e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 de Setembre del 2010

L'èxit d'un català

Algunes vegades he escrit sobre l'escàs coneixement que a l'estranger tenen dels valors humans de Catalunya, llevat del Barça i potser de Miró i Gaudí. Sempre m'ha semblat que al costat dels noms de les persones que projecten el seu treball fora de casa, s'ha d'incloure necessàriament la condició de català. I no perquè ens considerem superiors a les altres nacionalitats sinó per compensar els molts anys d'abstinència obligada.

Malgrat els condicionants de les primeres èpoques de la democràcia, vist de lluny com ho haig de fer jo, els governs de Pujol van fer molt més per anomenar catalanes les activitats fetes per catalans que els governs posteriors, per no parlar del darrer que, malgrat les „ambaixades "del senyor Carod, no ha promocionat Catalunya ni dins d'Espanya.

El director teatral Calixto Bieito han obtingut un extraordinari èxit amb la seva...

Continuar llegint...

14 de Setembre del 2010

La vaga inútil

Fer vaga és un dret. No fer vaga, és a dir anar a treballar, és també un dret. 

Segurament el segon dret no es respectarà el proper dia 29 ja que amb només amb les interrupcions del transport públic s'obliga a molta gent a no arribar al seu treball, almenys no arribar-hi a l'hora que cal. 

La propera vaga, iniciada pels sindicats CCOO i UGT no sembla tenir el ressò que ells esperaven, cosa que ha de preocupar no només als organitzadors sinó a tothom. Quan no es preveu un seguiment massiu els piquets entren en acció, sempre preparats a impedir per la força el dret a treballar, o si voleu el dret a no seguir la vaga. I si la força apareix, tot principi de llibertat es veu afectat, diguin el que diguin els que tenen les ulleres entelades. 

Els sindicats espanyols disposen d'un nombre d'afiliats més aviat escàs comparat amb altres indrets...

Continuar llegint...

11 de Setembre del 2010

L'endemà de la Diada

Celebrar la Diada ha de demostrar, per damunt d'opinions i conviccions politiques, un acte de solidaritat on tothom manifesta estar content de fer part del país. 

Les celebracions oficials de les autoritats, els partits i les institucions segueixen un esquema protocol-lari una mica encarcarat, amb un no sempre demostrat convenciment per part d'alguns participants.


Les celebracions populars van agafant amb el temps un aire més distés i per tant molt més obert a l ‘alegria senzilla, sense segones intencions i amb un esperit de compartir el goig per damunt dels colors polítics. 

Tot això, important i necessari, no ha de fer oblidar que si bé la Diada és per definició festa d'un dia, el record històric dels fets que la motiven han de durar tot l'any. Aquí no s'hi val, com a Pamplona, el «pobre de mi» i a esperar l'any vinent per tornar-hi....

Continuar llegint...

09 de Setembre del 2010

Les bones universitats catalanes

No faig res de nou si em miro les estadístiques i les enquestes del tipus que siguin amb una certa precaució. Com que no hi ha res que no es pugui manipular, s'imposa prudència, però certes noticies no poden deixar d'alegrar el meu esperit. 

QS World University Rankings ha publicat la llista de les 200 millors universitats del món. De l'estat espanyol només dues figuren dins de la llista : la UB (148) i la UAB (173).

Fa uns quinze dies escrivia sobre la necessitat que Catalunya promocioni un alt nivell d'investigació en tots els àmbits, com a única solució per fer part dels països competitius del present i del proper futur. 

Les dues universitats catalanes són un bon exemple i un motiu de satisfacció pel reconeixement internacional de la seva tasca, que per cert inclou l'ús del català amb tota naturalitat, cosa que probablement no serà...

Continuar llegint...

06 de Setembre del 2010

Bèlgica i els independentistes

Bèlgica porta alguns mesos sense possibilitats de crear un govern. És una situació que en certa manera paralitza moltes activitats, i per altra banda és una situació gairebé lògica si es tenen en compte les circumstàncies especials que divideixen el país en dos blocs molt radicalitzats: els valons, francòfons, i els flamencs, de parla neerlandesa.

Un tercer grup, bàsicament situat a Brussel-les, viu el bilingüisme, encara que realment domina el francès, que és més «internacional». La minoria belga de parla alemanya no forma un grup amb força política suficient per entrar en consideració a l'hora de formar govern.


Amb un panorama tan divers, sembla natural que els esforços per crear un govern més o menys equilibrat fracassin. Ara, per tal de sortir del cul de sac, el rei dels belgues ha demanat als presidents de...

Continuar llegint...

03 de Setembre del 2010

Núvols damunt Laporta

Era d'esperar. Els triomfs del Barça i l'entrada de Laporta en el món de la política, amb aspiracions a la presidència de la Generalitat, no podia quedar sense escàndols.

Els mitjans de comunicació s'han fet ressò de les informacions del diari MARCA sobre presumptes corrupcions en el Barça de Laporta. Els titulars són un reflexe de la intensitat de la campanya informativa: «Marca desvela los despilfarros de Laporta» «Corrupción en Can Barça». Els comentaris, on es detallen despeses de festes, avions, entrades i un llarg etcètera, responen a filtracions de l'auditoria que per encàrrec de la nova junta directiva del Barça està fent l'empresa KPMG.

En realitat, és un dret dels nous directius fer una auditoria de la gestió precedent, per tal de delimitar clarament l'estat dels comptes i no carregar-se amb morts aliens....

Continuar llegint...

31 d'Agost del 2010

El silenci de Montilla

Avui he llegit un bon titular: „Montilla s'allarga el mandat ". Reflecteix exactament la situació d'un President que sap que ja fa temps que no està en condicions de governar i que fa un misteri de la data de les eleccions inevitables, en un intent de recuperar protagonisme i credibilitat a la desesperada. 

He dit moltes vegades, per activa i per passiva, que un país, que Catalunya, necessita tant d'una dreta com d'una esquerra solides, serioses, clares en els conceptes i en la comunicació amb els ciutadans. Com en tantes coses, els meus desitjos es queden sempre a mig camí i ni els uns ni els altres se'ns mostren tal com són sinó tal com volen que creiem que són. No n'hi ha prou amb estar al govern: s'ha de manar.

El silenci de Montilla a l'hora de convocar les eleccions, junt amb la campanya de propaganda del PSC de la que escrivia fa un parell de dies, i la presencia física de...

Continuar llegint...

27 d'Agost del 2010

La tendenciosa propaganda del PSC

Tinc la seguretat que dins del PSC alguns membres amb sentit de la mesura s ‘amagaran a sota de la taula al veure la campanya que el seu partit ha començat a desplegar. Molt malament han de veure el futur el responsables d'una tal pífia (o si voleu error) per atrevir-se a posar tants despropòsits a l'abast de la gent amb l ‘intenció de convèncer.

Sembla que el PSC està segur de no guanyar les properes eleccions i de no aconseguir un tercer tripartit per seguir al davant de la Generalitat, de manera que han decidit, equivocadament al meu parer, tirar pel dret i fer una campanya propagandística de gran abast, amb un cost que segurament hauran d'explicar en algun moment. 

Les errades de la campanya són tan clares que tothom que miri les coses sense partidisme polític en pot escriure un llistat. Amb ganes de sintetitzar, jo resumiria les següents incongruències:

-...

Continuar llegint...

25 d'Agost del 2010

Investigar per anar endavant

 

Ahir es va inaugurar al Paul-Scherrer-Institut, situat a pocs kilòmetres de casa meva, l'element principal de la instal-lació denominada SwissFEL, un làser d'electrons lliures amb una longitud de 700 metres,  que col·loca l'Institut a primer nivell mundial.

El SwissFEL permetrà, com en una peli cula a càmera lenta, observar com es trenquen les connexions moleculars i com se'n formen d'altres per tal de millorar certs medicaments, crear sistemes d'energia més eficients i millorar la velocitat de les comunicacions.

Dues notes al marge: a Ginebra es troba el CERN, capdavanter mundial en l'estudi de la recerca nuclear i del Politècnic de Zuric han sortit fins ara 21 premis Nobel en l'apartat de les ciències.

A tots els que creuen que a Suïssa vivim dels Bancs i dels formatges, l'alt nivell d'investigació els ha de semblar cosa d'un altre món. Però el nivell de...

Continuar llegint...

23 d'Agost del 2010

Els símbols de Catalunya

Segons l'Estatut, Catalunya té com a símbols nacionals la bandera, la festa i l'himne (article 8). De manera no-oficial s'han anat creant una sèrie d'imatges que de manera gràfica permeten a la gent sentir i demostrar el fet de pertànyer a una comunitat, en aquest cas Catalunya. 

Segons els moments històrics i polítics, els símbols més emprats han estat l'escut (en totes les seves formes i maneres fins arribar als adhesius), la barretina, la sardana, la Moreneta, els castellers, el pa amb tomàquet i el Barça, per donar només alguns exemples. 

Jo mai no he arribat a entendre l'elecció del burro català o l'ase català, ni m'hi he sentit mai identificat. Segurament va ser una elecció rebuscada per tal de contrarestar la presencia del "toro de Osborne". Oposar la paciéncia a la força bruta, destacar el bon caràcter...

Continuar llegint...