrat les dificultats. La prepotència del castellà, imposat per raons polítiques i sense necessitat perquè els catalans no han rebutjat mai el fet de parlar dues llengües, ha fet perillar el català com a llengua primera de Catalunya. Un part de l'emigració, amb poques possibilitats o poca voluntat d'assimilar...

Continuar llegint...

28 de Gener del 2009

Catalunya mirada de lluny : 2. Treball i diners


En el Cant VIII del Paradís, el Dant escriu un hendecasíl•lab moltes vegades mal formulat: "l'avara povertà di Catalogna". Cal dir que aquesta "Catalogna" del Dant és Sicília, dominada pels reis de la Corona d'Aragó, i no la Catalunya peninsular. També s'ha de recordar que a la Divina Comèdia el poeta fa sortir dotzenes de vegades el concepte d'avarícia que ell assimila o lliga amb la riquesa, de manera que la lectura s'ha de fer vista dins d'un context històric i no actual.

Malgrat això, se'ns ha penjat la llufa de ser "pesseters" i no hi ha manera de que els de fora facin un mínim esforç per entendre'ns. Sempre hem donat més del que rebem, però sembla que als de fora els convé ignorar-ho...

Continuar llegint...

27 de Gener del 2009

Catalunya mirada de lluny : 1. Som i serem


El suggeriment d'uns amics m'ha animat a dedicar una sèrie de posts a Catalunya, les seves coses i la seva gent, amb una visió condicionada per la distància i naturalment per les meves limitacions.

La meva vida, repartida entre 26 anys a Catalunya (Manresa i Barcelona essencialment) i 40 anys a Suïssa em permet observar certs fets i actituds amb una òptica llunyana, no necessariament infalible però si complementària. És, si es vol, com contemplar un paisatge amb una llum diferent : l'impressió canvia.

Suïssa i Catalunya tenen coses en comú : una superfície geogràfica i una població similars, una necessitat com a països petits d'anar sempre explicant-se perquè se'ls entengui, una tradició de treball molt arrelada, una...

Continuar llegint...

26 de Gener del 2009

Una veu sensata : Heiner Geissler


Davant de les opinions, acusacions i demostracions d'incompetència que l'actual situació financera mundial ens fa arribar dia a dia, és molt reconfortant escoltar la veu d'una de les persones amb criteri i sense voluntat ni necessitat d'erigir-se en el salvador ni en el „ja ho havia dit" del món financer.

Es tracta del intel•lectual alemany Heiner Geissler, de 78 anys. Després de passar quatre anys en un seminari dels jesuïtes, va doctorar-se com a jurista, fou cinc anys ministre del govern Kohl i 12 anys Secretari General del partit CDU. Va „trencar peres" amb Kohl i es va dedicar a escriure llibres i a col•laborar amb la televisió i la premsa. El diari „Sonntag.CH" d'ahir diumenge porta una entrevista que poden llegir els que sàpiguen...

Continuar llegint...

25 de Gener del 2009

Sentència humanitària


Que Suïssa es dedica amb molta discreció i eficiència a activitats humanitàries arreu del món és de tothom conegut a partir de la fundació de la Creu Roja pel suïs Henri Dunant l'any 1863.

Aquesta vocació no ha parat des la primera guerra mundial, i tant al Irak com a Afganistan com a Gasa la Creu Roja i amb ella molts suïssos estan fent una gran obra, per damunt de posicions politiques o religioses.

Les corrents emigratòries, darrerament també les de exiliats, han incidit amb molta força dins de Suïssa fins a un punt on s'arriba al límit entre la voluntat d'ajudar i les possibilitats físiques i fins i tot econòmiques.

La petita població de Mettmenstetten al cantó de Zuric, amb uns 4000 habitants i un 10% de...

Continuar llegint...

24 de Gener del 2009

El Bus Ateu


La campanya denominada "Bus Ateu" ha servit per que es publiquessin molts comentaris a tots els mitjans de comunicació, tant favorables com contraris.

