e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 de Novembre del 2010

L'engany del debat

Avui ens volen fer empassar la píndola: la culpa de la manca de debat a TV3 és de l'altre. CiU diu que Montilla va retardar l'acord per tal de no fer el „cara a cara "i el PSC acusa a Mas de no acceptar el duel fins el darrer moment. En el fons sembla que Montilla no el volia i Mas no el necessitava. 

Hem de suposar que els responsables dels dos partits majoritaris sabien perfectament els terminis que la llei assenyala per portar a bon terme actes com el del debat. Si no ho van fer dins del temps reglamentari, o bé són uns incompetents que desconeixen la feina que porten entre mans, o són uns vius i han decidit posar cara de tòtil i culpar el contrincant. 

Les dates de les eleccions eren, amb molt poc marge d'error, previsibles ja fa molt temps, de manera que no era difícil a l‘aparell administratiu i organitzador del partit que es vulgui preparar tàcticament la campanya. Els...

Continuar llegint...

20 de Novembre del 2010

El bon gust està de vacances


Seguir la campanya electoral (malgrat el vot ja enviat) permet d'analitzar amb una certa distància emotiva els papers que partits i candidats estan disposats a fer amb l'excusa d'esgarrapar un parell de vots dels encara indecisos ciutadans.

La introducció d'una certa porció d'erotisme a la campanya ha servit, i encara servirà molts dies, per escandalitzar a uns i per fer fer la rialleta a altres. En el fons no es tracta de ser un llepafils perquè només cal veure la televisió per adonar-se del baix, molt baix nivell on ha arribat l'anomenada „cultura popular ". De manera que els partits que fan servir l'erotisme a la seva propaganda, estan donat peixet a una bona part de la gent que no veu més enllà de la pantalla del televisor.

Ciutadans es dedica a despullar a un grup de gent de totes les edats, fins i tot un nen amb una possible transgressió dels drets de protecció a la...

Continuar llegint...

17 de Novembre del 2010

Ja s'ho faran...?

Quan de Catalunya estant es parla de situacions lligades amb el govern d'Espanya, sovint surten els que ho critiquen argumentant que les coses d'Espanya no han de preocupar als catalans i que les nostres prioritats no són pas las d'anar comentant el que fan o desfan a Madrid. Ja s'ho faran, diuen.

Si i no. Per una part, mentre els catalans portin a la cartera el DNI espanyol, vagin a votar a les eleccions espanyoles i paguin impostos recaptats i (mal)distribuïts pel govern de Madrid, em sembla que algun dret s'ha de tenir de criticar.

D'altra banda, només mirant amb ull crític tot el que es manega a Madrid, podrà Catalunya combatre els greuges que pateix i evitar els mateixos errors el dia que toqui decidir amb independència. 

No ha esta mai una bona solució la de tancar-se dins la closca i esperar que escampi. La ineficiència del govern Zapatero, la gran manca de solucions i de personalitat del...

Continuar llegint...

13 de Novembre del 2010

Ja hem votat !

Tots els catalans amb dret de vot residents a Suïssa, i suposo que també els d ‘altres països, han rebut el dimarts dia 9 de novembre les paperetes i el sobre per enviament certificat gratuït del vot a l ‘oficina presidència de la Junta Electoral de la província d'inscripció. De manera que, fins i tot abans de començar la campanya electoral, ja s'ha pogut votar.

Les enquestes sempre parlen del percentatge d'indecisos, és a dir, dels que encara no saben a qui votaran. Personalment crec que no és necessari esperar les consignes, els discursos o els mítings per tenir clar quina papereta posarem a l'urna (o al sobre). En el pitjor dels casos crec que s'ha de saber almenys a qui no es votarà. 

Seguir la campanya de les eleccions després d'haver votat dona una tranquil- litat i una distància molt satisfactòries . Escoltar les intencions i les promeses...

Continuar llegint...

11 de Novembre del 2010

Les vocacions religioses i el "marketing"

Un diari suïs de gran tirada, i en el suplement de Borsa de treball per càrrecs superiors, va publicar el diumenge un anunci que no em puc estar de traduir i repetir complert.

Caputxins de Suïssa
Els caputxins són una ordre religiosa catòlica i existeixen fa uns 500 anys. Viuen en comunitats urbanes o en convents en 10 llocs de la Suïssa alemanya. Seguint la inspiració de Francesc d'Assis, els caputxins uneixen la vida d'oració contemplativa amb l'assistència espiritual i el compromís amb els necessitats, oprimits i desfavorits a Suïssa i en el tercer món. 

