e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

05 de Juliol del 2010

No l'entenc, senyor Montilla


No l'entenc, i em sembla que no sóc l'únic. Vostè és alhora el ciutadà Montilla, el primer secretari del PSC i el President de la Generalitat. Una sola persona, però amb tres facetes d'actuació, de manera que per no confondre el personal, ha de quedar clar a cada posicionament seu quin dels "tres" Montilla fa el que fa. 

La seva decisió de participar a la manifestació del dia 10, iniciada per Òmnium Cultural, va donar una agradable sorpresa a molts ciutadans. Com que el lema era "Som una nació, nosaltres decidim", el fet de participar-hi era donar un recolzament institucional que la manifestació segurament es mereixia. 

Ara bé, la seva exigència que la manifestació vagi encapçalada per una senyera i no per una pancarta amb el lema em sembla excessiu. Anem per parts: el ciutadà Montilla sap que Òmnium i...

Continuar llegint...

03 de Juliol del 2010

Cap on vol anar Catalunya?

Com era de preveure, la sentencia del TC sobre l'Estatut no ha resolt cap problema ans bé n'ha despertat d'adormits i n'ha creat de nous. 

Les declaracions dels polítics comentant la sentencia s'han d'agrair si són clares però s'han també de mirar amb una certa distància ja que les eleccions catalanes propiciaran, com sempre, cares de bon nen, promeses sense base i grans quantitats de sucre i fel en proporciones variables. 

El president Montilla diu avui en un interviu que la sentencia del Constitucional "no enforteix el projecte comú de tots els espanyols, debilita la unitat d'Espanya". És una visió esbiaixada, molt compromesa amb el PSOE, partit que mentre necessiti els vots del PSC a Madrid, anirà fent com fins ara, és a dir prometre i no complir.

L'única pregunta que ara ha d'interessar als catalans és la de saber on vol anar Catalunya....

Continuar llegint...

01 de Juliol del 2010

El trist paper d'Espanya


Ahir va ser el darrer dia de la presidència de torn de l ‘UE per part d'Espanya. Per dir la veritat, no és que aquesta presidència tingui massa valor efectiu ja que respon a una deferència envers dels estats membres, sobretot dels menys brillants, per tal que durant sis mesos tinguin manera que sortir a les fotos. 

Tan poc important és la presidència del Consell que avui l'ha passat a ocupar Bèlgica, un país de moment sense govern, és a dir que només disposa d'un govern provisional per manca d'acord entre els partits i les regions a l'hora de triar el nou cap. 

Els sis mesos presidencials del senyor Rodríguez, conegut com Zapatero, han estat molt tristos per la manca de resultats si tenim en compte tot el que ens van prometre abans del gener. Com sempre, les paraules s'han perdut amb una ventada, i els fets encara no han tret el nas. La seva manca de credibilitat a...

Continuar llegint...

29 de Juny del 2010

Benvolguts membres del TC ...

Això de benvolguts és una formula epistolar, com el «Dear» dels anglesos. Ho dic perquè la vostra ignorància del català us pot portar per un camí errat.

Després de molts mesos d'espera, per no dir anys, heu donat a llum una sentència que fa de l'Estatut una ombra del que era a l'origen. És com les cares de certes senyores que amb botox i amb operacions estètiques, perden la fesomia i fan plorar i riure alhora. Vosaltres heu deixat l'Estatut «liftat» i «botoxat», si em permeteu els barbarismes. 

No heu fet content a ningú, encara que la vostra missió no era de fer contenta la gent sinó de sentenciar sobre un Estatut legal, votat pel poble i passat pel sedàs parlamentari que la llei determina. No és una feina molt plaent, és cert, però això no excusa la vostra poca eficiència. Heu arribat tard i...

Continuar llegint...

28 de Juny del 2010

Visca els metges, fora els polítics


He exagerat una mica, però en el fons aquesta és la conclusió d'una enquesta que l'empresa Marquetagent.com ha fet a Suïssa, Alemanya i Àustria, tres països diferents però fins a un cert punt integrats dins d'un nivell polític i social bastant afí.

Van preguntar a 200.000 persones sobre el grau de confiança, el que normalment en diem fiar-se'n, de diverses professions i activitats. Les respostes podien ser múltiples, cosa que explica els percentatges.

Al cap de dalt de la llista hi trobem els metges, amb un 45,5% de confiança, i tot seguit els infermers i les infermeres, els bombers, els pilots i els farmacèutics. Sembla que la salut i la seguretat del transport aeri que és com dir també estar sa i estalvi, sortosament disposen de la confiança de la gent. 

No cal copiar la llista sencera però vull destacar un parell de casos: els...

Continuar llegint...

26 de Juny del 2010

El diner negre a Suïssa

Hisenda ha escrit a unes 3000 persones d'Espanya amb diners dipositats a Suïssa perquè es posin al dia amb l'Agència Tributària amb la sospita que han amagat un total de més de 6.000 milions d'euros. 

De fet es tracta de comptes dipositats en una filial a Ginebra del banc HSBC, per tant un banc no suïs. La premsa diu que els noms dels propietaris dels comptes van ser facilitats per les autoritats franceses. El que ningú diu és que els disquets amb els noms dels ara contactats eren part d'una informació robada de la filial del HSBC i que les autoritats franceses van comprar, en un acte alabat i criticat alhora: un estat no pot actuar amb material robat, diuen uns, i un estat pot actuar il-legalment amb els que illegalment amaguen diners, diuen uns altres.


El fons de tot és el diner negre, el diner negre que qui més qui menys tothom coneix a Espanya. És el diner negre amb el que...

Continuar llegint...

24 de Juny del 2010

Malgastar i especular: un exemple


El desembre del 2008 va entrar en servei un flamant aeroport a Ciudad Real, amb un cost de l'ordre de 1.100 milions d'euros. S'ha de dir que era el primer aeroport internacional privat d'Espanya. 

La idea inicial era la d'oferir una alternativa al sud de Madrid, i per tant es va construir amb tots els ets i uts que corresponen. 

Amb el nom van començar els problemes : primer el van batejar com a Aeropuerto Don Quijote, després com a Aeropuerto Madrid Sur-Ciudad Real i finalment Aeropuerto de Ciudad Real. 

Previst per un moviment de passatgers de l'ordre de 2 milions a l'any avui dia només rep un vol al dia, un sol vol, cap a Londres de manera que totes les previsions han fallat estrepitosament. 

Ara, la companyia propietària, CR Aeropuertos S.L., ha fet fallida amb un forat de 290 milions d'euros. Tres caixes d'estalvis, dos d'elles intervingudes per l'Estat, aguanten el deute, cosa que no...

Continuar llegint...

23 de Juny del 2010

Xina ens envia els seus cotxes

Preparem-nos. La introducció dels primers cotxes xinesos a Europa és un fet. El mes de maig, l'empresa alemanya Daimler, mare de la Mercedes-Benz, va signar un conveni de col-laboració amb l'empresa xinesa BYD.

BYD, abreviació de «Build your dreams" que en traducció lliure és "Crea els teus somnis", va ser fundada l'any 2003 i dona feina a 100.000 persones, entre elles uns 6.000 enginyers dedicats a la investigació i desenvolupament. 

L'empresa es va iniciar en realitat l'any 1995 com a fabricant de bateries i parts per l'industria de la telefonia. Amb l'experiència de les piles van decidir entrar en el camp dels automòbils elèctrics i també híbrids. Exporten a 25 països i es disposen a ocupar una bona part del mercat europeu. 

Els primers vehicles elèctrics ja estan arribant a Àustria i a Suïssa la cua de...

Continuar llegint...

22 de Juny del 2010

Saber guanyar


El Campionat Mundial de Futbol ha arribat en un moment oportú per permetre als governants de despistar, de dissimular els problemes i d'aprofitar la pilota per fer patriotisme. Em refereixo, essencialment, als governants i als mitjans de comunicació espanyols.

Guanyar a Hondures per 2-0 no ha de ser el fet del dia, per molt que el futbol interessi a molts milions d ‘espectadors. Fins i tot La Vanguardia escriu avui que "España perdona la goleada a Honduras". Miri, Espanya no va perdonar cap gol perquè si no en va fer més és perquè no va poder. Un altre titular diu que "la roja vuelve a enamorar". Home, tant com enamorar ho trobo exagerat; potser com a molt va obrir de nou les esperances de jugar com els seguidors esperen que ho faci i encara no han vist, ni davant de Suïssa ni d'Hondures. 

Ahir, Roger Federer va estar molt, però molt a prop, d'escriure una...

Continuar llegint...

21 de Juny del 2010

Laporta no ho deixa clar

En un article al diari Avui l'encara president del FC Barcelona Joan Laporta manifesta públicament i amb certa extensió la seva idea del futur de Catalunya. Sorprèn la data de publicació ja que encara no ha deixat oficialment el càrrec al Barça però potser s'ha volgut avançar a l'arribada de Rosell que el deixarà una mica arraconat mediaticament, almenys els primers temps.

Laporta sempre ha jugat amb una certa volguda indefinició respecte a la seva actuació política després de deixar la presidència del Barça. Amb Carretero ha semblat per moments que hi podia haver una certa possibilitat d'anar junts a les properes eleccions al Parlament, encara que mai s'ha explicat com poden compaginar programa dues persones com Carretero i Laporta.

L'article de l'AVUI diu certes coses amb absoluta claredat, com ara que "l'aposta per l'Estat propi és la millor de...

Continuar llegint...