Ja sé que estic caminant sobre un terreny bellugadís però és un tema aquest de l'existència de Déu, del que ningú és aliè perquè des que l'home és home les preguntes sobre l'origen i el final de la vida han ocupat i preocupat, sense que fins ara hi hagi una resposta definitiva, vàlida i convincent per a tothom perquè tota resposta demana una bona dosi de fe, que és una virtut, ai!, en clara decadència.

Si com diu el cartell dels autobusos "probablement Déu no existeix", en lloc de donar-nos una resposta o una solució, encara ens ho complica...

Continuar llegint...

23 de Gener del 2009

L’humor dels catalans


Els llibres són un refugi i permeten, per uns moments, canviar de nivell sensitiu i deixar-nos emportar per altres idees i altres vivències.

Avui he retrobat a la meva biblioteca i rellegit un llibre si voleu intranscendent però molt recomanable, escrit pel cronista Lluís Permanyer i editat fa un parell d'anys per Edicions La Campana titulat „ No la saps aquesta?". És una selecció d'anècdotes de gent coneguda i que us permetrà, si el llegiu, esclatar de riure pràcticament a cada una de les dues-centes pàgines i entendre millor la nostra manera de fer humor.

Els catalans som considerats gent seriosa i poc divertida, sobretot per els nascuts més al sud. Segurament tenen raó, en general, però l'humor i la sàtira que molts...

Continuar llegint...

22 de Gener del 2009

De bisbes i confessionaris


Fina ara, els catòlics suïssos podien rebre l'absolució dels seus pecats de manera global, dins de les denominades Absolucions Generals. Reunits els fidels a l'església, el sacerdot donava a tots l'absolució després d'unes pregàries i de que interiorment s'arrepentissin dels seus pecats.

Aquestes Absolucions Generals eren provocades per la manca de capellans, que fins i tot dificulta el celebrar a cada població la missa del diumenge. Amb la visió pràctica que dona la convivència amb les esglésies reformades, els Bisbes catòlics suïssos han aplicat durant anys la mesura raonable que ara es posa en dubte.

Efectivament, la Conferència Episcopal Suïssa ha publicat un decret en el que suprimeix les absolucions generals...

Continuar llegint...

21 de Gener del 2009

Avui no parlaré del President Obama


Mig món s'ha assegut davant la televisió i ha vist la cerimònia d'investidura
del nou President dels Estat Units, de manera que no veig que jo hi pugui afegir res.

No parlaré del gran moviment de gent que hores i hores abans la cerimònia ja omplia la ciutat de Washington i els voltants. Poques vegades s'ha vist una il•lusió tan gran en milions de persones conscients de que presenciaven un fet històric.

No parlaré de la cerimònia, que té un guió i un decorat repetit a cada President des de molt temps enrere, ni del discurs del senyor Obama, ple, com tota la seva campanya, de esperances i promeses de canvis que tan necessaris són i no només als Estats Units.

No parlaré de l'ambient eufòric, il•lusionat, alegre de tots els...

Continuar llegint...

20 de Gener del 2009

Parlar clar


Ahir al vespre vaig assistir a una conferència organitzada per un banc on tinc un petit compte.

El conferenciant era un professor de política social a dues universitats, ex-secretari de la Unió de Sindicats, i un del periodistes més llegits a Suïssa en temes de sociologia. Va parlar sobre el perquè hem arribat a la actual crisi financera, econòmica i de sistemes, i com és que en sortirem.

En poc més de 30 minuts, el conferenciant senyor Beat Kappeler va fer una exposició clara i precisa de la situació, de les causes i de les actuacions dels bancs i dels governs. No va dramatitzar res i no va fer volar coloms. Senzillament va parlar clar, molt clar, davant dels banquers que l'havien convidat i que no van sortir com herois en l'exposició dels arguments.

Va ser molt prudent a l'hora d'aconsellar com sortir de la crisi i va donar alguns punts de referència que poden permetre...

Continuar llegint...

Inicio Anterior 1 2 3 Següent Final