e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 de Febrer de 2011

UN MAGNÍFIC ANUNCI  (lipdub de l’autoestima)

Felicitats a l'empresa que ha tingut l'encert de promoure la venda del seu producte capitalitzant en ell els actius que són l’orgull del nostre poble. L'anunci és televisiu i, en el transcurs de pocs segons, passen davant dels nostres ulls tot un seguit de personatges que van dient tot el que de bo tenim, i ho diuen amb un to de satisfacció i d'orgull que s'encomana a l'oient. L'anunci acaba mostrant el producte. Tota una sèrie d'intangibles s'ha convertit, de cop i volta, en un producte concret ben tangible que és, ni més ni menys, el producte que es vol vendre i la marca que l'empara. El producte i la marca acumulen totes les virtuts del nostre col·lectiu, tots els nostres actius i el fan, des del punt de vista de l'efecte psicològic, immillorable a Catalunya. La condició és que després, quan el compris, realment ho sigui. De moment, però, el que ja s'ha aconseguit -i no sé si aquest era el propòsit de l'anunciant- és que, per a una munió de gent, l'autoestima de sentir-se català ha augmentat. Això ho puc dir perquè personalment ho he comprovat, tant en familiars com en gent del carrer que espontàniament parlen amb orgull del contingut, del missatge, i si voleu, de la filosofia que aquest anunci incorpora.

Podem traslladar aquesta manera de fer a la venda d'una idea, a la venda d'un intangible, i fer possible que una idea sigui acceptada i, després, convertir-la en una realitat. Per aconseguir la independència de Catalunya, l'autoestima és necessària; i l’autoestima s'assoleix intensificant el coneixement de la nostra geografia, del nostre paisatge, de la nostra història, de la nostra llengua, de la nostra literatura i de la nostra realitat. És millor que aquesta coneixença sigui tan aprofundida com es pugui, però tampoc no és necessari que tothom sigui un erudit. El que cal és no ocultar la nostra esplèndida realitat de poble, desitjar i convèncer-nos que en tenim el dret, que podem assolir la mateixa cota de sobirania de la qual gaudeixen els altres pobles lliures, i que arribar-hi és possible si en tenim també la voluntat. Els mitjans democràtics i pacífics que les societats cultes fan servir per resoldre els seus problemes són els mateixos que nosaltres hem d'utilitzar.

El que ens està passant és tan gruixut, que no tenim temps per perdre. La nostra força col·lectiva l'hem d'expressar per la via del convenciment i de la fermesa. L'únic camí és el que ens dugui més ràpidament a ser allò que volem ser: un poble lliure que convisqui pacíficament amb els altres pobles amb una veu pròpia; amb la mateixa interdependència, tan política com econòmica, que tots els pobles tenen els uns respecte dels altres; amb l'autoestima suficient per creure que podem aportar el nostre gra de sorra a la convivència internacional i demostrar que som capaços de sumar esforços a la investigació científica i a la producció artística, a la satisfacció de les necessitats del nostre poble i a la solidaritat, perquè sabem que la nostra independència política és viable també des del punt de vista econòmic.

El camí ja s'ha iniciat. Ara cal fer les coses ben fetes per aconseguir sumar i no restar, i tant de bo poguéssim multiplicar. El que no podem fer de cap manera és dividir.

Manel Cardenya.

Cruïlla de Debat - Penya de l'Ateneu Barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1688
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR