e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

08 de Juny del 2010

Retallar amb seny: Merkel vs. Zapatero

El govern alemany, com no podia ser d'altra manera, ha decidit fer retallades en les despeses de l'estat per necessitat, primàriament, i per donar exemple als altres socis de l'UE.

Les mesures proposades per la senyora Merkel (la «fi de l'estat del benestar» diuen alguns diaris avui) no li donaran cap avantatge electoral, més aviat el contrari, i ja s'han fer sentir els primers crits contraris dels sindicats. 

La senyora Merkel proposa com a mesures essencials suprimir 10.000 càrrecs públics, retallar el 2,5% el sou dels funcionaris, reduir la durada de les prestacions per llarg atur i altres punts que semblen comuns a tots els «estalviadors forçats», Espanya inclosa. 

Interessant, però, és constatar que també han decidit reduir en 40.000 els efectius militars de l'exercit i que no han dit un sol mot de rebaixar cap pressupost que tingui relació amb...

Continuar llegint...

03 de Juny del 2010

Els privilegis dels futbolistes

Llegint els diaris avui dia ens trobem amb coses curioses. Una d'elles és el diferent tractament de les noticies econòmiques si es refereixen a la gent «normal» o si són sobre els futbolistes. 

Ara que ja està oberta la veda i clubs, intermediaris i derivats entren en la frenètica cursa dels nous contractes, es mouen quantitats de diners que hagueren d'esfereir al personal. Res d'això: els clubs més potents econòmicament (malgrat els grans dèficits que arrosseguen i amaguen com poden) com ara el Barça i el Madrid, entren a la dansa de milions sense cap mena de timidesa. Avui dia, parlar de traspassar un jugador per 30, 40 o 50 milions d'euros és cosa corrent, sense entrar en els detalls del sou anual que va fàcilment del 5 als 10 milions, probablement lliures d'impostos. 

En uns moments que l'estat central, mancat d'idees i amb un retard de dos o tres anys ha...

Continuar llegint...

01 de Juny del 2010

Retirar-se a temps


Un article de l'editorialista Rafael Calvo Serer publicat al finat diari „Madrid"el 30 de maig del 1968, va promoure un escàndol de grans dimensions i que malgrat els temps transcorregut encara molts recordem no sense una certa satisfacció.

L'article tenia coma títol: "Retirarse a tiempo: No al general De Gaulle" i parlava dels fets de maig 1968 a Paris i de l'actitud del president de la república francesa, però en el fons era una crítica molt clara al General Franco. L'article va costar una suspensió de dos mesos al diari, i el segrest de l'edició amb l'article. Res d'això va impedir una gran difusió a dins i a fora d'Espanya, marcant el començament de l'ultim acte del franquisme com a forma de govern. 

Retirar-se a temps no ho sap fer tothom: ni els polítics, ni els empresaris, ni els presidents esportius. Potser és consubstancial amb la...

Continuar llegint...

31 de Maig del 2010

Integració i vots a Sabadell

Quan escric aquestes ratlles només s'han publicat els primers resultats de la Consulta sobre la Independència a Sabadell però que ja es poden avançar algunes conclusions abans de que ens arribin els comentàris analítics. 

Sabadell, amb una població nombrosa i amb un perfil sociològic composat d'autòctons, emigrants de molts racons d'Espanya i molts nouvinguts d'altres continents, permet estudiar a fons el valor que un conjunt d'habitants tan complex dona a Catalunya i a una probable independència. 

No cal ara ni reduïr ni extrapolar els resultats de Sabadell fins que no s'hagi fet una valoració a fons per part dels responsables i els experts. De totes maneres, dona un cert optimisme constatar que molts vinguts de fora han participat a la Consulta i han fet declaracions a favor d'una Catalunya independent, demostrant no només una integració superficial...

Continuar llegint...

29 de Maig del 2010

Sud-Àfrica: guanyar sense jugar

Ja falten pocs dies per què comenci la Copa del Món de Futbol a Sud-Àfrica i segurament una allau d'informacions ens obligarà, per moments, a mirar-ho tot de reüll. 

Fins i tot a Suïssa, país on el futbol no fa anar de cap i on la majoria de clubs de primera divisió tenen prou feina per reunir 5000 espectadors el diumenge, doncs fins i tot aquí es parla de la Copa del Món. Primera, perquè Suïssa es va classificar per anar-hi i segona perquè el primer partit el jugarà contra Espanya, considerat l'equip favorit per guanyar la Copa, de manera que tot preveu un començament més aviat modest.

Malgrat els pronòstics pessimistes, Suïssa ja ha guanyat abans de jugar. No amb la pilota als peus, sinó en un ordre més tècnic on la competició és, com a mínim, igual de dura que en el futbol: una arquitecta...

