![]() |
10 de Juliol de 2013
L’anterior ple del Parlament va manifestar en rotunditat la disconformitat pel què fa a l’avantprojecte de llei del Govern de l’Estat sobre col·legis professionals, després que Convergència i Unió presentés una moció en el ple. En la mateixa votació també es va manifestar el suport als col·legis per llur tasca al servei dels professionals i del país, com a corporacions essencials de la societat civil de Catalunya.
D’aquesta manera el Parlament de Catalunya s’adheria als pronunciaments d’oposició expressada pels col·legis d’advocats, d’arquitectes, de farmacèutics i d’enginyers.
Aquesta disconformitat es basa en molts motius, però des del meu punt de vista podríem resumir-ho amb tres: Primera, perquè des del Govern Espanyol s’envaeix la competència catalana en matèria de col·legis. Catalunya ha tingut normativa pròpia en aquesta qüestió i els dos Estatuts han reconegut la competència exclusiva de la Generalitat en aquesta matèria. En segon lloc, perquè l’avantprojecte trenca amb un sistema de professions col·legiades sense crear-ne cap altre i desregula algunes professions. En tercer lloc, perquè la majoria dels col·legis passen a tenir un règim de col·legiació voluntària, amb la dificultat que això comporta per garantir el compliment dels codis deontològics de les professions i vetllar perquè no es produeixin actes d’intrusisme professional, competència deslleial o altres actuacions irregulars en perjudici dels usuaris i consumidors dels serveis professionals.
I és que hem de recordar que en el nostre país els professionals s’han organitzat formalment a través dels col·legis professionals des del segle XIX, tot i que algunes de les professions tenen l’origen en els gremis de l’edat mitjana. A totes les ciutats, els col·legis professionals són part intrínseca de la societat i els mateixos sempre han estat un referent pels professionals i per la ciutadania en general.
Des de sempre, la Generalitat ha apostat pels col·legis i ha confiat en la seva funció: com a corporacions de dret públic, garanteixen el compliment de la bona pràctica i de les normes deontològiques de les professions i gestionen els interessos públics més estretament vinculats a l’exercici de la professió. Personalment i com a grup polític penso que hem de seguir amb aquesta línia.
![]() |
![]() |
1267 |
0 |
Avís legal
E-notícies no es fa responsable de les opinions manifestades en els blocs, és un espai gratuït i els comentaris dels usuaris no constitueixen part de la línia editorial d'e-notícies. E-notícies es reserva el dret de suprimir, per qualsevol raó i sense avís previ, qualsevol comentari o l'opció d'incloure comentaris en els blocs.
© 2008 - 2023 Blogs e-notícies.
Els blogs d'e-noticies - David Bonvehi - Sobre els col·legis professionals