Cerquem per una data a convenir 

Banquers, periodistes, mestres, teòlegs, comerciants, juristes, especialistes en comunicació per ser frares caputxins (dedicació 100%)

Si vostè és un home solter, amb edat ideal...


Continuar llegint...

06 de Novembre del 2010

Els Parits (in)fidels a les seves sigles


De fet, saber a qui anar a votar és fàcil si s'ha fet un seguiment de promeses anteriors i de resultats. Cada partit, abans les eleccions, es dedica a prometre la lluna en un cove i arribats al moment de la veritat no trobem ni lluna ni cove.

És interessant observar els noms dels partits que, en el fons, han de donar als ciutadans una definició dels propòsits i de les fites. La realitat no sempre coincideix amb les sigles, de manera que el ciutadà no surt de dubtes a l'hora de triar, sempre que no estigui afiliat o compromès amb un partit.

CiU, Convergència i Unió: Diu el diccionari que convergir és „coincidir diverses idees o tendències socials, culturals o econòmiques "i que unió és „una associació de persones que tenen interessos, problemes i fins comuns ". No estic segur que en el cas de CiU les definicions del diccionari...

Continuar llegint...

04 de Novembre del 2010

I si no parlés en català...?

La visita del Papa a Barcelona s'ha tret de polleguera i d'una visita certament important, però d'un contingut essencialment religiós, se n'ha fet un assumpte polític amb totes les conseqüències negatives que ja s'estan fent sentir.

Rebre el cap de l'església catòlica és un fet important per a tots els que fan part d'aquesta religió és a dir que la practiquen i no se n'amaguen. Els que són membres d'altres religions o els que no creuen en cap déu, potser s'interessaran per la visita com a espectacle però no com a esdeveniment essencial per les seves conviccions. Fins aquí, tot molt clar i natural. 

El caire polític que està rebent aquesta visita, potser per la proximitat de calendari amb les eleccions del dia 28, demostra fins a quin punt la manca de normalitat és palesa a Catalunya. 

Probablement el Papa...

Continuar llegint...

01 de Novembre del 2010

L'esglesia catòlica reparteix preservatius

Sóc conscient que el titular pot sorprendre i fins i tot irritar, de manera que demano una mica de paciéncia per continuar la lectura amb calma.

Del 25 fins el 27 d'octubre, l'Església Catòlica de Lucerna (és el nom de l'agrupament de catòlics de la ciutat) va fer acte de presència a la cèntrica plaça de l'estació, tocant al llac, amb un camió de la entitat internacional cristiana „missio "per fer campanya preventiva contra la sida. El cantó de Lucerna és un dels tradicionalment catòlics, dins de la Confederació Suïssa.

Sots el lema: „ Oblidar s'encomana. Protegeix al teu proïsme com a tu mateix ", els voluntaris participants van orientar principalment al jovent (14 classes de diverses escoles van anar-hi „oficialment ") sobre la sida i els perills d'una informació defectuosa, i repartiren material informatiu i...

Continuar llegint...

29 d'Octubre del 2010

Preparant les eleccions del 28-N


Com cada vegada que els ciutadans són cridats a donar el seu vot, una part de la població decidirà no fer ús del seu dret i no votarà. Generalment són els que més fort es queixen quan les coses no van pel camí que ells voldrien. 

La majoria de ciutadans optarà per fer acte de presencia i donar el seu vot amb la satisfacció de participar democràticament a la tasca d'anar fent país. 

De totes maneres, entre els que aniran a votar trobem algunes categories clares: els que voten per principi un partit per raons d'afiliació, els que voten contra un partit per sistema, i els que voten després d'avaluar les opcions i els candidats. Aquest és un vot difícil de comptabilitzar estadísticament ja que fins el darrer moment pot variar. El vot en blanc és un vot vàlid encara que en cas d'unes eleccions com les del 28-N és...

Continuar llegint...

23 d'Octubre del 2010

El segon marit de Letizia Ortíz


Viure en un país federalista amb democràcia directa, i per tant republicà per principis, em permet observar les institucions monàrquiques des d'una certa distància física i de sentiment, com miraría un torneig medieval: coses de l'historia rància.

Els espanyols disposen d'un sistema monàrquic no del tot escollit lliurement i que poca emoció desperta, excepte en els espectadors dels programes de televisió de la tarda. La gran virtut de l'entorn monàrquic a Espanya ha estat arribar a un punt on ningú s'interessa en preguntar-se si una República és millor o pitjor, on ningú discuteix o decideix el cost de l'entramat monàrquic.

Tot sistema polític suposa un equilibri entre avantatges i inconvenients, on les primeres han de superar les segones, per anar bé. El defecte bàsic de les monarquies és el principi hereditari...

Continuar llegint...