Continuar llegint...

28 de Maig del 2010

CiU amb vocació de salvavides

Votar en blanc és una opció vàlida tal com votar positiu o negatiu, i sempre millor que no anar a votar. Malgrat tot, abstenir-se de votar és una actitud que necessita una explicació.

Ahir al Congrés de Madrid, gràcies essencialment a l'abstenció dels diputats de CiU, es va aprovar per un vot de majoria la retallada proposada pel govern de ZP. Les votacions al Congrés són previsibles matemàticament, degut a la fidelitat als partits i que les votacions no són secretes (recordem el panell amb les llumetes que permeten saber qui i què ha votat).

CiU era plenament conscient que amb l'abstenció salvava les mesures del govern i per tant, donava una bombona d'oxigen a ZP. Les paraules de Duran i Lleida demanant a ZP eleccions anticipades és com tirar un salvavides a un nàufrag i al mateix temps demanar-li que s'ofegui, per favor.

Artur Mas es va...

Continuar llegint...

27 de Maig del 2010

Olor de podrit

La coneguda frase de Shakespeare posada en boca d'Horaci a la obra Hamlet s'ha emprat normalment en una forma modificada. La gent diu que „alguna cosa fa olor de podrit a Dinamarca "quan en realitat s'ha de traduir com „alguna cosa esta podrida a l'estat de Dinamarca " ("Something is rotten in the state of Denmark"). 

Com que, naturalment, les coses podrides fan mala olor, no és molt greu la transposició de les paraules originals. En el fons, la crítica a la degeneració i la corrupció no perd força amb el canvi de paraules. 

Llegir la premsa o escoltar la radio els darrers dies ens presenta un panorama d'abusos del poder, de finançaments corruptes, d'enriquiments abusius que mostren que, efectivament, alguna cosa esta podrida, i fa molta mala olor.

En moments on la crisi financera i econòmica fa i farà mal a tothom, una sana confiança...

Continuar llegint...

26 de Maig del 2010

L'enterrament de les autonomies


El president del govern espanyol, senyor José Luis Rodríguez, va donar ahir al Senat una lliçó d ‘hipocresia política, en el pitjor dels termes. La seva declaració que "s'ha assolit un alt grau d'autogovern i s'ha desenvolupat de manera raonable el model de finançament autonòmic" es pot acceptar d‘algú que viu als llimbs però no d'un president de govern.

Com que l'anomenada oposició no creu en les autonomies com a forma de govern per a Espanya, amb una de les escasses coincidències amb el partit de ZP, podem dir que les autonomies ja han arribat al màxim possible, és a dir que han tingut una vida curta i poc brillant. 

No existeix la solució ideal per governar països amb diverses cultures i idiomes, com és el cas d'Espanya. Potser la millor manera és el federalisme, rebutjat per la constitució espanyola...

Continuar llegint...

25 de Maig del 2010

Les clatellades que rebrem


Escric abans que les Borses europees obrin la sessió d'avui. Es preveu una baixada general, en bona part deguda a la situació d'Espanya.

El comunicat del FMI després de la visita dels experts a Madrid per analitzar la situació financera i laboral no deixa cap dubte: el govern Zapatero no ha pres cap mesura efectiva i les poques que ha fet, les ha fet fora de temps. 

El FMI insta al govern espanyol a modificar un mercat laboral que no funciona, a facilitar els acomiadaments, a disminuir els convenis colectius i a augmentar l'edat de jubilació. 

Per adobar-ho, el FMI critica la política anterior immobiliària, el gran endeutament exterior, el dèficit fiscal, la poca competitivitat i un sector bancari feble. Per acompanyar aquesta filípica, també esmenten les Caixes d'Estalvis, mal estructurades i deficitàries, com ho demostren les urgents fusions o la fallida de...

Continuar llegint...

24 de Maig del 2010

L'avançada de la cocaïna

 

Quan sembla que ja fa temps que tot va enrere, que l'atur o la por a perdre la feina són un fre al volum de comerç necessari perquè la roda giri, ens adonem de cop i volta que certes coses, normalment negatives, gaudeixen d'un mercat en augment. Per exemple la cocaïna.

La Universitat de Berna junt amb el Laboratori Hidrogràfic i de Protecció del Sòl del Cantó de Berna, va començar l'estiu del 2009 un treball de mesos sobre el contingut de cocaïna de les aigües residuals de les ciutats més grans de Suïssa.

Amb un dispositiu d'alta sensibilitat, capaç de detectar un mil-milionèsim de gram per litre de substàncies a l'aigua, van començar per l'estudi de la cocaïna, encara que ara continuaran amb les dades sobre restes d'anticonceptius, analgèsics o estimulants.

Com que no totes les substàncies que l'home ingereix s'aprofiten,...

Continuar llegint...