e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Juliol de 2013

L’anterior ple del Parlament va manifestar en rotunditat la disconformitat pel què fa a l’avantprojecte de llei del Govern de l’Estat sobre col·legis professionals, després que Convergència i Unió presentés una moció en el ple. En la mateixa votació també es va manifestar el suport als col·legis per llur tasca al servei dels professionals i del país, com a corporacions essencials de la societat civil de Catalunya.

D’aquesta manera el Parlament de Catalunya s’adheria als pronunciaments d’oposició expressada pels col·legis d’advocats, d’arquitectes, de farmacèutics i d’enginyers.

Aquesta disconformitat es basa en molts motius, però des del meu punt de vista podríem resumir-ho amb tres: Primera, perquè des del Govern Espanyol s’envaeix la competència catalana en matèria de col·legis. Catalunya ha tingut normativa pròpia en aquesta qüestió i els dos Estatuts han reconegut la competència exclusiva de la Generalitat en aquesta matèria. En segon lloc, perquè l’avantprojecte trenca amb un sistema de professions col·legiades sense crear-ne cap altre i desregula algunes professions. En tercer lloc, perquè la majoria dels col·legis passen a tenir un règim de col·legiació voluntària, amb la dificultat que això comporta per garantir el compliment dels codis deontològics de les professions i vetllar perquè no es produeixin actes d’intrusisme professional, competència deslleial o altres actuacions irregulars en perjudici dels usuaris i consumidors dels serveis professionals.

I és que hem de recordar que en el nostre país els professionals s’han organitzat formalment a través dels col·legis professionals des del segle XIX, tot i que algunes de les professions tenen l’origen en els gremis de l’edat mitjana. A totes les ciutats, els col·legis professionals són part intrínseca de la societat i els mateixos sempre han estat un referent pels professionals i per la ciutadania en general.

Des de sempre, la Generalitat ha apostat pels col·legis i ha confiat en la seva funció: com a corporacions de dret públic, garanteixen el compliment de la bona pràctica i de les normes deontològiques de les professions i gestionen els interessos públics més estretament vinculats a l’exercici de la professió. Personalment i com a grup polític penso que hem de seguir amb aquesta línia.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Men閍me

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1267
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR